Ga direct naar inhoud
Menu
nl
Nederlands
English
Centrum voor Digitale Inclusie
UT
Faculteiten
BMS
Centrum
Projecten
nl
Nederlands
English
Centrum voor Digitale Inclusie
UT
Faculteiten
BMS
Centrum
Projecten
Projecten
Digitale Inclusie - Status in Nederland
In dit doorlopend project (LsE en Centrum voor Digitale Inlcusie) ontwikkelen we theoretisch onderbouwde instrumenten voor het meten van digitale inclusie, inclusief de uitkomsten van digitaal mee kunnen doen. Parallel aan de ontwikkeling van #DiSTOsurvey-maatregelen zetten we samenwerkingen op met overheid en (academische) instellingen die het DiSTO-raamwerk als leidraad gebruiken om verbanden tussen digitale en sociale uitsluiting te onderzoeken.
Digitale inclusie en kwetsbare groepen in gemeente ’s-Hertogenbosch
Gemeente 's-Hertogenbosch wil graag iedereen in haar gemeente de kans te geven om digitaal inclusief te worden. Doel is dat inwoners op internet veilig mee kunnen doen, toegang hebben tot digitale dienstverlening van de gemeente, kennis hebben van de mogelijkheden en risico's bij het gebruik van internet, en beschikken over de benodigde motivatie, apparatuur, vaardigheden en kennis.
Digitale inclusie en kwetsbare groepen in gemeente Tilburg
Als lokale overheid voor inwoners, ondernemers en bezoekers heeft de gemeente Tilburg als doel gesteld kwetsbare groepen te identificeren waar beleid omtrent digitale inclusie het hardst nodig is en relatief veel kan opleveren. Elk van deze groepen heeft een eigen verhaal en eigen behoeftes en vraagt om een andere aanpak. Om een duidelijk beeld te krijgen welke interventies in de gemeente werken en hoe deze precies van waarde zijn voor burgers, ondernemers en/of bezoekers, hanteren we een aanpak die leidt tot meer inzicht in kwetsbare doelgroepen.
Sociaal werk en digitale inclusie
De plek die het sociaal werk inneemt (out-reachend, achter de deur van mensen, in wijkcentra etc.), maakt het sociaal werk een belangrijke partner in de bijdrage aan digitale inclusie om zo digitale ongelijkheid tegen te gaan. Komende jaren zal er daarom onderzoek verricht gaan worden naar de mogelijkheden die het sociaal werk kan bieden, passend bij de kernwaarden van het sociaal werk en het methodisch werken in de dagelijkse praktijk.
Complotdenken in Nederland: determinanten en consequenties
Anti-institutionele complottheorieën hebben voornamelijk negatieve uitkomsten en vormen een bedreiging voor de democratie. Onderzoek wordt gekenmerkt door conceptuele en methodologische beperkingen die wetenschappelijke vooruitgang belemmeren. Met behulp van een systematisch literatuuronderzoek, een longitudinaal onderzoek en interviews, zal dit PhD traject (Renze Tjoelker) diepgaande kennis over factoren die bijdragen aan anti-institioneel complotdenken. De uitkomsten ondersteunen het ontwerpen en evalueren van beleid en interventies.
Proeftuinen: impact en richtlijnen voor opschaling
Gemeenten zijn landelijk bezig om na te denken hoe digitale inclusie vorm te geven en op welke manier benodigde ondersteuning kan worden geboden. Met de Alliantie Digitaal Samenleven wordt gewerkt aan een gezamenlijke aanpak. Dit project richt zich op het vaststellen van redenen om niet mee te doen aan de proeftuinen, het vaststellen van de effecten van de pilots in drie gemeenten, en het evalueren van het proces aan de achterkant van de digitale inclusie proeftuinen.
Digitale Polarisatie (Dutch Search Engine Project)
Project over het gebruik van zoekmachines en het effect daarvan op polarisatie binnen onze samenleving.
Digitale inclusie en armoede
Mensen in armoede hebben niet altijd de middelen of mogelijkheden om van de digitale infrastructuur gebruik te kunnen maken. Terwijl zij hier juist relatief veel van zouden kunnen profiteren. Dit 4 jarig promotietraject onderzoekt hoe deze mensen het best te helpen.
Any Thing for Anyone
Wanneer technologieën complexer worden zien we dat kleinere groepen mensen profiteren. Het is dus belangrijk technologische ontwikkeling te bestuderen in het licht van digitale ongelijkheid. In dit vijf-jarig project staat het AI gedreven Internet-of-Things (IoT) centraal. Veel van de mogelijkheden van IoT die in populaire media worden benadrukt, lijken techno-utopische beloften die de autonome kracht van de technologie benadrukken. Tot nu toe zijn gedragsfactoren die nodig zijn om de impact van het IoT te begrijpen, genegeerd. In dit project focussen we op de benodigde vaardigheden en combineren prestatietmetingen in IoT omgevingen met sociaal-contxtueel onderzoek.
Van Digitale vaardigheden naar Tastbare uitkomsten (Disto NL)
In dit doorlopend project (LsE en Centrum voor Digitale Inlcusie) ontwikkelen we theoretisch onderbouwde instrumenten voor het meten van digitale inclusie, inclusief de uitkomsten van digitaal mee kunnen doen. Parallel aan de ontwikkeling van #DiSTOsurvey-maatregelen zetten we samenwerkingen op met overheid en (academische) instellingen die het DiSTO-raamwerk als leidraad gebruiken om verbanden tussen digitale en sociale uitsluiting te onderzoeken.
(Heat)mapping Digitale inclusie
Met behulp van het conceptuele digitale inclusie raamwerk dat ten grondslag ligt aan het centrum en aan DISTO, zijn we in staat sociale en digitale uitsluiting op lokaal niveau te visualiseren. Verschillende heatmaps zijn inmiddels ontwikkeld en ook voor Nederland gaan we dit weer doen, ondanks dat eerdere maps minder 'spannend' waren dan bijvoorbeeld vergelijkingen in landen of gebieden waar sociale ongelijkheden veel groter zijn dan.
ySkills (youth Skills)
Digitalisering verandert de samenleving. ICT heeft een grote invloed op het welzijn van kinderen en adolescenten. Om hiervan te kunnen profiteren, zijn nieuwe vaardigheden vereist. Youth Skills (acroniem: ySKILLS) heeft tot doel de positieve impact van de digitale omgeving op de lange termijn te vergroten en te maximaliseren.
21st Century Digital Skills
Het belangrijkste doel van de Human Capital Agenda is om van de Nederlandse creatieve sector een internationale koploper te maken door het menselijk kapitaal van de Nederlandse beroepsbevolking te versterken. In dit opzicht kan menselijk kapitaal worden beschouwd als een overkoepelende term voor digitale geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleemoplossing, communiceren en samenwerken. Samen creëren ze een sterke basis voor innovatie en concurrentiekracht. Het doel van dit project is een bijdrage te leveren door specifiek te focussen op de digitale vaardigheden van de 21e eeuw, waarvan het belang fundamenteel is voor de bredere uitdaging van menselijk kapitaal.
Digitale ongelijkheid vanuit een domesticatieperspectief
De algemene onderzoeksvraag is: hoe beïnvloeden digitale en sociale inclusie-indicatoren de effecten van technologie op het dagelijks leven in lage ses-families. Een grootsdcfhalig kwalitatief onderzoek waarin een jaar lang families en hun internetgebruik worden gemonitord.
Sluiten
Suggesties