UTFaculteitenBMSCentrumInternet Skills Scale (NL): Hoe meet ik digitale vaardigheden?

Internet Skills Scale (NL): Hoe meet ik digitale vaardigheden?

door Alexander van Deursen

In 2016 publiceerden Alexander van Deursen, Ellen Helsper en Rebecca Eynon een artikel waarin zij de Internet Skills Scale (ISS) voorstelden.

Regelmatig krijg ik de vraag of de Nederlandse versie beschikbaar is en gebruikt mag worden. De ISS is gepubliceerd onder een creative common license en mag gebruikt mag worden mits er geen commerciele motieven zijn. De te gebruiken referentie staat onder aan deze post.

Het instrument (korte 20 item versie)

Vraag:
Kunt u aangeven in hoeverre de volgende stellingen waar zijn als het gaat over uw internetgebruik? Als u niet begrijpt waar de stelling naar verwijst markeer dan ‘’deze vraag begrijp ik niet’. Als u een activiteit nog nooit gedaan heeft, stelt u zich dan voor hoeverre de stelling waar is als u nu gevraagd zou worden het te doen.

Operationele internetvaardigheden

Vertaling: 

Informatie-navigatie internetvaardigheden

Vertaling

Communicatie internetvaardigheden

Vertaling

Content creatie internetvaardigheden

Vertaling

Let wel, dit is een eerste gevalideerd instrument. Het is geschikt voor grootschalige metingen in vragenlijsten waarbij verschillen in vaardigheden tussen groepen mensen focus zijn, het doel is om de invloed van de vier vaardigheden op andere variabelen te onderzoeken, of om vast te stellen welke variabelen van invloed zijn op de vier vaardigheden. Het instrument biedt slechts een indicatie van een absoluut niveau van vaardigheden dat mensen beheersen. Voor het vaststellen van absolute vaardigheidsniveaus zijn taakgebaseerde prestatiemetingen de meest valide oplossing.  

De auteurs van de ISS werken ondertussen verder aan verbeteringen en updates.

Referentie: Van Deursen, A.J.A.M., Helsper, E.J. & Eynon, R. (2016). Development and validation of the Internet Skills Scale (ISS). Information, Communication & Society, 19(6), 804-823.