Onderzoek zelfcompassie bij kanker

Doet u mee? Deelnemers gezocht voor workshops
Aanmelden
Meer informatie voor deelnemers.

Waarom is dit onderzoek nodig?

De diagnose kanker heeft bijna altijd een enorme impact op het leven van mensen. Hoe om te gaan met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose en de behandelingen met zich meebrengen? Dat valt voor veel mensen niet mee. Om mensen in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven, willen wij graag een interventie ontwikkelen die kan helpen de veerkracht te vergroten. Een laagdrempelig hulpmiddel die vooral in de eerste fase na de diagnose een houvast kan bieden: dat ontbreekt volgens ons nog.

Wat voor hulpmiddel maken we?

Hand holding a smartphoneEerder hebben we mensen met kanker enkele voorbeelden van hulpmiddelen laten zien en ze gevraagd naar hun voorkeuren. Daar kwam uit dat een zelfcompassie training in de vorm van een smartphone-app samen met een toegankelijke brochure het beste paste. We willen graag dat dit hulpmiddel onderdeel wordt van de zorg door verpleegkundigen, zodat mensen met kanker daar terecht kunnen met hun vragen. Voor verpleegkundigen kan dit helpen om het welzijn van mensen te bespreken. 

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie gaat over een milde, warme en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. Met zelfcompassie sta je stil bij je pijn of verdriet (in plaats van het weg te stoppen) en reageer je erop met vriendelijkheid (in plaats van streng en kritisch voor jezelf te zijn). Het gaat over voor jezelf zorgen, en dat kan er voor iedereen anders uit zien. Zelfcompassie kan helpen bij het verbeteren van welzijn en kan klachten zoals angst, somberheid en schuldgevoelens verminderen.

Zelfcompassie gaat over een milde, warme en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden.

Wat heeft Zelfcompassie met kanker te maken?

Over zelfcompassie bij mensen met kanker is nog niet zoveel bekend. Wij verwachten dat zelfcompassie goed aansluit bij mensen die net te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, omdat het hen kan helpen om te gaan met de moeilijke gevolgen van de ziekte. Het gaat dan over fysieke gevolgen (moeheid, pijn, misselijkheid), psychische gevolgen (angst, somberheid, schuldgevoelens, moeten accepteren van het veranderende lichaam) en sociale gevolgen (eenzaamheid, niet meer alles kunnen doen wat je gewend was, werk). Hoe zelfcompassie precies aansluit bij mensen met kanker is een van de dingen waar we in dit onderzoek graag achter willen komen. 

een gezamenlijk project

Het is belangrijk dat de zelfcompassie-app goed aansluit bij de wensen van degenen die hem gaan gebruiken. Daarom willen wij het hulpmiddel ontwikkelen SAMEN met verpleegkundigen en mensen met kanker. Dit gaan we doen in een aantal workshops. Tijdens de workshops hebben we het over de wensen en behoeften van de deelnemers, proberen we zelfcompassie oefeningen uit en ontwikkelen we proefversies van de app. We doen dit met gesprekken, creatieve spellen en brainstorm-methodes om zo op een leuke manier samen de zelfcompassie app te maken. Naast de workshops doen we ook een aantal interviews met mensen met kanker (een-op-een) om meer te weten te komen over hun persoonlijke ervaringen. 

Wilt u meer weten over hoe het onderzoek gaat, hoe lang het duurt, en wat er van deelnemers verwacht wordt? Kijk dan bij meer informatie over deelnemen.