Zorg en welzijn staan onder grote druk. De vraag naar zorg blijft groeien terwijl er tekorten zijn aan personeel. Omdat vernieuwing de zorg voor uit helpt, reikt coöperatie VGZ jaarlijks de zorgvernieuwersprijzen uit. Op 1 oktober ontving Samen Kwiek de prijs voor zorgvernieuwer gezondheid.
Samen Kwiek is een digitaal dienstenplatform ontstaan uit een unieke domeinoverstijgende samenwerking tussen gemeente Lingewaard, Stichting Welzijn Lingewaard, Health Valley en Rijnstate. Het helpt zorgprofessionals en inwoners om laagdrempelig, lokaal, preventief aanbod op het gebied van welzijn en zorg te vinden in de gemeente Lingewaard. Zoals een wandelclub, een biljartmiddag of samen koken. Met Samen Kwiek gaan we uit van de principes van Positieve Gezondheid. Zorgprofessionals kunnen inwoners eenvoudig naar een passende activiteit doorverwijzen. Zodat inwoners gezond en actief blijven en minder een beroep hoeven te doen op zorg. Dat klinkt eenvoudig en voor de hand liggend maar dat is het niet. Het is een onmogelijke opgave voor een professional om op de hoogte te zijn en blijven van lokaal aanbod. Vaak gaat een inwoner/patiënt/cliënt naar huis met het advies iets te gaan ondernemen, onder de mensen te komen, hulp te vragen bij financiële problemen etc. Iemand wil wel maar weet vaak niet waar te starten. Samen Kwiek helpt iets passends te vinden en zorgt voor een concrete stap. Benieuwd naar het platform? Neem een kijkje op www.Samenkwiek.nu
Dit lokale consortium is pilotregio in het EU gesubsidieerde project dRural. dRural heeft de ambitie om de kwaliteit van leven van inwoners in rurale gebieden te verbeteren door het ontwikkelen van een regionaal digitaal dienstenplatform. De Universiteit Twente en specifiek de sectie Entrepreneurship & Technology Management (ETM) van de afdeling High-tech Business and Entrepreneurship (HBE) is partner in dit project en ondersteunt de regio’s met (participatief) onderzoek om de regionale ecosystemen beter te begrijpen en de impact inzichtelijk te maken. Inzichten uit de dagelijkse praktijk van verschillende professionals en inwoners konden zo worden meegenomen in de ontwikkeling van de platformen in de verschillende regio’s, waar Samen Kwiek er één van is.
Daarnaast is vanuit het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem ook de sectie Health Technology and Services Research (HTSR) betrokken van de Universiteit Twente. Het onderzoek van Anne-Jet Jansen, technisch geneeskundige en promovendus bij zowel HTSR als Rijnstate richt zich op de ontwikkeling van een AI-model voor het platform. Rijnstate wil patiënten niet alleen beter maken, maar ook gezonder. Daarvoor is in het ziekenhuis het gezondheidsplein opgericht. Leefstijlcoaches van sportbedrijf Arnhem, verpleegkundigen en artsen helpen patiënten op weg die aan hun gezondheid willen werken. De ambitie is om met het AI-model gepersonaliseerde aanbevelingen te kunnen geven over het aanbod op Samen Kwiek.
Betrokken UT collega’s bij dRural zijn: Anne-Jet Jansen, Wim van Harten, Carine Doggen (HTSR) en Michel Ehrenhard, Tina Vosskamp, Yasin Sahhar, Jolien de Gruijter, Ariana Need, Bart Nieuwenhuis, Ariane von Raesveld en Lisa Bakir (ETM, HBE). Zowel Anne-Jet Jansen als Jolien de Gruijter werken daarnaast ook bij Rijnstate en zijn daar direct betrokken bij de ontwikkeling van Samen Kwiek.