UTMindlab
Mindlab
0
0
0
0
0
0
0
0
0
een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt
Schrijf je in

Mindlab

Tot volgend jaar

Mindlab is een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt. Mindlab inspireert en daagt uit om - met elkaar - na te denken en in gesprek te gaan over wat belangrijk is in het dagelijks werk, je carrière en je leven – binnen en buiten de universiteit. Met Mindlab willen we een positieve bijdrage leveren aan het werk- en leefklimaat van onze universiteit; aan een open en veilig klimaat waarin iedereen zich thuis voelt. Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek.

"Je bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent wat je doet."

Bezoek de mindlab show met je team

Dit jaar heb je de kans om Mindlab te bezoeken op 5 maart 2024 met je team. Wil je daarna nog een diepgaand gesprek? Wij bieden een op maat gemaakte follow-up sessie voor jouw team. Neem contact op met Team Mindlab om je persoonlijke team follow-up in te plannen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om Mindlab individueel te komen ervaren.

Je kunt de Mindlab voorstellingen bezoeken op 5 maart in ons Agora Theater in de Vrijhof. De ochtendvoorstelling (10.30-12.00) is inclusief koffie en thee in de Foyer na afloop. De middagvoorstelling (14.30-16.00) is inclusief drankjes na afloop.

Mindlab is in het Nederlands met live Engelse ondertiteling. De registratie is gratis. 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel de trailer! 

Wil je een follow-up met jouw team? 

Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek: het raakt! Het laat bezoekers nadenken over wat belangrijk is in het dagelijks werk, in een carrière en in het leven – binnen en buiten de universiteit. We bieden de mogelijkheid om met jouw team hierover het gesprek aan te gaan door middel van een aantal werkvormen. Hiermee kun je, nadat de voorstelling is ingedaald, opvolging geven aan de verantwoordelijkheden die we allemaal hebben en voelen.

  • Round table storytelling

    De methodologie van het storytelling roundtable heeft als doel een veilige ruimte te creëren waarin medewerkers van de UT ervaringen kunnen delen over gevoelige onderwerpen via verhalen. De methodologie maakt het mogelijk dat nieuwe dialoog- en luistervaardigheden ontstaan en dat bestaande vaardigheden herontdekt kunnen worden. Het helpt de empathie te vergroten voor ervaringen van verschillende mensen en houdt rekening met machtsdynamieken met betrekking tot welke verhalen wel en niet in een team verteld kunnen worden en door wie.

    Type: (leren) delen van ervaringen
    Duur: 120 minuten
    Deelnemers: 4 tot 6 deelnemers
    Benodigdheden: ruimte voor aantal deelnemers (liever niet online)

  • UT Strategy Game

    Een serieuze manier om onze UT-strategie te implementeren, is met het ‘UT Strategy Game’. Het brengt de kernwaarden van de UT op een speelse en interactieve manier tot leven. Je speelt het spel met 6 tot 9 mensen van hetzelfde team. Om de meeste impactpunten te behalen, worden jouw strategisch inzicht, ondernemerschap en teamspeler vaardigheden aangesproken. Het UT strategie spel is er voor iedereen die teamontwikkeling waardeert en Shaping2030 verder in het dagelijkse werk wil integreren.

    Type: teamontwikkeling en teamreflectie
    Duur: 120 minuten
    Deelnemers: 6 - 9 deelnemers per spel. Er zijn maximaal 5 spellen beschikbaar.
    Benodigdheden: live ruimte

  • Gesprekstarters

    Verdiep je in diepere lagen van sociale veiligheid binnen jouw team met gesprekstarters die reflectie stimuleren, waardoor jouw team betrokken raakt bij diepgaande dialogen. Hiervoor kan je gebruik maken van Gesprekskaarten of One-Minute Mindlab Experience (korte video's). Ontworpen voor plenaire sessies zijn de kaarten en video's ideaal als gestructureerd starter om een veilige en open omgeving te creëren voor het bespreken van sociale veiligheid binnen jouw team. Elke gesprekstarter behoeft geen verdere uitleg, dus (externe) begeleiding is niet nodig (maar kan op verzoek worden georganiseerd).

    Type: gespreksstarter en reflecteren
    Duur: 60 minuten
    Deelnemers: team tot 10 deelnemers
    Benodigdheden: live ruimte

Ben je geïnteresseerd in een van de mogelijke vervolgstappen voor jouw team?
Neem dan contact op met teammindlab-hr@utwente.nl.


Zo begon Mindlab

Prof. dr. Ellen Giebels (vicedecaan van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences) is de initiatiefnemer van Mindlab. In het kort lees je hier waarom. In dit interview over Mindlab in U-Today vertelt Ellen haar volledige verhaal. 

Dit is waarom Ellen het initiatief nam...

De wetenschap ligt onder een vergrootglas. Integriteitsvraagstukken, opbrengst voor de samenleving, kwaliteit van onderwijs, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Tegelijkertijd blijft voor mij de wetenschap een fantastische plek om te werken. De afgelopen jaren bekruipt mij wel steeds vaker het gevoel: Hoe houd ik alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? En dat hoor en zie ik ook om me heen. Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk? Afgelopen jaar bezocht ik twee theatervoorstellingen van TheaterMakers Radio Kootwijk: Rauw (over werk en leven bij de Nationale Politie) en Vuurdoop (over de landmacht) en toen werd ik geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de voorstellingen en de bijbehorende programma’s. Ik dacht gelijk: zoiets wil ik ook voor de wetenschap. En nu is het zover!”

Ellen Giebels, Hoogleraar

Het is nu een goed moment om stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk?

Ellen Giebels, Hoogleraar

Op 13 februari 2020 was de première van Mindlab in de Theaterloods in Radio Kootwijk, het huistheater van TheaterMakers Radio Kootwijk. De première was een overweldigend succes. De reacties variëren van 'indrukwekkend' en 'het triggert je echt om te reflecteren en gesprekken aan te gaan' tot 'zeer herkenbaar' en 'aangrijpend'. Na de première was Mindlab zes keer te zien in de Vrijhof, het theather van de UT. Meer dan 550 medewerkers hebben in februari en maart 2022 Mindlab gezien: "Echt goed dat de UT dit initiatief heeft genomen, Mindlab komt absoluut binnen."

Daarna was Mindlab klaar om verder te gaan. Naar de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld. En daarna zou het weer terugkomen naar de UT. Dat bleek onmogelijk: de uitbraak van het coronavirus begon. In mei 2021 was Mindlab terug, maar dan met Mindlab Online. Mindlab Online bood medewerkers een unieke kans om toch Mindlab bij te wonen. Mindlab Online was een evenement dat leden van de UT-gemeenschap - thuis op de bank of aan de keukentafel - een echte online theaterervaring bezorgde.