UT-lerarenopleidingen master en minor programma's

Leraar worden? Ontdek welke route bij jou past.

De Universiteit Twente biedt verschillende mogelijkheden om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Benieuwd welk traject het best bij jou past? Bekijk hieronder jouw opties.

  • Ik ben middelbare scholier

    Zit je op de middelbare school en overweeg je om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Dan kies je eerst voor een vakinhoudelijke bachelor die gerelateerd is aan het vak waarin jij lest wilt geven. Vervolgens heb je de volgende mogelijkheden:

    • Educatieve minor
      Tijdens je vakinhoudelijke bachelor kun je in je vrije ruimte kiezen voor de minor Leren Lesgeven. Deze educatieve minor duurt een half jaar en na afronding heb je al een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je aan de slag kunt als leraar in alle klassen van vmbo-t en de onderbouw van havo en vwo. Dit is bovendien ook de perfecte manier om erachter te komen of het beroep van leraar bij je past.

    • Master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Na afronding van je vakinhoudelijke bachelor, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding van de UT, de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen. Daarmee behaal je de eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven in het hele voortgezet onderwijs, inclusief het beroepsonderwijs. Eerstegraads docenten werken vooral in de bovenbouw van havo en vwo en daar ligt dan ook de focus in deze masteropleiding. Deze masteropleiding duurt normaal gesproken twee jaar, met één educatief jaar en één vakinhoudelijk jaar. Heb je de educatieve minor al gevolgd tijdens je bachelor? Dan heb je een deel van het educatieve jaar al afgerond en duurt de master anderhalf jaar, in plaats van twee!
    • Combinatie van vakinhoudelijke master en de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Na het behalen van je bachelordiploma kun je er ook voor kiezen om eerst een (meestal tweejarige) vakinhoudelijke masteropleiding te volgen, en deze te vervolgen of combineren met de lerarenopleiding. Omdat je dan al een vakinhoudelijke master doet, krijg je vrijstelling van het vakinhoudelijke jaar binnen de lerarenopleiding. In dat geval heb je in drie jaar tijd een volledig vakinhoudelijk masterdiploma én een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven in de bovenbouw van havo en vwo en het overige voortgezet onderwijs. Heb je tijdens je bachelor de educatieve minor gedaan? Dan gaat er nog een half jaar van de studietijd van de mastercombinatie af.
  • Ik ben bachelorstudent

    Volg je op dit moment een vakinhoudelijke bachelor en overweeg je om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

    • Educatieve minor
      Tijdens je vakinhoudelijke bachelor kun je in je vrije ruimte kiezen voor de minor Leren Lesgeven. Deze educatieve minor duurt een half jaar en na afronding heb je al een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid, waarmee je aan de slag kunt als leraar in alle klassen van vmbo-t en de onderbouw van havo en vwo. Dit is bovendien ook de perfecte manier om erachter te komen of het beroep van leraar bij je past.

    • Educatieve module
      Heb je gekozen voor een andere minor tijdens je bachelor? Dan heb je alsnog de mogelijkheid om een tweedegraadslesbevoegdheid te halen binnen de educatieve module – als je afgeronde universitaire bacheloropleiding voldoende aansluit op het bètaschoolvak. Dit is inhoudelijk hetzelfde programma als de educatieve minor, alleen volg je deze nu niet tijdens, maar na afronding van je bachelor.

    • Master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Na afronding van je bachelor, kun je (indien nodig via een pre-master) doorstromen naar de lerarenopleiding van de UT, de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen. Daarmee behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven in het hele voortgezet onderwijs, in een bètavak dat aansluit bij je bacheloropleiding. Eerstegraads docenten werken vooral in de bovenbouw van havo en vwo en daar ligt dan ook de focus in de opleiding. De masteropleiding ECB duurt normaal gesproken twee jaar, met één educatief jaar en één vakinhoudelijk jaar. Heb je de educatieve minor al gevolgd tijdens je bachelor? Dan heb je een deel van het educatieve jaar al afgerond en duurt de master anderhalf jaar, in plaats van twee!

    • Combinatie van vakinhoudelijke master en de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Na het behalen van je bachelordiploma kun je er ook voor kiezen om eerst een (meestal tweejarige) vakinhoudelijke masteropleiding te volgen, en deze te vervolgen of combineren met de lerarenopleiding. Het kan zijn dat daarvoor een schakelprogramma nodig is, maar omdat je al een vakmaster doet, krijg je vrijstelling van het vakinhoudelijke jaar binnen de lerarenopleiding. Heb je de educatieve minor gedaan? Dan gaat er nog een half jaar van de studietijd van de mastercombinatie af. Daarna heb je een volledig vakinhoudelijk masterdiploma én een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven de bovenbouw van havo en vwo en het overige voortgezet onderwijs. 
  • Ik ben masterstudent

    Volg je momenteel een vakinhoudelijke master en overweeg je om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

    • Master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Na afronding van je vakinhoudelijke master, kun je, eventueel via een schakelprogramma, doorstromen naar de lerarenopleiding van de UT, de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen. Deze masteropleiding duurt normaal gesproken twee jaar, maar als je je vakinhoudelijke master afrondt, krijg je vrijstelling van het vakinhoudelijke jaar en duurt de lerarenopleiding dus slechts één jaar! Heb je tijdens je bachelor de educatieve minor gedaan? Dan gaat er nog een half jaar van de studietijd af. Na afronding beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je les kunt geven het hele voortgezet onderwijs. Eerstegraads docenten werken vooral in de bovenbouw van havo en vwo en daar ligt dan ook de focus in de masteropleiding ECB.

    • Educatieve module
      De educatieve module is een fulltime studieprogramma van een half jaar dat je kunt volgen als je een relevante universitaire bacheloropleiding hebt afgerond. In deze module behaal je een tweedegraads lesbevoegdheid in een van de bètavakken, waarmee je kunt lesgeven in alle klassen van vmbo-t en de onderbouw van havo en vwo.

    Wil je daarna toch verder studeren om eerstegraads docent te worden? Dan kun je er alsnog voor kiezen om, eventueel via een schakelprogramma, in te stromen in de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen. Je hebt dan een deel van de vakken binnen deze masteropleiding al afgerond tijdens de educatieve module en je krijgt vrijstelling voor het vakinhoudelijke jaar vanwege je vakinhoudelijke master. Dat betekent dat je het programma van de eerstegraads lerarenopleiding dus al binnen een halfjaar kunt afronden!

  • Ik ben afgestudeerd en/of al werkend

    Heb je net je masterdiploma gehaald, of heb je al werkervaring en wil je je laten omscholen tot leraar in het voortgezet onderwijs? Of ben je al bevoegd als docent en wil je lesgeven in een ander vak? Dan heb je de volgende mogelijkheden:

    • Master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen (ECB)
      Heb je al een vakinhoudelijk masterdiploma op zak? Dan kun je, eventueel via een schakelprogramma, doorstromen naar de lerarenopleiding van de UT, de master Educatie & Communicatie in de Bètawetenschappen. Deze masteropleiding duurt normaal gesproken twee jaar, maar als je een relevante masteropleiding hebt afgerond, krijg je vrijstelling van het vakinhoudelijke jaar en duurt de lerarenopleiding dus slechts één jaar! Na afronding beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid waarmee je les kunt geven het hele voortgezet onderwijs. Eerstegraads docenten werken vooral in de bovenbouw van havo en vwo en daar ligt dan ook de focus in de opleiding. 

    • Educatieve module
      De educatieve module is een fulltime studieprogramma waarin je binnen een half jaar een tweedegraads lesbevoegdheid kan behalen, als je universitaire bacheloropleiding voldoende aansluit op het bètaschoolvak. Met deze bevoegdheid kun je lesgeven in alle klassen van vmbo-t en de onderbouw van havo en vwo.

    • Zij-instroomtraject
      Heb je al werkervaring en wil je je laten omscholen tot docent in het voortgezet onderwijs? Als zij-instromer in het beroep behaal je binnen (maximaal) twee jaar een eerstegraads lesbevoegdheid en geef je tegelijkertijd al (betaald) parttime les in het voortgezet onderwijs. Voorwaarde is dat je een aanstelling hebt bij een middelbare school. Je kunt dit traject ook volgen als je al beschikt over een eerstegraads bevoegdheid en je bevoegdheid wilt behalen in een ander vak.

Ben je al student?

Ben je al begonnen aan de Lerarenopleiding? Hierboven wordt kort ingegaan op de informatie voor studiezoekers Ben je op zoek naar informatie voor huidige studenten? Bezoek de pagina met onderwijsinformatie: 

Bezoek de website voor huidige studenten
Onderwijsinformatie