UTFacultiesTNWResearchDept BISHTINewsDeventer Ziekenhuis start met innovatieve VR-bril: 'Dit is een enorme winst voor de zorg’

Deventer Ziekenhuis start met innovatieve VR-bril: 'Dit is een enorme winst voor de zorg’

Een primeur voor het Deventer Ziekenhuis. Dankzij een innovatieve VR-bril kunnen kno-artsen op afstand live meekijken met een ooroperatie, tot diep in het oor. ,,In de toekomst is dit een enorme winst voor de zorg.”

Aan de ene kant van het ziekenhuis ligt een patiënt die geopereerd wordt vanwege een chronische oorontsteking. Aan de andere kant van het ziekenhuis zit kno-arts Pauline van Kempen in haar kantoor. Op haar bureau ligt een massieve bril waaruit een stem klinkt. Het is de stem van haar collega die de operatie uitvoert. ,,Pauline, kun je even meekijken?”

Van Kempen zet de VR-bril op en ziet de binnenkant van het oor van de patiënt. Haar collega vervolgt: ,,Ik heb net dit velletje weggehaald en hier een stukje uitgeboord.” Van Kempen knikt. ,,Weet je zeker dat het leeg is?” Na een eigen inspectie geeft ze bevestiging. ,,Ziet er netjes uit, Jeroen.”


Video 01:43

Wereldprimeur in Deventer Ziekenhuis: innovatieve 3D-bril

Een half jaar geleden kon dit nog niet. Dankzij de bril die livebeelden vanuit de operatiemicroscoop in 3D toont, kunnen artsen meekijken én communiceren. Dat kan in de toekomst veel positieve gevolgen hebben. De kno-arts kan bijvoorbeeld tussendoor administratie doen of andere patiënten helpen op de poli

‘Artsen zijn enthousiast’

Maar voordat het zover is, wordt de bril nog getest, ook door artsen in andere ziekenhuizen, zoals het UMC Utrecht. ,,Artsen zijn daar heel enthousiast”, zegt Van Kempen. ,,Ze waarderen het scherpe beeld, de diepte die ze waarnemen en het gevoel dat ze daadwerkelijk bij de operatie zijn.”

Maar om op afstand grote beslissingen te mogen nemen, moet de bril eerst medisch goedgekeurd worden. Dat kan nog een paar jaar duren. Als die goedkeuring er is, kunnen kno-artsen in heel het land de bril gaan gebruiken. Van Kempen: ,,Dat zou enorme winst betekenen voor de zorg en het onderwijs.”

Want als een operatie nu moeilijk verloopt, komt het voor dat artsen de ooroperatie moeten afbreken. Het oor wordt weer dichtgemaakt en soms moet de patiënt een nieuwe operatie ondergaan in een ander ziekenhuis. In de toekomst zou een arts van een academisch ziekenhuis op afstand live kunnen meekijken, zodat het probleem ter plekke kan worden opgelost.

3D in de zorg

Op zich is het gebruik van 3D in de zorg niet nieuw. In de operatiekamer hangt een scherm waar ok-personeel en coassistenten met een 3D-bril dezelfde diepte kunnen waarnemen als de opererende arts door zijn microscopische bril. Het verschil is dat het Deventer Ziekenhuis de technologie en het apparatuur heeft om via een telefoonverbinding live 3D-beelden op afstand te kunnen streamen naar een VR-bril.

Ook in de operatiekamer kijken coassistenten al mee in het oor door met een 3D-bril naar een scherm te kijken.
Ook in de operatiekamer kijken coassistenten al mee in het oor door met een 3D-bril naar een scherm te kijken. © Ruben Meijerink

Die technologie kwam er door samenwerking met de Universiteit Twente nadat dit onderzoek 60.000 euro toegekend kreeg vanuit een regionaal innovatiefonds in de zorg. Sigert Mevissen was vanuit het Deventer Ziekenhuis betrokken bij de techniek. En dat was geen gemakkelijke opgave.

,,De communicatie moet van goede kwaliteit zijn, net als het beeld, want het gaat om een microscopische operatie. We hebben daarnaast veel tijd besteed aan de software. Als je bijvoorbeeld zou streamen met Microsoft Teams, dan verdwijnt je beeld zodra je je telefoon op een bepaalde manier vasthoudt. Om dit soort redenen viel veel software af.”

‘Artsen coachen op dezelfde manier via de VR-bril als op de operatiekamer’

Mevissen vindt het waardevol om te zien hoe de bril in de praktijk wordt gebruikt. ,,Als artsen de bril opzetten, coachen ze op dezelfde manier als wanneer ze in de operatiekamer zijn. Dat bevestigt voor mij dat deze nieuwe vorm werkt.”

De VR-bril kan in de toekomst ook gebruikt worden voor andere microscopische operaties, zoals oogoperaties en plastisch chirurgie. De reden dat dit nu nog niet gebeurt, is omdat het onderzoek is aangevraagd door kno-artsen. Daar wordt de bril nu eerst getest.