Een Vandaag

Iets heel kleins, gaat onze wereld groots veranderen. Dat zeggen mensen die zich bezighouden met nano-technologie. Zij onderzoeken hoe we moleculen en atomen zo kunnen bewerken of manipuleren, dat we er voordeel van hebben. Wacht ons dankzij nano-technolgie een betere wereld? Of schuilt een groot gevaar in de kleine deeltjes?

Nano-technologie is bouwen met de kleinste deeltjes die er zijn, moleculen en atomen. Nano betekent in het Grieks dwerg. Volgens de bedrijven die wereldwijd miljarden investeren in nano-technologie zijn de mogelijkheden net zo groot als nano-deeltjes klein zijn.

De eerste nano-producten bestormen inmiddels de markt. Naast nano-tandpasta, is er de nano-sok. In tegenstelling tot een gewone sok zou deze sok na een dag dragen niet stinken.

Aan de universiteit van Twente staat Dave Blank aan het hoofd van het instituut voor Nano-technologie. In speciale stofvrije ruimtes bouwen ze hier -molecuul voor molecuul- producten voor de toekomst. Als dat kan, gaat er een wereld open door bouwen met moleculen. Wat 50 jaar geleden fictie was, wordt nu realiteit.

Veel van de producten die hier nu worden ontwikkeld komen echter pas over jaren op de markt. Zoals een uitvinding die de vervelende insuline-prik voor suikerpatiƫnten kan vervangen.

De overheid en het bedrijfsleven investeren miljarden in de sector. Toch is er over de gevaren van nanotechnologie nog weinig bekend.

De uitzending is te bekijken via de site van EĆ©nvandaag.