Ontwerp IT-oplossing bij Timmerije

Informatie betreffende afstudeerproject student BIT, start 2e halfjaar 2014, duur ½ jaar

Begeleider: Ir. Maarten Haagsma, directeur: Ir. Wim Simons Neede, 27 juni 2014

Bedrijfsbeschrijving

Timmerije is een van de 5 toonaangevende spuitgietbedrijven in Nederland op het gebied van custom moulding. Het bedrijf heeft alle disciplines in huis, van verkoop, engineering, inkoop tot productie en logistiek. Er werken 150 mensen die een omzet van € 20 miljoen generen. De sfeer is open, informeel en doelgericht. Het opleidingsniveau varieert van lagere school tot universitair. Het Noordijkse bedrijf heeft een 50 –tal spuitgietmachines tot haar beschikking en een eigen gereedschap makerij. Een groot aantal bestaande en nieuwe klanten van naam waarderen Timmerije hetgeen tot een goede omzetgroei leidt.

Probleembeschrijving

Timmerije kiest op korte termijn een nieuw Manufacturing Execution System (MES). Er is een short list van 3 bedrijven die de hard- en software kunnen leveren. Als vervolg hierop heeft Timmerije zich ten doel gesteld in 3 jaren een papierloze fabriek te hebben.

Om de fabriek goed te kunnen aansturen is een enorme hoeveelheid informatie nodig, zowel structureel als ad hoc. Structureel volgens data uit het ERP-systeem, MES, verschillende databases en directories, e.e.a. volgens de automobiel norm ISO/TS 16949. Ad-hoc door wijzigingen in klantwensen of in het proces, door proefspuitingen met een andere dan verwachte uitkomst, etc. De wijzigingen worden al dan niet geïnitieerd door (project) overleg binnen de complexiteit van een gecombineerde dagdienst/3-ploeg en soms 5 ploegendienstorganisatie. Doel is in 3 jaar een nieuw informatiesysteem en flexibele workflow management tool te hebben dat met deze complexiteit papierloos om kan gaan in de zin van dat de juiste relevante informatie op de juiste plaats, op het juiste tijdstip bij de juiste man aanwezig is dat te herleiden en traceerbaar is waarbij de software of-the-shelf moet zijn en aansluit bij het nieuwe MES.

Opdracht

 • Breng in kaart welke informatie voor welk functieprofiel van waarde is;
 • Maak een ontwerp waarin de informatiestromen effectief verlopen en samenwerking gefaciliteerd wordt, in het ontwerp is kwaliteit van de besluitvorming essentieel;
 • Kom tot een passende IT-oplossing bij bovenstaand ontwerp, binnen de scope:
  • Gegevensopslag en informatiemanagement;
  • Informatieverstrekking;
  • Het systeem moet werkbaar geïmplementeerd kunnen worden binnen Timmerije.

Eisen aan de student:

 • Goede kennis van informatiestromen binnen een (productie) bedrijf;
 • Kennis en gevoel voor (in)formele beslissingsbevoegdheden;
 • Goede kennis van informatica;
 • Gestructureerd en gefundeerde werkwijze;
 • Kennis van de Nederlandse en Engelse taal.