UTFacultiesBMSEL-IPSShort reads of our research papers in English and DutchHet verbeteren van de aantrekkelijkheid van start-ups als industriële klanten door de organisatie van hun inkoopactiviteiten

Het verbeteren van de aantrekkelijkheid van start-ups als industriële klanten door de organisatie van hun inkoopactiviteiten

Het verbeteren van de aantrekkelijkheid van start-ups als industriële klanten door de organisatie van hun inkoopactiviteiten 

Juliano Tessaro (co-auteurs Dr. Rainer Harms en Prof. Dr. habil. Holger Schiele)

EL-IPS, Universiteit Twente

Over de eerste auteur

Juliano Tessaro verrichtte zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in inkoop en is momenteel Procurement Director bij een Fortune Global 500-bedrijf in Amsterdam. Hij werkte in de auto-industrie, Big4-adviesbureaus, start-ups en andere Braziliaanse, Amerikaanse en Europese bedrijven, en hij ontving verschillende professionele onderscheidingen en onderscheidingen voor zijn bijdragen aan de inkoopgemeenschap. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van inkoop en ondernemerschap. Hij heeft verschillende artikelen gepubliceerd op internationale conferenties en bekende tijdschriften zoals Industrial Marketing Management en het Journal of Global Operations and Strategic Sourcing. Hij was ook lid van verschillende beroepsverenigingen en gastspreker op vele evenementen.

Korte samenvatting

In ons onderzoek is goed gekeken naar hoe start-ups en jonge bedrijven hun aankopen beheren om betere klanten van grote leveranciers te worden. Hiervoor interviewden we mensen van verschillende startende bedrijven en leveranciers in acht landen. We ontdekten dat start-ups vijf manieren hebben om hun inkoopactiviteiten te organiseren: gedeeltelijke outsourcing, transactioneel georiënteerd, alleen strategisch, uitbestede inkoop en “volledige afdeling”. Kortom, sommigen doen het zelf, sommige zijn zeer strategisch en sommigen besteden zelfs de inkoopfunctie uit. Elke aanpak heeft zijn voor- en nadelen.

Waarom is dit belangrijk? Welnu, voor oprichters en inkoopmanagers van startende bedrijven biedt ons onderzoek een stappenplan voor het organiseren van hun inkoopactiviteiten, inclusief wanneer het zinvol kan zijn om uit te besteden.

Uitgebreidere samenvatting

Het artikel "Designing Purchasing Organizational Types for Start-up Companies", gepubliceerd in het Journal of Global Operations and Strategic Sourcing, richt zich op het verkennen van inkooporganisatietypen op maat van start-ups. Het artikel probeert drie onderzoeksvragen te beantwoorden: 1) Wat zijn de mogelijke organisatietypen voor inkoop in start-ups? 2) Wanneer heeft elk organisatietype de voorkeur? 3) Wat zijn de succesfactoren en mogelijke valkuilen van elk organisatietype?

De auteurs deden kwalitatief onderzoek bij twintig startups. De eerste stap bestond uit diepte-interviews die resulteerden in vijf ontwerpopties die werden geïdentificeerd voor startende inkooporganisatietypen. De ontwerpopties variëren van de ongestructureerde organisatie via hybride, uitbesteed en gecentraliseerd tot de meer gestructureerde organisatie. De ongestructureerde organisatie heeft de minste formalisering, terwijl de meer gestructureerde organisatie de meeste heeft. 

Na het verzamelen van de gegevens gebruikten de auteurs een World Café-evenement (d.w.z. een expertpanelvergadering) om de ontwerpopties te presenteren en feedback van deelnemers uit te lokken. Het resultaat van het World Café-evenement werd gebruikt om de vijf ontwerpopties te verfijnen. De auteurs ontdekten dat de factoren die van invloed zijn op het ontwerp van inkooporganisaties in start-ups het volgende omvatten: opstartontwikkelingsfase (vroege versus latere fase), procesformaliseringsbehoeften, flexibiliteitsbehoeften, industrie, teamgrootte en inkoopvolume.

De studie concludeert dat hoewel start-ups verschillende zorgen hebben over inkoop, hun behoeften kunnen worden geclassificeerd aan de hand van vijf generieke start-up inkooporganisatietypen. Bovendien kunnen de vijf generieke inkooporganisatietypen worden aangepast op basis van contextuele factoren, die de auteurs grondig schetsen. De belangrijkste bijdrage van dit artikel is het identificeren van vijf inkooporganisatietypen voor startende bedrijven, die de inkoopefficiëntie van de start-up aanzienlijk kunnen verbeteren. 

Het artikel biedt een belangrijk startpunt voor onderzoekers om efficiëntere inkoopoplossingen voor organisatieontwerp voor startende bedrijven te blijven verkennen. Ondanks de beperkingen van de steekproefomvang van kwalitatieve studies, zoals het World Café en interviews, biedt het een essentiële basis voor toekomstig onderzoek op basis van de geïdentificeerde inkooporganisatietypen op maat van start-ups.

Aanvullend/verder lezen

·       Promotie link: https://www.utwente.nl/en/bms/events/2023/10/1108191/phd-defence-juliano-tessaro-buyer-supplier-relationships-in-startups-an-analysis-of-factors-that-drive-startup-attractiveness-to-suppliers

·       Link naar het artikel (open access): https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JGOSS-07-2022-0083/full/html

·       LinkedIn: Klik op deze link

·       Website: https://www.utwente.nl/en/bms/el-ips/