HERSTRUCTURERING VAN INKOOP- EN SUPPLY MANAGEMENT ONDERWIJS DOOR DUURZAAMHEIDS- EN INNOVATIEUITDAGINGEN: HET CREËREN VAN EEN TOEKOMSTBESTENDIG COMPETENTIEGEBASEERD CURRICULUM
Klaas Stek, Katia Picaud-Bello, Volker Koch en Thomas Johnsen
Over de hoofdauteur
Dr. Klaas Stek combineert een universitair docentschap in inkoop- en leveringsmanagement met een pioniersrol bij het opzetten van EL-IPS, het European Lab for Innovative Purchasing and Supply aan de Universiteit Twente (UT) in Nederland. Hij coördineert een mastercursus, Purchasing Management, aan de Universiteit Twente voor studenten Industrial Engineering Management en combineert een mix van cognitieve en niet-cognitieve leerdoelen in zijn lessen; hij formaliseerde bijvoorbeeld creativiteit en inventiviteit en voegde passende didactiek en beoordelingsinstrumenten toe.
Samenvatting
Dit artikel gaat over de dringende noodzaak om het onderwijs in inkoop- en leveringsmanagement (PSM) te transformeren om duurzaamheids- en innovatie-uitdagingen aan te gaan. Het presenteert een op competenties gebaseerd curriculum dat is ontworpen om professionals te voorzien van vaardigheden die klaar zijn voor de toekomst en die essentieel zijn om te navigeren in het veranderende landschap van de toeleveringsketen. De reden voor dit onderzoek bestaat uit een mix van:
Veranderende eisen: Duurzaamheid en innovatie veranderen PSM, waardoor traditionele onderwijsmodellen overbodig worden. PSM-professionals moeten milieuvriendelijke praktijken implementeren om aan wereldwijde verwachtingen te voldoen. Bovendien moeten ze opkomende technologieën en innovatieve strategieën beheersen die cruciaal zijn voor een concurrentievoordeel.
Competentiehiaten: Het huidige onderwijs sluit onvoldoende aan bij de eisen van de industrie, waardoor een herontworpen curriculum noodzakelijk is. Deze kloof kan worden overbrugd door partnerschappen met de industrie aan te gaan om relevantie te garanderen, studenten praktische inzichten en ervaring uit de echte wereld te bieden. Het voorbereiden van afgestudeerden om duurzame, innovatieve initiatieven te leiden is essentieel om de evolutie van de industrie aan te pakken.
Holistische vaardigheidsontwikkeling: Afgestudeerden moeten competenties ontwikkelen zoals creativiteit, strategisch denken, leiderschap, communicatie en ethische besluitvorming om complexe uitdagingen het hoofd te bieden.
Een nieuw curriculumontwerp
De wereldwijde nadruk op duurzaamheid en innovatie vereist een paradigmaverschuiving in PSM-onderwijs. Traditionele modellen die gericht zijn op kosten en efficiëntie, slagen er niet in om moderne complexiteiten aan te pakken, wat de noodzaak van een dynamische, op competenties gerichte aanpak onderstreept. Een centraal kenmerk van het artikel is een robuust competentiekader dat belangrijke vaardigheden zoals strategisch denken, ethische besluitvorming en technologische bekwaamheid integreert. Dit kader past zich aan de veranderende eisen van de industrie aan, waardoor afgestudeerden relevant blijven. Het modulaire curriculum combineert kernonderwerpen van PSM met gespecialiseerde modules voor duurzaamheid en innovatie, wat een uitgebreide basis biedt en tegelijkertijd hedendaagse uitdagingen aanpakt.
Samenwerking met de industrie zorgt ervoor dat het curriculum relevant blijft en studenten praktische ervaring biedt. Samenwerkingen met de industrie verbeteren het leren van studenten door middel van inzichten uit de echte wereld en ervaringsgerichte mogelijkheden. Naast technische vaardigheden geeft het curriculum prioriteit aan zachte vaardigheden zoals leiderschap, communicatie en teamwerk. Ervaringsgericht leren, inclusief stages en op projecten gebaseerde opdrachten, versterkt deze competenties.
De studie stelt voor om de studenten een evenwichtige set competenties te bieden, bestaande uit kennis (know-what) en theorie (know-why), professionele en interpersoonlijke vaardigheden (know-how of, in het Frans, savoir-faire) en intrapersoonlijke attitudes (savoir-être of zelfkennis). Deze verschillende leerdoelen moeten op verschillende manieren worden onderwezen. Casestudies uit de praktijk tonen de implementatie en voordelen van de op competenties gebaseerde aanpak aan, en bieden bruikbare inzichten voor docenten en professionals in de industrie. In deze gevallen kunnen studenten de verworven kennis, vaardigheden en attitudes (KSA) toepassen.
Docenten krijgen een routekaart voor PSM-curricula die klaar zijn voor de toekomst en KSA aanbieden, terwijl professionals het belang inzien van continu leren om duurzame en innovatieve praktijken te bevorderen. De aanpak is gericht op het opleiden van afgestudeerden die bedreven zijn in zowel traditionele als opkomende PSM-uitdagingen. We roepen op tot een gezamenlijke inspanning om het PSM-onderwijs te herzien en professionals voor te bereiden op leiderschap in duurzaamheid en innovatie.
Aanvullende/verdere lectuur
· Link naar het artikel (open access): https://doi.org/10.1016/j.pursup.2024.100974
· LinkedIn: Click this link
· Website: https://www.utwente.nl/en/bms/el-ips/