Zie Alumni in de spotlight

Annemarie Mulder (BSK'99)

Zweden, Frankrijk, Duitsland… Annemarie Mulder heeft tijdens haar studieperiode en latere carrière heel wat plekken binnen Europa gezien. Toch begon het allemaal in Enschede, waar Annemarie in 1993 aan haar studie Bestuurskunde aan de UT begon. Een docent wees haar op de opleiding, waarna de keuze tussen Leiden, Rotterdam en Enschede snel gemaakt was: ‘’van Enschede had ik het idee, daar kan ik gewoon mezelf zijn’’.

En dat merken de mensen om Annemarie heen ook! In haar eerste studentenhuis, waar ze tijdens de introductie met schorre stem en flink slaaptekort komt hospiteren, staat ze al snel bekend als het feestnummer van het stel. Zo ook onder medestudenten, die hier soms zelfs een beetje huiverig voor zijn tijdens werkgroepen. Toch blijkt Annemarie, naast parttime feestbeest, ook echt wel een fijne project partner: ‘’Ik kon werk en lol altijd goed scheiden. Tijdens de introductie vond ik het feesten heel erg leuk, maar daarna was ik erg serieus’’. Zo gaat ze tijdens haar studieperiode op eigen houtje een samenwerking met een universiteit in Zweden aan, waar ze een tijd lang onderzoek doet naar de deelname van vrouwen in het technisch hoger onderwijs. Daarnaast is ze ook behoorlijk ondernemend naast haar studie; ze is lid van studievereniging Sirius, zit in het bestuur van de motorsportgroep op de campus en sport bij D.B.V. de Stretchers. ’’Je studietijd is een belangrijke investering in jezelf. Ik zou studenten echt aanraden; ga daar een paar jaar gewoon van genieten’’, aldus Annemarie.

Na haar studie begint Annemarie eerst bij een beleids-adviesbureau, maar dit blijkt uiteindelijk toch niet haar ding. Ze verruilt Nederland voor Frankrijk, waar ze voor het eerst in aanraking komt met de bouw en aan de slag gaat bij een projectontwikkelaar. ‘’Ik vond dat heel interessant. Vooral het juridische gedeelte, zowel naar de gemeente als naar de kopers toe’’. Tijdens haar periode in Frankrijk werkt ze ook een tijd voor Airbus, waar ze betrokken is bij de bouw van een nieuwe fabriek in China. Toch blijven de cultuurverschillen met Frankrijk groot, en voelt Annemarie zich er als vrouw in de bouw niet meer helemaal thuis. Ze verhuist naar Duitsland, waar ze nu weer aan het werk is als projectleider. ‘’Ik werk samen met mijn technische partner aan het aansturen van grote projecten, waarin de juridische en communicatieve aspecten die ik leuk vind weer terugkomen. Wat dat betreft heeft mijn studie echt wel een basis voor mij gelegd. Ik heb het gevoel dat ik een omweg heb gemaakt, maar nu ben ik op een bepaalde positie dat die basis weer terugkomt. Dat is dan ook mijn grootste advies aan studenten: wees flexibel! Je kan zomaar heel ergens anders terecht komen.’’

Contact met andere alumni heeft Annemarie nog zeker: al tijdens de introductieperiode destijds maakte ze vrienden voor het leven. ‘’Met mijn doegroep heb ik nog steeds heel veel contact. Elk jaar gaan we met alle gezinnen een lang weekend weg, een groep van inmiddels 25 man! Ja, tijdens mijn studie heb ik heel veel steun aan hen gehad’’.