De voorgenomen Rijksbezuinigingen op het hoger onderwijs zijn deels teruggedraaid. Dat is de uitkomst van het politieke debat hierover dat plaatsvond in de afgelopen weken. Waar in de aanvankelijke plannen het voornemen bestond om twee miljard euro te bezuinigen op onderwijs, is een aanzienlijk deel daarvan nu teruggedraaid. Hoewel enkele aanpassingen die zijn gedaan positief uitpakken voor de hoger onderwijs en de regio, maken we ons zorgen over het feit dat een groot deel van de bezuinigingen gewoon wordt voorgezet.
De voortgezette bezuinigingen hebben grote gevolgen voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland becijferde dat 90 procent van de bezuinigingen op wetenschap gewoon worden doorgezet. Dat is funest voor de innovatiekracht van Nederland, die nodig is zowel vanuit maatschappelijk als economisch perspectief. Lees ook de reactie van UNL op hun website.
Er zijn wel enkele lichtpuntjes. Zo is een deel van de bezuiniging op internationalisering teruggedraaid. En de langstudeerboete wordt niet ingevoerd. Dat is belangrijk voor huidige en aankomende studenten die daardoor niet worden gestraft voor studievertraging als gevolg van bijvoorbeeld een bestuursjaar, mantelzorg of persoonlijke omstandigheden waar zij geen invloed op hebben. Dat neemt veel stress bij studenten weg.
Bezuiniging op internationalisering deels teruggedraaid
Eén van de, voor de UT, belangrijkste aanpassingen aan de bezuinigingen, is het terugdraaien van een deel van de geplande bezuinigingen op internationalisering. Daarbij worden de Wet Internationalisering in Balans (WIB) en Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) zo aangepast dat zij een minder negatief effect hebben op universiteiten en hogescholen in regio’s als Noord-Nederland, Twente, Limburg en Zeeland. De erkenning van het belang van internationalisering voor de regio, en de onderwijsinstellingen in het bijzonder, is belangrijk, maar we moeten de precieze uitwerking afwachten. Pas dan weten we wat de exacte gevolgen voor de UT zullen zijn. In de komende maanden zal dat verder duidelijk moeten worden.
Gezamenlijk optrekken
In de afgelopen periode hebben we als universiteit een grote actiebereidheid bij medewerkers en studenten gezien. Ze hebben met grote toewijding en passie van zich laten horen en stonden op voor de belangen van medewerkers, studenten en uiteindelijk die van de hele samenleving.
We willen jullie daarvoor bedanken en we zijn trots op jullie inzet in de afgelopen periode en hopen dat jullie ook met ons in de nabije toekomst scherp blijven op het voorkomen van verdere bezuinigingen op het onderwijs. Want het is duidelijk dat we ook in de komende periode alert moeten blijven.