De Universiteit Twente (@utwente) doet mee aan de Mastodon Pilot van SURF en Universiteiten van Nederland (UNL). Mastodon, een open source, gedecentraliseerd social media-platform, biedt een verfrissend alternatief voor traditionele sociale netwerksites, waarbij de nadruk ligt op privacy, gebruikerscontrole en het bevorderen van betekenisvolle interacties. Volg ons nu op Mastodon @utwente!
Aan de slag
Als je al een account hebt bij een van de servers van Mastodon, kun je naar https://social.edu.nl/@utwente gaan en ons volgen. Zo niet, dan kun je je registreren als gebruiker met je UT-account door de onderstaande stappen te volgen:
- Ga naar social.edu.nl in een webbrowser en klik op Inloggen.
- Klik op SURFCONEXT.
- Kies de Universiteit Twente.
- Log in met je UT-account.
- Je ziet (eenmalig) de gegevens die de UT doorstuurt om je aan te melden bij de Mastodon-server.
- Klik onderaan de pagina op de brede blauwe knop om akkoord te gaan.
- Kies nu je Mastodon-gebruikersnaam. Je volledige gebruikersnaam wordt @naam@social.edu.nl. Met deze naam kunnen andere gebruikers je vinden. Let op: je kunt je gebruikersnaam later niet meer wijzigen.
- Klik op de knop om door te gaan.
Vanaf dan kun je inloggen met je UT-account via https://social.edu.nl en berichten (Toots) versturen.
Waarom Mastodon?
Mastodon heeft vele voordelen ten opzichte van andere social media-platforms voor korte berichten zoals Twitter. Hier zijn een paar belangrijke redenen waarom we ervoor kiezen voor Mastodon:
- Privacy en gegevensbeheer: In tegenstelling tot mainstream sociale netwerken biedt Mastodon gebruikers volledige controle over hun gegevens. Jouw persoonlijke informatie blijft in eigen handen, waardoor het risico op gegevensmisbruik wordt verminderd en privacy wordt gewaarborgd.
- Decentralisatie: Mastodon werkt volgens een gefedereerd model, wat betekent dat het bestaat uit onafhankelijk beheerde servers, genaamd "instances". Deze decentralisatie bevordert een levendig en divers netwerk, terwijl de invloed van één controlerende entiteit beperkt blijft.
- Gerichte gemeenschappen: De instances maken het mogelijk om specifieke interessegebieden, vakgebieden of projecten te bedienen als nichegemeenschappen. Door lid te worden van deze instances kun je verbinding maken met gelijkgestemde individuen en deelnemen aan gerichte discussies.
Een van deze gerichte gemeenschappen is de SURF pilot-instance social.edu.nl. Deze Mastodon-omgeving richt zich op onderwijs en onderzoek in Nederland. Sluit je aan en ontdek hoe studenten, onderzoekers, medewerkers en instellingen kunnen experimenteren met Mastodon op een laagdrempelige manier.
Meer informatie
Mastodon wordt momenteel gezien als hét alternatief voor Twitter. SURF en de Nederlandse Universiteiten onderzoeken daarom samen hoe een Mastodon-omgeving voor onderwijs en onderzoek in Nederland vorm kan krijgen. SURF startte de pilot in februari 2023 voor alle instellingen in het WO, HBO, MBO, onderzoek en de UMC's. Op deze manier hoeven zij geen eigen IT-omgeving in te richten of specifieke expertise op te doen.
Kijk voor meer informatie over Mastodon en de pilot op de website van SURF.