In de zesdaagse (3 x 2 dagen) masterclass krijg je inzicht in de risico’s van digitalisering voor jouw organisatie, leer je cybercrime analyseren en preventief beveiliging te organiseren. Ook maak je kennis met de belangrijkste principes van cybercrime en cybersecurity en doe je actuele kennis op voor jouw werkgebied.
Verschillende disciplines
In vogelvlucht behandelen we alle relevante topics, zoals trends in cyberbedreigingen, het businessmodel van cybercriminelen en hoe cybercriminelen ons als mens kunnen beïnvloeden. Dit doen we op basis van wetenschappelijke theorieën vanuit verschillende disciplines, zoals de criminologie, ethiek en psychologie. Iedere dag gaan we met een ander thema aan de slag.
Casus Maastricht
In de masterclass gaan we evidence based aan de slag: we kijken naar wat er in de praktijk gebeurt en hoe dat precies werkt. Zo loopt de casus van de Universiteit Maastricht als een rode draad door de mastercourse heen. De universiteit werd in 2020 getroffen door een aanval met ransomware. Waar ging er mis? Hoe zit het met de ethische kant van het verhaal? Welke technische maatregelen heeft de universiteit na de aanval genomen? En vooral: wat kunnen we van deze casus leren? Aan de hand van de casus Maastricht ga je als eindopdracht met je eigen organisatie aan de slag. Je maakt een probleemanalyse en kijkt wat er nodig is om de cybersecurity van je organisatie te optimaliseren.
Docenten
Jan-Willem Bullee is de kerndocent van deze opleiding. Daarnaast zullen diverse docenten en gastsprekers het programma vullen met interessante cases uit diverse sectoren.