In de zesdaagse masterclass gaan we aan de slag met de verschillende thema’s om vanuit ethisch perspectief naar maatschappelijke vraagstukken te kunnen kijken. Wat is bijvoorbeeld de rol van taal in morele besluitvorming en hoe zet je je woordenschat op de juiste manier in in het besluitvormingsproces? Daarbij staan we stil bij raamwerken zoals Waardegevoelig Ontwerpen (een ontwerpmethode die ethische waarden expliciet als ankerpunt neemt) en de Ethische Cyclus (een oplossingsgerichte methode die ons helpt ethisch grondig na te denken over maatschappelijke en technische problemen).
Leerdoelen
De masterclass heeft als overkoepelend doel om deelnemers in staat te stellen om processen, beleid of technische maatregelen te ontwerpen en te evalueren op basis van publieke waarden. Dit betekent dat deelnemers leren om maatschappelijke en ethische waarden centraal te stellen bij het maken van beslissingen in de publieke sector.
Om dit doel te bereiken, worden verschillende onderliggende leerdoelen behandeld. Studenten leren:
- Publieke waarden te identificeren op basis van academische literatuur en praktijkgerichte gegevens.
- De ethische implicaties van beleid of maatregelen samen met stakeholders te beargumenteren.
- Toepassingsgerichte ethische raamwerken te kennen, zoals Waardegevoelig Ontwerpen en de Ethische Cyclus.
- Uiteindelijk leren ze hoe ze processen of maatregelen op een ethische manier kunnen ontwerpen, met gebruik van methoden zoals Waardegevoelig Ontwerpen.