Ga direct naar inhoud
Menu
Home
Onderwijs
Lifelong Learning
Aanbieders & contact
Professional Learning & Development
Opleidingen
Master Risicomanagement
Blog & Podcast
Home
Onderwijs
Lifelong Learning
Aanbieders & contact
Professional Learning & Development
Opleidingen
Master Risicomanagement
Blog & Podcast
Blog & Podcast Risicomanagement
Alle informatie
overzichtelijk
en bij de hand.
Download de brochure!
Lees hier diverse artikelen op het gebied van risicomanagement.
Podcasts over Risicomanagement
Technologie rukt overal op en we zijn er steeds meer afhankelijk van. Dit brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Wat als een groot hightechsysteem uitvalt? En hoe vinden we een antwoord op (mondiale) rampen? Deze coronaperiode is sowieso één grote periode van risicomanagement, wat leren we ervan? Marielle Stoelinga vertelt erover.
Aan algoritmen ontsnappen is onnatuurlijk
In de brief linkte ik de onstuitbare opmars van algoritmen aan onze existentiële behoeften aan zekerheid en veiligheid. Dit zijn zogenoemde deficiëntiebehoeften. Als ze vervuld zijn merken we er niets van. Maar gebrek eraan ervaren we als uiterst oncomfortabel.
Een op de zes blijkt slachtoffer van fraude
Een totaal van 16% van de Nederlandse bevolking werd in 2020 slachtoffer van fraude. Dit blijkt uit een eerste uitgebreide slachtofferstudie naar fraude in Nederland, uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Marianne Junger van de Universiteit Twente.
Erken de krachten van risicomodellen
We leven in een vrijwel volledig gedigitaliseerde samenleving. Over vrijwel alles wat we doen in ons professionele en privéleven is data in overvloed aanwezig. Hoe verleidelijk is het om deze data in risicomodellen te benutten, om zo risico’s beter te voorspellen? Daar is de samenleving toch mee gebaat? Niet altijd.
Big data, ethiek & risicoleiderschap
Hoe kunnen we het beperken van de botsingen van big data met ethiek nu samenvatten, vanuit een verbindende rol met risicoleiderschap? Een aantal concrete tips kan wellicht helpen.
Cybersecurity: een zaak van de hele organisatie
Cybercriminaliteit levert serieuze risico’s op voor organisaties. Preventie is niet alleen een taak van de IT-afdeling, vertelt hoogleraar Marianne Junger van de Universiteit Twente. ‘Bewustwording heeft veel meer aandacht nodig.’
Zorgbestuurder in risicovolle tijden
Albert Hilvers was nog geen vijf dagen bestuurder bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land toen de coronacrisis uitbrak. Hoe balanceer je dan tussen risico's beheersen én risico’s nemen? Hoe doe je dat, als mens achter de bestuurder?
Hoelang kunnen we met onzekerheid leven?
Deze vraag stelt columnist Bas Heijne in een gelijknamig, recent artikel in NRC. Een actuele, relevante en fascinerende vraag. Want hebben we die keuze momenteel wel, nu het coronavirus vrijwel de hele wereld in een houdgreep houdt?
Veiligheid voor iedereen
Onze maatschappij staat voortdurend bloot aan risico’s en gevaren’, vertelt Pieter van Gelder. ‘Het liefst zouden we nul komma nul risico lopen, maar dat is helaas niet mogelijk. Wat we wel kunnen doen is zorgen dat we veerkrachtiger worden om ontwrichtende gebeurtenissen te weerstaan.
Wat is de waarde van risicoleiderschap?
Om de waarde van risicoleiderschap te verkennen is de eerste vraag natuurlijk wat het eigenlijk is. Risicomanagement, management en leiderschap, dat zijn bekende begrippen binnen organisaties. Maar risicoleiderschap? Dit is een verrassend onbekend begrip,
Leiderschap voor de jaren '20
We bevinden ons inmiddels zo'n half jaar in een nieuw en onzeker decennium, in een wereld met volop dynamiek en corona-tragiek. Wat kunnen we desondanks leren van de afgelopen jaren ’10 voor de komende jaren ’20?
Anders omgaan met risico’s
Je kent het waarschijnlijk wel. De toezichthouder, accountant of zo maar een leidinggevende wil risicomanagement op de agenda van het reguliere overleg. Om zo ‘aantoonbaar aan risicobeheersing’ te doen. Grote kans dat dit niet het eerste agendapunt wordt.
Moed of angst voor risico’s
Waarom nemen we niet meer risico’s? Omdat je anders wordt afgerekend? Risicomanagement wordt in Nederland nog te veel gezien als beheersing, terwijl de andere kant van de medaille –risico’s nemen – vergeten lijkt te worden.
Spoorweg naar de toekomst
Docent en onderzoeker dr. Mohammad Rajabali Nejad van de Universiteit Twente bekijkt met zijn team hoe spoorwegvernieuwingen veilig gerealiseerd kunnen worden. Met het ontwikkelen van de Safety Cube heeft hij een belangrijke eerste stap gezet.
Risicoleiderschap
De risicomanager is dood, lang leve de risicoleider! Het verschil tussen die twee volgens Martin van Staveren van de Universiteit Twente: de traditionele risicomanager onteigent medewerkers van hun verantwoordelijkheid. Risicoleiderschap is juist van iedereen.
Digitale transformatie en risico's
Organisaties worden in rap tempo digitaal werkende organisaties. Hierbij gaat het niet alleen om een andere inrichting van systemen. Hele (werk)processen gaan over de kop, met de bijbehorende competenties. Dit alles brengt volop onzekerheden met zich mee en traditioneel risicomanagement is hiervoor géén oplossing. Hoe ga je wél effectief om met de (nieuwe) onzekerheden en risico’s van digitale werkprocessen?
Effectief omgaan onzekerheden
Dat we in een dynamische en lastig te voorspellen wereld werken, dat weten we inmiddels wel. Maar hoe gaan we in onze organisaties om met de vele onzekerheden, die zomaar kunnen uitgroeien tot forse veiligheidsrisico’s? Hoe organiseren we daarvoor benodigde betrouwbaarheid en veerkracht? Een Amerikaanse autoriteit op dit gebied geeft concrete oplossingen.
Risicomanagement helpt digitale innovatie
Risicomanagement 1.0 en Risicomanagement 2.0 is met de genoemde ’one-size-fits-all’ benadering inderdaad vaak niet meer relevant. Dit over de datum zijn beperkt zich overigens niet tot digitaliseringsprojecten. De beschreven Risicomanagement 3.0 benadering is juist bedoeld om effectief en realistisch te kunnen omgaan met relevante onzekerheden die doelen en ambities kunnen dwarsbomen, of juist versterken.
Kennis verrijken en verdiepen
Het mooiste compliment dat we kregen kwam van een bedrijf dat een masterprogramma op maat door Universiteit Twente liet verzorgen. ‘Zij zeiden dat ze nog geen fractie hadden betaald van wat ze aan adviesbureaus kwijt zouden geweest, en dat het niveau veel rijker en verdiepender was. Daar doen we het voor’.
Adviseren met impact
Hoe praat u met het topmanagement over risico's? Risicomanagementadviseurs hebben regelmatig een, wat ik noem, zwakke verbinding met het topmanagement. Hierdoor hebben ze te weinig voeling met (de visie van) de directie en een te zwakke positie in de organisatie.’
Nemen van innovatierisico's
‘Waar lig je ’s nachts wakker van?’ Deze vraag stelde prof. dr. ir. Joop Halman in het kader van zijn onderzoek naar innovatie. Een vaak gegeven antwoord was: “Het managen van de risico’s in mijn innovatieprojecten. Om te innoveren móet ik risico’s nemen, anders innoveer ik niet. Maar als ik te veel risico’s neem, mislukt mijn innovatieproject. Wat is een acceptabel niveau van risico in een innovatieproject?”. 'Deze paradox sprak mij aan’, aldus Halman.
Risico's neerleggen waar ze horen
Waarom ik ervoor koos om de Master Risicomanagement te volgen? Ik wilde mijn kennis vergroten. In de master leer ik hoe je alle lagen in de organisatie naar risico’s laat kijken
Sluiten
Suggesties
Start live Chat
In chat
Chat offline
(info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer
cookies