Dit programma richt zich op het versterken van veerkracht bij individuen, organisaties en de maatschappij als geheel. Deze veerkracht omvat het vermogen om toekomstige bedreigingen en kansen te anticiperen, effectief te reageren op verschillende gebeurtenissen, signalen te monitoren en te leren van zowel falen als succes. De omgeving speelt hierin een cruciale rol; factoren zoals psychologische veiligheid, integriteit, inclusiviteit, leiderschap, innovatie, adaptief verandermanagement en procesontwerp dragen positief bij aan het functioneren. De vier hoekstenen van dit programma – anticiperen, reageren, monitoren en leren – worden vanuit individueel, institutioneel en maatschappelijk perspectief belicht.
De master course Resilience & Risk Management biedt beleidsbepalers, bestuurders en managers essentiële inzichten in risicomanagement en resilience. Door middel van actuele wetenschappelijke kennis leer je de kern van maatschappelijke kwesties te doorgronden en effectieve interventies te herkennen. Je onderzoekt steeds vanuit de drie perspectieven – individueel, institutioneel en maatschappelijk – hoe je de veerkracht kunt vergroten. De cursus behandelt diverse benaderingen voor het managen van risico’s en laat studenten kritisch reflecteren op deze methoden. De focus ligt op het toepassen van deze kennis bij het anticiperen, reageren, monitoren en leren van crises, zowel natuurlijk als door menselijk handelen veroorzaakt, zoals overstromingen en klimaatverandering.
Centrale vragen zijn onder andere hoe je de veerkracht van burgers en instituties vergroot, welke interventies effectief zijn, hoe je omgaat met weerstand, en de rol van psychologische veiligheid en leiderschap in het versterken van veerkracht.
Leerdoelen
Deze deeltijdopleiding biedt je diepgaande kennis en vaardigheden op het gebied van veerkracht en risicomanagement, gericht op het versterken van jouw professionele praktijk en organisatie. Na afloop heb je de volgende leerdoelen bereikt:
1. Inzicht in theoretische concepten en modellen:
- Je kunt de belangrijkste theoretische concepten en modellen over veerkracht en veiligheid uitleggen.
- Je beschrijft de factoren die van invloed zijn op deze constructen.
- Je herkent en beschrijft specifieke vraagstukken en toepassingen binnen dit domein.
- Je kunt relevant onderzoek op dit terrein beschrijven.
- Je bent in staat om mogelijke interventies om veerkracht en veiligheid te vergroten te beschrijven, uitleggen en toepassen.
2. Analyse en toepassing in de beroepspraktijk:
- Je kunt een toegepast probleem op het terrein van veerkracht en veiligheid analyseren in jouw eigen (beroeps-)praktijk, rekening houdend met de verschillende niveaus en de samenhang daartussen.
- Je bent gemotiveerd om nieuwe kennis op het gebied van je gekozen probleem te identificeren, eigen te maken en toe te passen.
- Je ontwikkelt een theoretisch onderbouwde interventie voor een effectieve oplossing van een toegepast probleem op het terrein van veerkracht en veiligheid, rekening houdend met een complex (politiek) krachtenveld, bestaande en/of ontbrekende vaardigheden, tegenstrijdige meningen en belangen binnen en om de organisatie(s) en een gegeven machtsverhouding.
3. Kritische reflectie en ethische aspecten:
- Je reflecteert kritisch op de uitgevoerde probleemanalyse en ontwikkelde interventie, rekening houdend met morele aspecten, standaarden van risicomanagement, de beroepsgroep en de ethiek.
- Je kunt op academisch niveau schriftelijk en mondeling communiceren over een aan jouw eigen (beroeps-)praktijk gerelateerde veerkracht en veiligheidsprobleemanalyse en de verworven kennis en inzichten in de vorm van een interventie.
- Je identificeert en past zelfstandig (onder begeleiding) door middel van de probleemanalyse en oplossing, verschillende handelingsperspectieven voor het creëren van veerkracht toe.
Met deze master course vergroot je niet alleen je theoretische kennis, maar ontwikkel je ook praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in jouw professionele omgeving.