Programma

Opzet programma en studievorm

Gedurende drie fysieke modules en een begeleid leertraject tussendoor ontwikkel je je tot een toekomstbestendige leider: geworteld, verbeeldingsrijk en systemisch bewust. Je werkt met narratieve en toekomstvormende benaderingen, artistieke en immersieve methoden (zoals Virtual Reality). Je leert hoe je ruimte creëert voor regeneratieve verandering – in jezelf en je omgeving.

Het programma bestaat uit:

Tussen de modules door breng je het geleerde actief in de praktijk binnen je eigen context. 

In dit programma leer je op een speelse manier omgaan met onzekerheid en verschillende tijdskaders door middel van verhalen vertellen, Virtual Reality en andere creatieve ervaringen.

Bron: https://no-fish.nl/lingering-echoes/

Programma

Het programma bestaat uit drie modules die samen een leerreis vormen: Ik als leider, Ik in de organisatie, en Ik in de wereld. Je werkt met de thema’s: regeneratief leiderschap, toekomstdenken en narratief werken – aangevuld met reflectie, groepsdialogen, praktijkopdrachten en creatieve werkvormen:

Module ‘Ik als leider’:
 Je verkent op speelse en diepgaande wijze je eigen waarden, je visie op duurzaamheid, en omgang met onzekerheid. Je reflecteert hierop via verfrissende en soms confronterende perspectieven en transformeert je eigen verhaal zodat je krachtiger en wendbaarder vanuit je innerlijke kompas kan handelen in complexe situaties.

Module ‘Ik in de organisatie’:
Je verkent de waarden, duurzaamheidsvisie en verhalen binnen je werkcontext. Je analyseert en ervaart hoe die zich verhouden tot jouw manier van in de wereld staan. Je identificeert botsende perspectieven, kansen en wenkende toekomstperspectieven om regeneratieve verandering in jouw organisatie of community te realiseren.

Module ‘Ik in de wereld’:
Je plaatst je persoonlijke verhaal (module 1) en organisatieverhaal (module 2) in de context van bredere maatschappelijke en ecologische visies op duurzaamheid en systeemverandering. Je ervaart het verschil tussen regeneratieve en conventionele ziens- en handelswijzen. Je onderzoekt hoe jij betekenisvol kunt bijdragen aan systeemverandering vanuit jouw unieke rol in het grotere geheel.

Wat leer je?

Regeneratief leiden en transformeren in tijden van onzekerheid
Je ontwikkelt het leiderschap dat nodig is voor deze tijd: wendbaar, waardengedreven en verbonden met wat werkelijk belangrijk is. Je leert vanuit innerlijke helderheid ruimte te maken voor transformatie — bij jezelf én in je organisatie — door bewust te navigeren door onzekerheid, complexiteit en verandering.

Werken met verhalen om verandering te inspireren
Je krijgt inzicht in hoe verhalen – zichtbaar én onzichtbaar – gedrag, cultuur en besluitvorming sturen. Je leert deze verhalen herkennen, bevragen en opnieuw vormgeven, zodat jij en je organisatie bewuster en effectiever kunnen bijdragen aan regeneratieve verandering binnen bredere maatschappelijke systemen.

Verbeelden en co-creëren van regeneratieve toekomsten
Je ontdekt hoe toekomstdenken (futuring) jouw organisatie helpt om voorbij de waan van de dag te kijken en ruimte te maken voor vernieuwing. Je leert tools en co-creatieve werkvormen die je in staat stellen om met anderen richting te geven aan hoopvolle en haalbare toekomstscenario’s in lijn met regeneratieve waarden.

Docenten
Dr. Barbara Kump

Barbara Kump, universitair hoofddocent Business & Duurzaamheid, onderzoekt hoe bedrijven drijvende krachten kunnen worden achter milieuduurzaamheid—en welke rol formele en informele leiders daarin spelen. Haar onderzoek integreert belichaming, intuïtie en artistieke methoden. Als leider van verschillende interdisciplinaire onderzoeksgroepen en gecertificeerd organisatieontwikkelaar heeft zij meer dan 30 bedrijven ondersteund in het vergroten van hun wendbaarheid en veerkracht. Geworteld in mindfulness creëert zij leeromgevingen die academische diepgang, praktijkervaring en persoonlijke groei combineren om duurzame organisaties mee vorm te geven

Dr. Anneke Sools

Anneke Sools is universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente en co-directeur van het VerhalenLab. Ze onderzoekt hoe mensen hoopvolle toekomsten vormgeven via narratieve, artistieke en immersieve ervaringen. Ze leeft wat ze onderzoekt als hoedster van een herdenkingspark, waar ze zich opnieuw verbindt met de natuur. In deze cursus verbindt ze 20 jaar onderzoek met levenservaring, en creëert ze een hartgedragen ruimte waarin wetenschappelijke diepgang, creativiteit en menselijkheid samenkomen om leiders te helpen groeien en bijdragen aan een regeneratieve toekomst.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies