Biologische Tuinvereniging Drienerlo (BTD), opgericht 3 september 1970
Huishoudelijk Reglement
((vastgesteld op de Algemene Leden Vergadering d.d. 23-09-2023))
De BTD is een subvereniging van de UT-Kring (personeelsvereniging van de Universiteit Twente). Statuten, Huishoudelijk Reglement en Privacyreglement van de UT-Kring (zoals te vinden op de website van de UT-Kring) zijn daarom van toepassing. Het navolgende Huishoudelijk Reglement is daarnaast specifiek van toepassing op de BTD.
DOEL
Artikel 1.
De Biologische Tuinvereniging Drienerlo stelt zich ten doel:
- a. Gelegenheid bieden aan haar leden om op biologische en op eigen wijze te tuinieren op eenof meer tuineenheden (moestuin en/of bloementuin en/of kruidentuin) op het complex van de vereniging;
- b. Het gezamenlijk onderhouden van het complex in overeenstemming met de biologische uitgangspunten van de vereniging;
- c. Het verschaffen en uitwisselen van informae over biologisch tuinieren;
- d. Het bevorderen van een gezamenlijke verantwoordelijkheid die individueel tuinieren zo plezierig mogelijk moet maken.
LIDMAATSCHAP
Artikel 2.
Leden van de BTD kunnen slechts zijn:
- a. Zij die werkzaam zijn aan de UT;
- b. Zij van wie het dienstverband met de UT eervol is beëindigd om andere redenen dan het aanvaarden van een nieuwe werkkring, zoals gepensioneerden;
- c. Studenten die zijn ingeschreven bij de UT;
- d. Partners van de onder Artikel 2a. en 2b. bedoelde leden;
- e. Zij die werkzaam waren aan de UT toen zij lid werden van de BTD en hun partners mogen lid blijven van de BTD na het aanvaarden van een nieuwe werkkring elders;
- f. Partners van overleden UT-werknemers en UT-gepensioneerden.
Artikel 3.
- a. Leden als bedoeld in Artikel 2a. moeten tevens lid zijn van de UT-Kring.
- b. Leden als bedoeld in Artikel 2b. moeten tevens lid zijn van de subvereniging GEWIS van de UT-Kring.
- c. Leden als bedoeld in de Arkelen 2d. t/m 2f. worden beschouwd als buitenleden, tenzij zij lid zijn van de UT-Kring dan wel GEWIS. Deze buitenleden betalen jaarlijks een extra bedrag aan contributie.
Artikel 4.
De BTD kent 2 vormen van lidmaatschap:
- a. Reguliere leden die een of meer tuineenheden op het BTD-complex mogen gebruiken voor het kweken en telen van groenten, bloemen en/of kruiden. Reguliere leden komen bovendien in aanmerking voor een of meer struiken in de bessentuin of een of meer bomen in de boomgaard en mogen gebruik maken van de gezamenlijke kruidentuinen.
- b. Zgn. tuinkruidleden die geen tuineenheid in gebruik hebben, maar wel in aanmerking kunnen komen voor een struik in de bessentuin of een boom in de boomgaard en gebruik mogen maken van de gezamenlijke kruidentuinen.
- c. Leden van UT-Kring’s subvereniging De Botte Hommel moeten tevens regulier of tuinkruid lid zijn van de BTD, voor zover zij mede gebruik maken van de voorzieningen op het BTDcomplex.
Artikel 5.
Beëindiging van het lidmaatschap.
In aanvulling op het gestelde in de Statuten van de UT-Kring:
- a. Het bestuur kan het lidmaatschap opzeggen en de in gebruik zijnde tuineeenheden en/of bessenstruiken en/of fruitbomen innemen als een lid niet voldoet aan de verplichtingen zoals bedoeld in de Artikelen 14 t/m 16 van dit Huishoudelijk Reglement of als de verschuldigde contributies, boetes of inschrijfgeld niet op tijd zijn voldaan.
- b. Alvorens tot opzegging over te gaan zal het bestuur het desbetreffende lid eerst waarschuwen (maximaal 2 keer).
- c. Bij opzegging door het bestuur wordt de reeds betaalde borg en contributie niet geretourneerd.
- d. In geval van langdurige afwezigheid (meer dan 1 maand) i.v.m. ziekte e.d. moet het bestuur worden geïnformeerd.
VOORZIENINGEN
Artikel 6.
Op het BTD-complex op de UT campus zijn de volgende voorzieningen aanwezig:
- a. Genummerde tuineenheden met een gemiddelde oppervlakte van 22,5 m2. Een tuineenheid bevindt zich rechts van een genummerd paaltje.
- b. Een bessentuin met genummerde kleine percelen, elk perceel met ruimte voor 1 bessenstruik.
- c. Een boomgaard met genummerde kleine percelen, elk perceel met ruimte voor 1 fruitboom.
- d. Kruiden- en proeftuinen voor gezamenlijk gebruik. Hier mogen kruiden en bloemen worden geplukt (niet uitgegraven).
- e. Koude bak waarin in het voorjaar planten worden voorgezaaid voor algemeen gebruik (paar planten per tuineenheid).
- f. Een gereedschapshok voor de opslag van gezamenlijk te gebruiken tuingereedschap. In het gereedschapshok bevindt zich ook een toilet.
- g. Een blokhut die door het bestuur wordt ingezet voor uiteenlopende verenigingsacviteiten.
- h. Diverse watervoorzieningen: opvang regenwater, oppompen grondwater en een drinkwaterleiding.
- i. Opslagplaatsen voor o.a. mest en houtsnippers.
- j. Opslagplaatsen voor niet-composteerbaar groenafval en grof restafval.
DE BTD ALS SUBVERENIGING VAN DE UT-KRING
Artikel 7.
Het verenigingsjaar loopt van 1 januari t/m 31 december.
Artikel 8.
Beslissingen worden genomen met meerderheid van stemmen in de Algemene Leden Vergadering (ALV), die minstens een maal per jaar wordt gehouden vóór 1 juli van elk jaar. Alle leden krijgen per email een uitnodiging voor deze vergadering, met daarbij een agenda.
Artikel 9.
De BTD heeft een bestuur:
- a. Bestaande uit minimaal 3 leden van de BTD;
- b. Dat wordt verkozen en benoemd op de ALV;
- c. Dat de taken onderling verdeelt, met in elk geval een voorzier, secretaris en penningmeester;
- d. Dat een tussentijdse vacature zo nodig zelf opvult; deze actie behoeft de goedkeuring van de eerstvolgende ALV;
- e. Dat de leden benoemd van de door het bestuur ingestelde commissies, waaronder in elk geval een kascommissie en een tuincontrôlecommissie;
- f. Dat tuineenheden, bessenstruiken en fruitbomen toewijst aan leden en aspirant leden. Hierbij wordt gestreefd naar een evenredige verdeling tussen UT-werknemers, UTgepensioneerden, UT-studenten en buitenleden (zie ook Arkel 2 en 3). Het is niet toegestaan om tuineenheden, bessenstruiken of fruitbomen over te dragen aan een ander lid zonder de goedkeuring van het bestuur;
- g. Dat gezamenlijke activiteiten van de BTD (zoals werkochtenden en workshops) initieert en eventueel coördineert of laat coördineren door BTD-leden.
Artikel 10.
Email is het enige officiële communicatiemiddel tussen bestuur en leden.
FINANCIËN
Artikel 11.
De BTD kent de volgende vormen van contribues, inschrijfgeld en andere inkomsten:
- a. Nieuwe leden betalen bij inschrijving eenmalig een geldbedrag aan borg. Zij krijgen hiervoor een sleutel die past op de alle hekken van het BTD-complex en het gereedschapshok. Bij beëindiging van het lidmaatschap ontvangt het desbetreffende lid het aan borg betaalde bedrag retour na inlevering van de ontvangen sleutel en op voorwaarde dat aan alle verplichtingen van het lidmaatschap (zie Artikelen 14, 15 en 16 hierna) is voldaan en de tuineenheid schoon wordt opgeleverd.
- b. Reguliere leden betalen jaarlijks een standaard bedrag aan contributie per tuineenheid.
- c. Tuinkruidleden betalen jaarlijks een standaardbedrag aan contributie.
- d. Bezitters van een bessenstruik of fruitboom betalen jaarlijks een standaard bedrag aan contributie per perceel of boom in respectievelijk de bessentuin of boomgaard.
- e. Jaarlijks een extra contributiebijdrage van zgn. buitenleden (zie Artikel 3c.).
- f. Ontvangen boetebedragen van leden die niet hebben voldaan aan de verplichting tot deelname aan gezamenlijke werkdagen (zie hierna).
- g. Betalingen van leden voor door het bestuur ingekochte materialen zoals mest en compost. Het bestuur bepaalt het door de leden te betalen bedrag, tenzij dit is opgenomen in de jaarlijks te betalen contributie die wordt vastgesteld door de ALV.
- De hoogte van de bedragen als bedoeld in de Artikelen 11a. t/m 11f. voor het eerstvolgende verenigingsjaar wordt jaarlijks vastgesteld op de ALV van de BTD en behoeft de goedkeuring van het bestuur van de UT-Kring.
Artikel 12.
De penningmeester van de BTD is belast met:
- a. Ontvangst, beheer en uitgave van financiële en andere middelen van de BTD;
- b. Het administreren van de ontvangsten en uitgaven op zodanige wijze, dat het te allentijde mogelijk is de stand van financiële en andere middelen van de BTD na te gaan;
- c. Periodieke rapportage aan het bestuur van de UT-Kring inzake de stand van financiële en andere middelen;
- d. Het opmaken van een financieel jaarverslag en begroting ten behoeve van de ALV van de BTD, alsmede de ALV van de UT-Kring.
Artikel 13.
Kascommissie:
- a. De ALV benoemt jaarlijks uit de leden van de BTD een kascommissie bestaande uit 2 leden, die voor een periode van 2 jaar worden benoemd (bij voorkeur 1 nieuw lid per jaar);
- b. Leden van de Kascommissie mogen geen deel uitmaken van het bestuur;
- c. Voorafgaande aan de jaarlijkse ALV onderzoekt de Kascommissie alle financiële stukken en m.n. het financiële jaarverslag en brengt in de ALV verslag uit van haar bevindingen en doet al dan niet een voorstel tot het verlenen van décharge aan de penningmeester;
- d. Het bestuur is verplicht om de Kascommissie alle door haar gewenste inzage in bescheiden en boeken van de vereniging te verschaffen.
VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN
De BTD is een vereniging van leden en vrijwilligers die afspraken met elkaar moeten maken om het biologisch tuinieren voor iedereen zo plezierig en goedkoop mogelijk te maken. Daarom heeft elk lid de volgende verplichtingen:
Artikel 14.
Gebruik tuineenheden, bessenstruiken en fruitbomen:
- a. Er mag alleen biologisch getuinierd worden, d.w.z. het gebruik van kunstmest, gif en chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan.
- b. Op een tuineenheid mogen zowel groenten, bloemen als kruiden worden geteeld. Bessenstruiken en fruitbomen zijn niet toegestaan op de reguliere tuineenheden, tenzij zij geen hinder veroorzaken voor andere leden, zulks ter beoordeling van het bestuur.
- c. Op de tuinen mogen geen vaste bouwsels, kassen e.d. worden gezet. Een klein koepelkasje kan wel. Gebruik zo min mogelijk plastic materiaal.
- d. Aan de rechterzijde van elke tuineenheid (dus vóór het nummerpaaltje van de naastliggende tuineenheid) moet een paadje van ongeveer 30 cm breed worden vrijgehouden over de volle lengte van de tuineenheid. Dit paadje mag ook worden gebruikt door de gebruiker van de naastliggende tuineenheid.
- e. Gebruikers van tuineenheden die grenzen aan de heg rondom de beide delen van het BTDcomplex moeten ongeveer 1 meter vanaf het hart van de heg vrijhouden om ruimte te bieden aan het bedrijf dat de heg regelmatig snoeit en om onderhoud aan het gaas in de heg mogelijk te maken. Het gaas dient om hazen en konijnen buiten het complex te houden.
- f. Gebruikers moeten goed en regelmatig onderhoud plegen. Met name onkruid moet regelmatig verwijderd worden omdat het onkruid zich snel kan verspreiden naar naburige tuineenheden.
- g. Gebruikers zijn tevens verplicht om de gemeenschappelijke paden die langs hun tuineenheid, bessenstruik of fruitboom lopen vrij te houden van onkruid. Een pad dat tussen 2 tuineenheden loopt moet gezamenlijk worden onderhouden door de desbetreffende gebruikers.
- h. De staat van onderhoud wordt regelmag geïnspecteerd door een tuincontrôlecommissie, bestaande uit enkele leden van de BTD, die wordt benoemd door het bestuur. Bestuursleden kunnen geen deel uitmaken van deze commissie. N.a.v. het rapport van de tuincontrôlecommissie kan het bestuur leden manen om beter en meer regelmatig onderhoud te plegen aan de in gebruik zijnde tuineenheden, bessenstruiken en/of fruitbomen, inclusief omliggende paden. Als na een eventuele tweede waarschuwing nog steeds geen gehoor wordt gegeven aan de verplichting tot onderhoud kan het bestuur besluiten om de desbetreffende tuineenheden, bessenstruiken en/of fruitbomen in te nemen en het lidmaatschap van het desbetreffende lid op te zeggen zonder restitutie van de reeds betaalde contributie en borg / inschrijfgeld.
- i. Tuingereedschap voor algemeen gebruik is te vinden in het gereedschapshok. Na gebruik moet het gereedschap worden schoongeborsteld of afgespoeld voordat het weer op de juiste plek wordt teruggehangen in het gereedschapshok.
- j. Voor het bewateren van de planten kan opgevangen regenwater of grondwater worden gebruikt. Het op het complex beschikbare drinkwater -via kranen langs de paden- mag alleen gebruikt worden als er geen grond- of regenwater meer beschikbaar is. Het grondwater wordt opgepompt en opgeslagen in watervaten. Leden zijn verplicht om de watervaten weer bij te vullen tot de rand nadat water is weggenomen met de gieters.
Artikel 15.
Afvalverwerking:
- a. Composteerbaar groenafval moet worden verwerkt op de eigen tuineenheid via een compostbak of composthoop of meegenomen naar huis.
- b. Niet-composteerbaar groenafval moet worden meegenomen naar huis. Eventueel wijst het bestuur een of meer plekken op het complex aan waar niet-composteerbaar groenafval kan worden gestort.
- c. Er is op het complex geen plaats waar restafval kan worden gedeponeerd. Leden die materiaal zoals palen, stenen, stokken en roosters naar het complex brengen moeten dat later ook weer zelf afvoeren als dat materiaal niet meer gebruikt wordt.
Artikel 16.
Werkdagen:
- a. Gedurende het verenigingsjaar worden meerdere werkochtenden of-middagen georganiseerd waarop leden noodzakelijk gezamenlijk onderhoud verrichten aan het BTDcomplex.
- b. Alle leden die een of meer tuineenheden of een bessenstruik in de bessentuin of een fruitboom in de boomgaard gebruiken en onderhouden zijn verplicht om minimaal drie maal per verenigingsjaar deel te nemen aan een werkochtend of -middag (duur 3 uur).
- c. De BTD koopt gezamenlijk mest in. Voor elke tuineenheid is 1 kruiwagen mest gereserveerd. De kosten van deze ene kruiwagen mest zijn inbegrepen in de jaarlijkse contributie. In het vroege voorjaar wordt een zgn. mestkruidag georganiseerd. Op deze dag wordt door leden 1 kruiwagen mest gedeponeerd op elke tuineenheid. Deelname aan de mestkruidag wordt beschouwd als deelname aan 1 van de verplichte 3 werkochtenden of -middagen.
- d. Leden die deze verplichtingen niet nakomen zijn per gemiste werkochtend of -middag een boete verschuldigd. De hoogte van het boetebedrag wordt vastgesteld door de ALV. In voorkomende gevallen kan het bestuur aan leden vrijstelling verlenen van de verplichting tot deelname aan werkochtenden of -middagen.
PRIVACY
Artikel 17.
- a. Het privacyreglement van de UT-Kring is ook van toepassing op de BTD.
- b. Persoonsgegevens van leden (zoals telefoonnummers en emailadressen) worden niet gedeeld met andere leden, tenzij een lid specifiek toestemming heeft verleend voor het delen van een of meer persoonsgegevens.
- c. Persoonsgegevens worden wel jaarlijks gedeeld met het bestuur van de UT-Kring i.v.m. subsidieverstrekking.