Winnares 2017

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!

Moreblessings Shoko is dit jaar de ontvanger van de Marina van Damme Beurs. Deze ambitieuze UT alumna gaat zich inzetten om meisjes in Zimbabwe te helpen door het inzetten van drones. Deze drones zullen naar afgelegen gebieden vliegen om meisjes van maandverband te voorzien zodat ze een kans hebben om naar school te kunnen gaan.

‘Ik ben erg blij met het ontvangen van deze beurs. Het geeft me zeker een zetje in de rug. De beurs zal mij in staat stellen om een gecertificeerde drone piloot te worden zodat ik meisjes in mijn thuisland zal kunnen gaan helpen. Het is een droom die waarheid word.’ Moreblessings Shoko was bijzonder enthousiast over het ontvangen van de Marina van Damme Beurs. Deze beurs wordt elk jaar uitgereikt aan een UT alumna met als doel het helpen verder ontwikkelen van hun carriere.

Geen maandverband = geen school

‘Ik ben zelf professor en ik merk dat er maar weinig meisjes zijn bij de technische studies,’Shoko legt uit wat haar het idee heeft gegeven voor haar project. ‘Wat veel mensen niet weten is dat in veel meisjes in afgelegen gebieden van Zimbabwe niet beschikken over vrouwelijke hygiëne producten. Zij moeten noodgedwongen gebruik maken van zand, stenen, takken of stukken plastic. Dit betekend dat ze niet naar school kunnen terwijl ze ongesteld zijn en dat deze meisjes dus elke maand een week school missen. Wanneer ze daarna terug naar school komen worden ze vaak uitgelachen door de jongens in de klas. Alleen dit laatste al zorgt er voor dat je je onmenswaardig als vrouw voelt wat het bijzonder moeilijk maakt om een fatsoenlijke opleiding te volgen'.

Meisjes hun waardigheid teruggeven

‘Als we deze meisjes kunnen voorzien van onder andere maanverband, dan kunnen we ze hun waardigheid terug geven en ze daadwerkelijk de macht over hun eigen leven terug geven’, zo vervolgt onze alumna haar verhaal, Shoto behaald haar Master’s degree bij de ITC faculteit in 2010 en is momenteel werkzaam bij de Midlands State University in Zimbabwe.

Om vrouwen te helpen genieten van een betere opleiding wil Shoko drones in gaan zetten. ‘Ik wil drones naar afgelegen gebieden laten vliegen om daar onder andere maandverband uit te delen waar het dan ook nodig mocht zijn. Om dit project draaiende te houden zal ik tegelijkertijd met deze drones deze gebieden in kaart brengen en deze data verkopen. Er zijn namelijk nog veel plekken in Zimbabwe waar er nog geen up-to-date kaarten van zijn. De ITC faculteit zal daarom ook mijn officiële adviseur zijn voor dit project’.

Om haar project volledig duurzaam te maken heeft Shoko speciale herbruikbaar maandverband ontwikkeld dat gewassen kan worden. Dit maandverband is gemaakt van lokaal katoen en is lokaal geproduceerd met behulp van vrouwen uit de omgeving.

Drone revolutie

Dit alles was tot voorkort alleen nog maar een idee, maar met behulp van de Marina van Damme Beurs kan Moreblessings Shoko er werkelijkheid van maken. ‘Ik hoop dat we in juli 2017 kunnen beginnen met product ontwikkeling en in 2018 daadwerkelijk kunnen beginnen met het uitdelen van maandverband. Voordat dit kan gebeuren zal ik wel een bezoek moeten brengen aan deze afgelegen gebieden om lokale coördinatoren te vinden, waarschijnlijk leraren, die contact met mij op kunnen nemen wanneer er een zending nodig is. Zodra ik een bericht van een coördinator ontvang kan ik de drone op pad sturen’.

In het begin zal Shoko zelf de drone gaan besturen. ‘Ik geloof dat dit project zal kunnen groeien tot een succesvol bedrijf maar omdat drone nog redelijk nieuw zijn in Zimbabwe zal ik ook anderen op moeten gaan leiden om er mee te vliegen. Ik begin eigenlijk een drone revolutie’.