UTTechMedTechMed CentrumNieuwsOverzicht NieuwsTerugblik Medical Imaging Symposium 2025

Terugblik Medical Imaging Symposium 2025

Professionaliteit, collegialiteit en samenhorigheid stonden centraal tijdens het Medical Imaging Symposium for PhDs and Postdocs (MISP2) op woensdag 15 januari aan de Universiteit Twente. Dit jaarlijkse evenement, georganiseerd voor én door promovendi en postdoctorale onderzoekers van universiteiten en universitair medische centra, bood een afwisselend programma met volop kansen om actuele kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Twee academische keynote sprekers stonden centraal in het programma. Daniël Cox, Onderzoeker bij de Universiteit Twente gaf een interessante presentatie over modelgebaseerde golffrontvorming, dat een scherpe focus in microscopische beelden mogelijk maakt door verstrooiing te compenseren met behulp van een computermodel. In de middag vertelde Marijn Stollenga, Senior wetenschappelijk onderzoeker bij ImFusion - een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde softwareoplossingen voor medische beeldvorming, computer vision en robotica - hoe onderzoeksideeën kunnen worden omgezet in concrete toepassingen. Verder werden actuele onderzoeken op het gebied van medische beeldvorming gepresenteerd, waren er posterpresentaties en was er volop gelegenheid om te netwerken. 

Toegevoegde waarde van medische beeldvorming

Medische beeldvorming is essentieel in de moderne geneeskunde en blijft zich snel ontwikkelen. Technieken zoals CT, MRI, PET, röntgen en echografie worden steeds vaker gebruikt, zowel voor diagnostiek als behandelingen. Innovaties in beeldvorming en beeldanalyse maken het mogelijk om het lichaam niet alleen vóór of na een ingreep in beeld te brengen, maar ook tijdens het proces. Dit verhoogt de effectiviteit, vermindert de impact op de patiënt en kan kostenbesparingen opleveren. Het juiste gebruik van beeldvorming, afgestemd op de zorgbehoefte, draagt bij aan efficiëntere en gerichtere zorg.

Tijdens de dag werden de nieuwste ontwikkelingen in medische beeldvorming besproken, zoals AI-gestuurde detectie, implantaatuitlijning, AI-algoritmes voor diagnoses en de detectie en kwantificering van cellen. Ook de creatie en het gebruik van grootschalige datasets en de segmentatie van medische beelden kwamen aan bod. Deze innovaties hebben de potentie om te zorgen voor snellere en nauwkeurigere diagnoses en behandelingen.

Samenwerking tussen wetenschap en praktijk

Medische beeldvorming speelt een belangrijke rol in de patiëntenzorg in ziekenhuizen. Ook wordt er veel onderzoek gedaan in academische en STZ-ziekenhuizen en universiteiten, variërend van het optimaliseren van beeldvormingstechnieken en het toepassen van AI voor beeldanalyse, tot het trainen van zorgpersoneel en de planning van medische beeldvorming.

Jelmer Wolterink, universitair hoofddocent bij de Universiteit Twente: ‘Het mooie van dit symposium was dat het op een technische universiteit werd gehouden. Dit bood onderzoekers en universitair medische centra een kijkje in de innovaties die daar plaatsvinden, en hoe academisch onderzoek aan de vier technische universiteiten zich kan vertalen naar toepassingen in de zorg.’ Het symposium bracht zodoende de zorg, het bedrijfsleven en de wetenschap samen om kennisdeling en samenwerking te bevorderen.

Impact op de zorg

Medische beeldvorming verbetert de zorg door snelle en nauwkeurige diagnoses, wat leidt tot betere behandelingen en hogere patiënttevredenheid. Vroege opsporing van ziekten, zoals kanker, maakt gerichte therapieën mogelijk en vergroot de kans op succesvolle behandelingen.

Daarnaast helpt medische beeldvorming – mits goed geïmplementeerd- bij kostenbesparing door snelle diagnoses, kortere ziekenhuisopnames en minder onnodige onderzoeken. Dit zorgt voor efficiënter gebruik van middelen en verlaagt de kosten van dure behandelingen.

Marijn Stollenga, Senior wetenschappelijk onderzoeker bij ImFusion:‘Ons bedrijf is sterk betrokken bij de academische wereld en zeer toegewijd aan samenwerking met technische universiteiten.’

Erkenning voor jonge onderzoekers

Het symposium bood jonge onderzoekers de kans om hun werk te presenteren, zowel in pitches als via posters. Bezoekers kozen de winnaars voor de ‘Beste presentatie’ en ‘Beste poster’ in een collegiale sfeer waarin kennisdeling centraal stond.

De prijs voor de beste presentatie ging naar Linda ten Klooster van de Universiteit Twente voor haar onderzoek naar het gebruik van AI voor het bepalen van de ideale positie voor knieprotheses. De deelnemers prezen haar sterke communicatie. De prijs voor de beste poster werd gewonnen door Federica Carmen Maruccio van het Nederlands Kanker Instituut, voor haar onderzoek naar het bepalen van de onzekerheid van AI-modellen in de radiotherapeutische behandeling van patiënten met endeldarmkanker. Haar visueel krachtige poster trok de aandacht van vele bezoekers.

Alles over medical imaging

Dit geslaagde symposium gaf aanwezigen een eigentijds overzicht van de nieuwste ontwikkelingen in AI, machine learning en medische beeldvorming. Veelbelovende technologieën om de zorg te verbeteren werden gepresenteerd. Daarnaast bood het symposium een waardevol platform voor nieuw talent om kennis te delen en een netwerk op te bouwen.

Aan het symposium ging een jaar voorbereiding vooraf door een toegewijd team van acht PhD studenten en postdoctorale onderzoekers van de Universiteit Twente, allen werkzaam in medische beeldvorming. Duidelijk is dat jonge onderzoekers een onmisbare bijdrage leveren door nieuwe technieken te ontwikkelen voor beeldvorming en beeldanalyse, met impact op de zorg van morgen.

Het volledige programma van het Medical Imaging Symposium is te vinden op de website van het evenement.

Sponsoren
Het Medical Imaging Symposium for PhDs and Postdocs (MISP2) werd mede mogelijk gemaakt door ImFusion4TU.Health centreStichting Universiteitsfonds Twente en het TechMed Centrum van de Universiteit Twente. Tekst door Lotte Sträter, communicatie 4TU.Health.