UTTechMedTechMed CentrumNieuwsGroot onderzoek naar betere behandeling voorstadium borstkanker

Groot onderzoek naar betere behandeling voorstadium borstkanker

Onderzoekers van de universiteit Twente (BMS, TechMed, DesignLab) spelen een belangrijke rol in een nieuw project (9 miljoen euro voor 8 jaar) dat een innovatieve aanpak van de voorstadia van borstkanker gaat onderzoeken. Het project Direct-DCIS brengt een groot consortium samen onder leiding van het Nederlands Kanker Instituut (NKI).

1 op de 7 vrouwen in Nederland ontwikkelt borstkanker. Door in een zo vroeg mogelijk stadium de voortekenen op te sporen, kunnen veel mensenlevens en medische kosten worden gespaard. Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) kan een voorstadium van borstkanker zijn. In Nederland worden jaarlijks 2.300 vrouwen geconfronteerd met deze diagnose. DCIS kan zich ontwikkelen tot borstkanker, maar bij de meerderheid gebeurt dat nooit. Omdat onschadelijk en schadelijk DCIS nog niet van elkaar te onderscheiden zijn, krijgen alle vrouwen een intensieve behandeling. Dit kan bijvoorbeeld een operatie of bestraling zijn. Veel vrouwen dragen dus de last van overbehandeling, zonder enig voordeel. Om dit te verminderen, zal zeer innovatieve, integratieve kunstmatige intelligentie worden ontwikkeld, geïnspireerd door hoe weersvoorspellingen in de loop van de tijd verbeteren. De hoop is dat deze dynamische DCIS-risicoprognose onnodige behandeling van vrouwen met onschadelijke DCIS voorkomt. Hierdoor behouden zij hun kwaliteit van leven en bespaart het de maatschappij 15 miljoen euro per jaar aan zorgkosten.

Citizen Science

Universiteit Twente gaat zich richten op citizen science (burgerwetenschap). Gedurende het achtjarige project wordt een groep van vrouwen met DCIS betrokken bij het onderzoek. Hun kennis en ervaring helpt de onderzoekers om het onderzoek te verbeteren. Bij het DesignLab gaat Maya van den Berg zorgen voor de ondersteuning en opleiding van deze groep. Onder leiding van Ria Wolkorte en Sabine Siesling (BMS, HTSR, TechMed) gaat een promovendus onderzoek doen naar de wijze waarop patiëntonderzoekers langdurig bij een project kunnen worden betrokken. Ook wordt er gekeken hoe deze samenwerking moet worden vormgegeven om te zorgen voor een meerwaarde voor het project, de patiëntonderzoekers én de UT onderzoekers. De UT werkt hiervoor samen met het NIVEL en de Borstkanker Vereniging Nederland. 

Integraal Kanker Centrum Nederland

Sabine Siesling is naast professor bij de UT ook verbonden aan het Integraal Kanker Centrum Nederland. Vanuit die rol zorgt Sabine dat gegevens vanuit de Nederlandse Kankerregistratie van vrouwen met DCIS ingezet worden om het kunstmatige intelligentie instrument te ontwikkelen. Hiervoor wordt onder andere gekeken hoe de zorg nu is, dus hoe vaak er bijvoorbeeld wordt geopereerd, en hoe dat zal veranderen als er veel specifieker gekeken kan worden welke voorstadia mogelijk doorgroeien en welke niet. Ook worden met behulp van deze gegevens kosten en economische analyses ondersteund en de studies naar de kwaliteit van leven vanuit het UMBRELLA cohort (UMCU: https://www.umcutrecht.nl/nl/wetenschappelijk-onderzoek/umbrella) ondersteund. 

Meer informatie

Direct-DCIS brengt een groot consortium samen onder leiding van het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Het projectteam bestaat verder uit verschillende universitair medisch centra en bedrijven.  Penvoerder namens het consortium: prof. J. Wesseling (Nederlands Kanker Instituut). Het consortium bestaat verder uit: Nederlands Kanker Instituut, NWO-institutenorganisatie, Radboud Universitair Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, NIVEL - Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Department of Research, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Dear Health, IQVIA, Screenpoint Medical, BOOG - Borstkanker Onderzoek Groep, Borstkankervereniging Nederland, RIVM – Centrum voor Bevolkingsonderzoek, Stichting PALGA, Integraal Kankercentrum Nederland. 

Direct-DCIS wordt gefinancierd vanuit de NWA en heeft een projectbudget van 9,4 miljoen euro. Het project is op 15 februari jl. van start gegaan, de officiele kick-off vindt plaats op 15 april 2024. Vrouwen die DCIS hebben (gehad) en interesse hebben in dit project, kunnen contact opnemen met Maya van den Berg (m.m.vandenberg@utwente.nl).