UTTechMedTechMed CentrumNieuwsDrie UT-onderzoeken ontvangen Take-off grant

Drie UT-onderzoeken ontvangen Take-off grant

In de Take-off najaarsronde 2022 koos NWO 47 projecten die aan de slag kunnen. Drie daarvan zijn onderzoeksprojecten aan de UT. Het gaat om onderzoeken naar een draagbaar monitoringssysteem voor spierkracht en beweginsprofielen, fotonische chips die werken met UV licht en een onderhoudsplanningtool voor industriële glijlagers.

WearM.AI

Prof. dr. ir. M. Sartori, Dr. H. Wang, Dr. ir. M.I. Refai

WearM.AI (wearable musculoskeletal and artificial intelligence) is een draagbaar systeem dat een digitale biomechanische tweeling van de gebruiker. Deze ontstaat door geavanceerde neuromusculoskeletale modellen te combineren met machine learning. Onze radicale oplossing helpt om een nieuwe generatie fitnessenthousiastelingen en atleten te creëren door hen te helpen monitoren geavanceerde biomechanische parameters zoals spierkracht en bewegingsprofielen. De oplossing biedt een wearable alternatief voor traditionele sensoren die spierkracht meten en biedt diepgaande biomechanische maatregelen wanneer vergeleken met de momenteel beschikbare fitnesstrackers. Hoewel onze huidige focus op de sportindustrie ligt, heeft het product toepassingen in bewegingsrevalidatie monitoring.

AluviaPhotonics: enabling UV photonic integrated circuits

Prof. dr. S.M. Garcia Blanco

AluviaPhotonics B.V., een aanstaande spin off voortkomend uit de Integrated Optical Systems (IOS) groep van de University of Twente, zal foundry diensten aanbieden voor photonisch geintegreerde circuits (PICs) die te gebruiken zijn in het ultraviolette golflengte bereik (~200 nm). Dankzij deze NWO Take-off subsidie, komt er een ontwerp handleiding beschikbaar voor het ontwerpen van PICs in het Al2O3 geïntegreerde platform, met voordelen voor toepassingsgebieden zoals kwantumcomputing, UV-spectroscopie en metrologie.

Maintenance Planning Tool for Industrial Rollers

Dr. ir. R. Loendersloot, Prof. Dr. ir. T. Tinga, A. Alemi PhD

Software applicaties voor onderhoudsplanning zijn zeldzaam, ondanks omvangrijk onderzoek naar voorspelbaar onderhoud. Het resultaat is ofwel zeer conservatieve onderhoudsschema's ofwel hoge risico's op systeem falen. De belangrijkste struikelblokken zijn dat operationele omstandigheden veeleisend zijn gedurende het productieproces en dat directe meting van relevante slijtage parameters niet mogelijk is; enkel procesdata is beschikbaar. De methodologie ontwikkeld in het NWO Smart Industry project Supreme is gebaseerd op een deels fysica en een deels data gedreven benadering om slijtage van industriële glijlagers te voorspellen. De haalbaarheid om dit concept te commercialiseren middels een software toepassing zal in dit project onderzocht worden.

Take-off

Met de Take-off financiering kunnen academische en innovatieve starters onderzoeken of hun op wetenschap gebaseerde vernieuwende ideeën haalbaar en commercieel toepasbaar zijn. Ook kunnen ze de mogelijkheid verkennen bedrijvigheid te starten op basis van kennisinnovaties uit kennisinstellingen.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)