MedTech Twente: Building Blocks Medische hulpmiddelen op de markt krijgen en houden

Medische hulpmiddelen op de markt krijgen en houden

Het op de markt brengen en houden van medische hulpmiddelen is een complex proces dat verschillende uitdagingen met zich meebrengt. Wat is het proces om wetenschappelijk onderzoek naar de markt te brengen? Waar je moet rekening mee houden als het gaat om de Medical Device Regulation (MDR)? Unitron, Baat Medical, Holland Innovative en het Technisch Medisch (TechMed) Centrum delen hun ervaringen en kennis om jou verder te helpen. 

Waar & Wanneer
  • Datum: 14 maart 2024
  • Tijd: 08.45 - ca. 13.00 (incl. lunch)
  • Locatie: TechMed Centre (gebouw nummer 18) op campus van de Universiteit Twente - Hallenweg 5, Enschede
  • Taal: Nederlands
  • Formaat: Live event

Programma

08.45 - 09.00

Inloop met koffie & thee

09.00 - 09.15

Welkom door MedTech Twente

09.15 - 10.00

Van wetenschap naar markt onder de MDR
Peter Oosterhoff, MedTech QA & RA Expert bij TechMed Centre | Universiteit Twente

De introductie van de MDR heeft ook gevolgen voor klinisch onderzoek naar nieuwe medische technologieën. Betrokken partijen zijn nog zoekende naar de juiste interpretatie van de nieuwe regels. In deze sessie verkennen we de mogelijkheden voor vroege-fase haalbaarheidsonderzoek door kennisinstellingen en de overgang naar een commercieel MDR-traject. 

10.00 - 10.45

De invloed van de MDR op ontwikkeling van Medical Devices
Arthur Aalsma, Directeur R&D bij BAAT Medical Products BV 

In deze sessie gaan we dieper in op de eisen van de MDR voor zowel het product als de ontwikkelingsprocessen. Ontdek de essentiële rol die risicomanagement hierbij speelt aan de hand van een praktijkcase.

10.45 - 11.00

Pauze

11.00 - 11.45

MDR en uitbesteding; hoe werkt dat?
Nico Zeeders, Manager Regulatory Affairs bij Unitron & Manuela Meijer, Quality Manager bij Unitron 

De MDR houdt de fabrikant van een medisch hulpmiddel verantwoordelijk voor alle processen die te maken hebben met de veiligheid en kwaliteit van het product. In de meeste gevallen voert de fabrikant een deel van deze processen echter zelf niet uit: hij besteedt ze uit aan een onderaannemer. Hoe werkt deze uitbesteding onder de MDR nu precies? In deze sessie delen wij onze ervaringen aan de hand van een casus en vertellen we hoe je als fabrikant de uitbesteding van je proces zo goed mogelijk regelt en beheerst.

11.45 - 12.30

Klinische Evaluatie en Post-Market Surveillance
Lisanne Nannings (Holland Innovative), Specialist Ontwikkeling Medical Devices met een focus op Klinische Evaluatie. 

Het doel van deze sessie is om deelnemers te voorzien van de belangrijkste elementen van de vereisten voor Klinische Evaluatie en Post-Market Surveillance zoals beschreven in de MDR. Daarnaast zal de sessie praktische inzichten bieden op basis van onze praktijkervaring voor het integreren van Klinische Evaluatie en Post-Market Surveillance in het productontwikkelingsproces.

12.30 - 13.00

Lunch

ca. 13.00 - 13.45

Rondleiding TechMed Centre (onder voorbehoud)

Registratie

Hoewel dit een gratis evenement is, merk op dat registratie voor dit evenement niet vrijblijvend is. Als je het evenement waarvoor je je al hebt geregistreerd niet kunt bijwonen, vragen we je vriendelijk om ons op de hoogte te stellen door een e-mail te sturen naar dit mailadres.

Registreer voor dit event
Klik hier

Organisatie

MedTech Twente is het innovatiecluster waar medische technologie in versnelling komt. Hier werken bedrijfsleven en zorginstellingen nauw samen met onderzoekers van de kennisinstellingen om te komen tot innovaties voor de zorg van morgen. Innovaties worden ontwikkeld, gevalideerd en geïmplementeerd in een nauwe samenwerking tussen partijen, gefaciliteerd en versneld door ondersteunende organisaties als Novel-T, Oost NL, TechMed Centre | Universiteit Twente, Kennispark Twente, World Trade Center Twente, Hogeschool Saxion en Health Valley Netherlands. Het is dan ook niet voor niets dat succesvolle MedTech bedrijven als Demcon, Medspray, Micronit, Lipocoat en IamFluidics zijn ontstaan en gegroeid in Twente.