Den Haag Showcase Veilig Nederland

Thales Alert 19 juli 2012

Het (her)inrichten van een gebied is een complexe aangelegenheid. Door de vele partijen die erbij betrokken zijn en de vele procedures die worden ingesteld om ervoor te zorgen dat alle belangen worden behartigd, duurt het vaak jaren voordat er een schop de grond in gaat. Voorbeelden kennen we allemaal wel: Amelisweerd, de A4 Delft-Schiedam en de A73 die werd tegengehouden door de korenwolf.

Zouden we dit proces door een andere aanpak kunnen versnellen? Op welke manier zouden we kunnen komen tot een ontwerp waar alle belanghebbenden vanaf het begin bij betrokken zijn? Dat vroeg een consortium van T-Xchange, Capgemini, The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en TNO zich af. Het consortium ontwikkelde een serious game die het gebiedsontwikkelproces kan versnellen. Op 26 januari was de eindpresentatie van dit project: Showcase Veilig Nederland. Thales Nederland is via T-Xchange vertegenwoordigd in dit project.

Integrale benadering

Showcase Veilig Nederland combineert veiligheid met leefbaarheid en economie in een integrale benadering. Het realiseren van bijvoorbeeld een gebouw, een weg of een tunnel is van invloed op de omgeving. Andersom heeft de omgeving invloed op de bouwplannen. Met een diversiteit aan betrokken partijen lukt het niet altijd om de risico’s volledig in kaart te brengen. De maatregelen zoals geformuleerd in de gezamenlijke plannen dekken daarom vaak niet de gehele lading aan risico’s, met als gevolg resterende veiligheidsrisico’s en bijbehorende kosten of beheersproblemen. Zo kan een maatregel tegen inbraak de eventuele toegang van hulpdiensten belemmeren. Showcase Veilig Nederland biedt een innovatieve aanpak en methodiek om op een integrale wijze inrichtingsvraagstukken met betrekking tot veiligheid aan te pakken.

Serious gaming

Een serious game maakt het mogelijk om bouw- en ruimtelijke plannen met diverse betrokkenen interactief te ontwerpen. Daarbij zijn direct de gevolgen voor de omgeving in termen van leefbaarheid, economie en veiligheid zichtbaar. De grote kracht van het Showcase-project ligt in het vroeg en efficiënt ontsluiten van de kennis, belangen en gevoeligheden van stakeholders betrokken bij een gebiedsinrichtingsvraagstuk. Waar bij traditionele besluitvorming er vaak lang gedaan wordt over het bedenken en onderzoeken van een klein aantal alternatieven maakt de serious game van Showcase het mogelijk om snel en efficiënt meerdere alternatieven te bespreken met veel verschillende stakeholders. Door de dynamiek van een spelsessie en het gemak waarmee verschillende plannen, maatregelen, risico’s en implicaties visueel kunnen worden weergegeven ontstaat al snel een levendige discussie en worden waardevolle inzichten verkregen. Dit verkleint de kans dat kostbare plannen in een later stadium aangepast of overboord gegooid moeten worden doordat stakeholders pas (te) laat inzicht en inspraak krijgen.

Veiligheid Effect Rapportage

De aanpak van Showcase Veilig Nederland levert als eindresultaat bouwstenen op voor het opstellen van een strategische Veiligheid Effect Rapportage (VER) voor een gemeente en een verrijkt inzicht in de belangen en ideeën van belanghebbenden. De VER is een instrument van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en onmisbaar bij gebiedsinrichting. De rapportage maakt de veiligheidsrisico’s van ruimtelijke plannen en bouwplannen inzichtelijk. Nog vóór de daadwerkelijke bouw begint, komen mogelijke risico’s in beeld en kunnen veiligheidsmaatregelen worden voorgesteld. Met de VER komt er draagvlak voor risicogevoelige plannen, worden beheersproblemen (extra kosten) al voorafgaand aan een project beperkt en wordt de duurzaamheid en de economische waarde van een project verhoogd.

Internationale zone Den Haag

De inrichting van de internationale zone in Den Haag was het onderwerp voor de eerste editie van Showcase Veilig Nederland. Den Haag is wereldwijd erkend als de internationale stad van Vrede, Recht en Veiligheid en heeft de juridische status als vierde VN-hoofdstad van de wereld.