2015 Voorjaar

Hier vind je alle lezingen uit het voorjaar 2015.

SCIENCE CAFE OVER CHIPS EN TRANSISTORS

21 mei
Prof. dr. Jurriaan Schmitz

Jurriaan Schmitz en Cas damen nemen ons mee in de wereld van de microchip en transistor. 

 • Toon volledige beschrijving

  Nóg kleiner en sneller? De toekomst van chips en transistors

  Hoe klein mag het zijn? Elektronica maakt grote stappen in onze tijd en miniaturisatie is daarin een drijvende kracht. Maar het lijkt er nu toch werkelijk op dat de grenzen van verdere verkleining in microchips zijn bereikt. Hoe moet het dan verder met de smartphone, usb-geheugensticks en de zelfrijdende auto? Biedt de kwantumcomputer misschien uitkomst?

  Prof. dr. Jurriaan Schmitz, is hoogleraar halfgeleidercomponenten aan de UT, verbonden aan MESA+. Met zijn team ontwikkelt hij nieuwe materialen en concepten voor de microchip en bestudeert de duurzaamheid en betrouwbaarheid van chips.

  Talkshow host: prof. dr. ing. Dave Blank, wetenschappelijk directeur MESA+.


DE ACHTBAAN VAN DE TOEKOMST

19 mei
Ir. Jurnan Schilder

Jurnan Schilder vertelt over de historie van de achtbaan en neemt ons mee in verschillende achtbanen.

 • Toon volledige beschrijving

  De achtbaan van de toekomst

  Achtbanen zijn de grote publiekstrekkers van alle attractieparken. De snelste achtbaan van dit moment haalt 240 km/h, maar fabrikanten zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën voor nog spectaculairdere achtbanen. Hoeveel extremer kan het nog worden? Op deze grens van het vermaak, vraagt men zich af hoe zwaar het menselijk lichaam kan worden belast en met welke veiligheidsrisico’s rekening moet worden gehouden. Wanneer de ultieme achtbaan zal worden gebouwd, zijn er dan nog wel mensen die durven in te stappen? Kortom: hoe ziet de achtbaan van de toekomst eruit?

  Ir. Jurnan Schilder is docent structurele dynamica aan de UT. In 2014 werd hij door studenten verkozen tot Docent van het Jaar.


Debat: Sedlacek en Rotmans

18 mei
Drs. Tomáš Sedláček
Prof. Dr. Jan Rotmans

An inspiring debate between Sedlacek and Rotmans about wealth in our societies.

 • Toon volledige beschrijving

  Studium Generale Saxion & Studium Generale UT 
  Enschede & Saxion Academie F€M - May 2015

  PLEASE FOLLOW OUR LIVESTREAM VIA:
  http://www.ustream.tv/channel/universityoftwente

  Lectures & discussion & sandwich

  Monday 18th May 2015 
  18h00-20h00 | Concordia: Oude Markt 15 - Enschede

  Do It Yourself Society
  How to reset our economy, our work, our society and our lives and to live happily ever after 
  With Drs. Tomáš Sedláček (Macroeconomic Strategist& Prof. Dr. Jan Rotmans (Founder Transition Research Institute Drift-EUR)

  Moderated by Drs. Natasja van den Berg (Political scientist - Tertium)

  How much is enough? Economist Tomáš Sedláček is one of the world’s five hot minds in economics, and one not afraid to question his own discipline. He discusses the long-standing dogma of maximum growth at any cost. According to Sedláček this longing for growth is the cause behind our mounting debts and the gradual run down of our economic system! What do we need to stop being Debt-slaves? Sedláček discusses how to influence our economy, our gatekeepers in the EU and how to get our freedom back. Would we need to dismantle the €uro to create a reasonable economic growth in the future? In other words: what courageous steps do we have to take to create a sustainable economic system?!

  Tipping Point! Professor Jan Rotmans is the founder of the Dutch Research Institute for Transitions (Drift). According to Rotmans the Netherlands is on a tipping point. The balance of power is about to shift in a fundamental way. Society now is a down driven system with a central role for the government. The new order will be: a society determined by bottom-up local initiatives, such as communities, co-ops and networks.Rotmans shows us what an individual can do in education, healthcare, sustainable energy and finance. At this moment in time, everyone can make a difference.

  Admission is free after registering at www.concordia.nl

  More information: 
  SG Saxion: Anne van de Meer (06 20078472), Saskia Zwolle (06 20313973)
  SG Utwente: Hiska Bakker (053-4893320/3321)


De slimste techniekstudent

12 mei
Diederik Samson

Tijdens deze spannende verkiezing ook nog een zeer interessante lezing van Jan Terlouw.

 • Toon volledige beschrijving

  De slimste techniekstudent

  Voor de derde keer organiseren de KIVI Students Twente de Verkiezing Techniekstudent van het Jaar. Studenten strijden tegen elkaar in een pittige technische IQ-quiz, ze moeten een uitdagende case oplossen en die oplossing ook nog eens overtuigend presenteren voor een breed publiek en kritische jury. De hoofdprijs bestaat uit € 750 en er wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

  Dit jaar staan de verkiezing en de case geheel in het teken van duurzame energie. Diederik Samson, partijleider van de PvdA, kernfysicus en ex-Greenpeace medewerker, legt uit waarom het onderzoek naar duurzame energiebronnen zo belangrijk is. De Studium Generale lezingencyclus Nieuwe Energie (zie 17, 24 en 31 maart) is bedoeld om inspiratie op te doen voor de duurzaamheidscase.

  De jury bestaat in ieder geval uit rector magnificus Ed Brinksma en Diederik Samson.

  Meer weten? Zie: www.vtsj.nl. Hier zijn ook alle regels voor de verkiezing te vinden.

  Deze verkiezing is een coproductie van Studium Generale, KIVI Students Twente en GeneratIn’, een netwerk van jonge duurzaamheidsprofessionals.

CHINA VOLGENS BETTINE VRIESEKOOP

30 april
Bettine Vriesekoop

Zeer verkorte versie van de lezing over China

 • Toon volledige beschrijving

  China volgens Bettine Vriesekoop

  Bettine Vriesekoop is een levende tafeltennislegende die in haar sportieve bestaan verschillende keren in China kwam. Na het beëindigen van haar sportcarrière studeerde zij sinologie en vertrok als correspondent voor NRC Handelsblad naar China. Bovendien schreef zij verschillende boeken over de oosterse filosofieën. Wat vindt zij van dat, voor velen onbekende, land? Is China bedreigend voor de wereldvrede? Hoe duidt Vriesekoop de studentenprotesten van 2014? Komt de stem van jongeren voldoende aan bod? Vriesekoop geeft een blik in de leefwereld van Chinese jongeren en vertelt en passant over haar eigen ervaringen.


DE VOLMAAKTE MENS?

22 april
Prof. dr. Marcel Karperien
Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek
Prof. dr. ir. Henk Jochemsen

Is een lang en gezond leven ook per definitie een gelukkig en zinvol leven?

 • Toon volledige beschrijving

  De volmaakte mens?

  Op de UT wordt fascinerend onderzoek naar Tissue Engineering gedaan: in het lab worden lichaamseigen cellen opgekweekt die in het lichaam teruggezet worden als er iets stuk mocht gaan. Deze techniek ontwikkelt zich snel: onderzoekers zijn er al in geslaagd om met 3D- printers bloedvaten, ja zelfs een complete blaas te printen. Over de hele wereld zijn wetenschappers bezig de mens ouder, slimmer, mobieler en gezonder te maken. Hoever kunnen we gaan met het creëren van de volmaakte mens? Wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende mensverbeteringstechnieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? Is een lang en gezond leven per definitie ook een gelukkig en zinvol leven?

  Drie sprekers gaan met elkaar en het publiek in gesprek over dit onderwerp.

  Prof. dr. Marcel Karperien, hoogleraar Developmental Bio Engineering aan de UT, legt uit wat de stand van zaken in zijn vakgebied is en wat de toekomst zal brengen. Zelf kweekt hij kraakbeenweefsel dat hij kan injecteren in beschadigde gewrichten.

  Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT. Hij houdt zich bezig met transhumanisme. Hij publiceerde: De grens van de mens. Over techniek, ethiek en de menselijke natuur (2011) en Op de vleugels van Icarus. Hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen (2014).

  Prof. dr. ir. Henk Jochemsen studeerde Moleculaire Biologie, is bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan Wageningen University en was bijzonder hoogleraar Medische Ethiek aan het VUMC. Hij geeft zijn visie op de eigenheid van de mens, het doorbreken van grenzen en van de orde in de wereld.

  Dit is een Veritas-forum, een bijeenkomst die in meerdere landen op universiteiten wordt georganiseerd. Deelnemers gaan op zoek naar antwoorden op levensvragen aan de hand van wetenschap, geloof en filosofie. Zie: http://nl.veritas.org/


VAN COCAINE TOT RITALIN

16 april
Prof. dr. Louk Vanderschuren

Waarom zijn drugs zo verslavend? Louk Vanderschuren vertelt erover.

 • Toon volledige beschrijving

  Van cocaïne tot Ritalin

  Een lijntje coke snuiven levert een heel andere sensatie op dan een joint roken of een hapje spacecake. Waarom eigenlijk? Hoe werken verschillende drugs op ons brein in? Waarom word je van de ene drug heel actief, terwijl de ander juist relaxend werkt? In Amerika slikken studenten Ritalin om geconcentreerd hun tentamens te kunnen maken, is dat slim? Een lezing over wat al deze stoffen in en met je brein doen.

  Prof. dr. Louk Vanderschuren is hoogleraar Neurobiologie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de mechanismen in de hersenen die ten grondslag liggen aan drugsverslaving. Ook doet hij onderzoek naar sociaal gedrag en impulsiviteit.


VAN HOUTSNIPPER TOT PYROLYSEOLIE

31 maart

Tijdens deze lezing wordt verteld hoe van houtsnippers pyrolyseolie wordt gemaakt.

 • Toon volledige beschrijving

  Van bermgras en houtsnippers tot pyrolyseolie

  Ir. Gerhard Muggen, directeur van BTG-Bioliquids BV legt uit hoe pyrolysetechnologie werkt. Zijn bedrijf voor duurzame biobrandstoffen bouwt in Hengelo een pyrolysefabriek.


KERNFUSIE

24 maart
Prof. dr. ir. Tony Donné

Volgens Tony Donne is kernfusie een van de mogelijk duurzame energievormen.

 • Toon volledige beschrijving

  Kernfusie: een zonnetje op aarde?

  Prof. dr. ir. Tony Donné is programmamanager van EUROfusion. Hij coördineert het onderzoek op het gebied van fusiefysica en -technologie in 29 Europese landen. Daarnaast is Donné deeltijdhoogleraar Diagnostiek van Fusieplasma’s aan de Technische Universiteit Eindhoven.


SCIENCECAFEE: VLOEISTOFFYSICA

19 maart
Dr. ir. Hanneke Gelderblom

In dit Science Café laat Hanneke Gelderblom zien waarom een kopje vlekken achterlaat en hoe druppels vallen. Kunstenares Lisan Lizan Freijsen laat ons de schoonheid zien van vlekken.

 • Toon volledige beschrijving

  Vloeistoffysica van spetterende en drogende druppels

  Iedereen weet wat er gebeurt als je een natte koffie- of theemok op tafel zet: er blijven typische ringen achter. Maar waarom hebben deze koffie- en theevlekken donkere randjes? Dit Science Café staat stil bij de fascinerende wereld van de vloeistoffysica. Hoe gedragen koffiedeeltjes zich in opdrogende druppels? En op wat voor manier spat een druppel eigenlijk uiteen als hij een hard oppervlak treft of door een laserstraal geraakt wordt? Inzichten in deze fundamentele processen zijn niet alleen wetenschappelijk interessant, maar hebben ook onverwachte toepassingen zoals in de iPhone.

  Dr. ir. Hanneke Gelderblom is gefascineerd door de vloeistofdynamica. Zij promoveerde aan de UT op de vloeistofstromingen in opdrogende druppels. Voor haar proefschrift Fluid Flow in Drying Drops ontving zij de FOM natuurkunde proefschriftprijs 2014. Momenteel werkt zij voor FOM (Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie) en zoekt zij naar het mechanisme achter het uiteenspatten van vloeistofdruppels wanneer zij geraakt worden door een laserstraal. Zie het introductiefilmpje: http://youtu.be/R-a7agxlMq4

  Sidekick: Lizan Freijsen, kunstenaar.

  Talkshow host: prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT.


DEBAT OVER ENGELS ALS VOERTAAL OP DE UT

Ed Brinksma (CvB)
Sophie Ligtenstein (SU)
Luuk Geurts (URaad - UReka)
Gert Brinkman (URaad - PvdUT)
Marjolein Dohmen-Janssen

Debat met o.a. rector Ed Brinksma over Engels als voertaal.

 • Toon volledige beschrijving

  Yes, we can! (of toch niet?)

  Over een paar jaar is Engels de officiële voertaal op de UT, tenminste dat is het streven van het CvB. Alle onderwijs moet dan in het Engels gegeven worden. Waarom precies? Past het bij alle opleidingen, zowel bèta als alfa? Wat vinden studenten en docenten ervan? Heeft het effect op de kwaliteit van het onderwijs? En wat doen we met steenkolenengels? UT Nieuws en Studium Generale organiseren een actueel debat over dit controversiële onderwerp. Iedereen kan meepraten met het panel dat bestaat uit Ed Brinksma (CvB) Sophie Ligtenstein (SU), Luuk Geurts (URaad - UReka), Gert Brinkman (URaad - PvdUT) en Marjolein Dohmen-Janssen (opleidingsdirecteur)


SMART GRIDS

17 maart
Prof. dr. Johann Hurink

Prof. Johann Hurink vertelt over energie en smart grids.

 • Toon volledige beschrijving

  Smart grids

  Prof. dr. Johann Hurink, is hoogleraar besliskunde aan de Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde. Hij is gespecialiseerd in Decentralized Energy Management en in smart grids.


DUNGLISH

10 maart
Alison Edwards

Alison Edwards was telling us about the rise of Dutch English.

 • Toon volledige beschrijving

  Dunglish – Dutch English

  ‘Spring is in the air’ said Churchill to our former Dutch prime minister Gerbrandy, who replied: ‘Why should I?’ English seems to become a predominant language in the Netherlands, especially in big companies and at universities. This might lead to some confusion, but perhaps it will also enrich the English language. Alison Edwards states that ‘new’ Englishes arise from Asia, Africa and Europe. She emphasizes the role of postcolonial processes and the forces of globalization. Are we at the dawn of Dunglish, a Dutch variety of English?

  Alison Edwards works at the University of Cambridge, focusing on new varieties of English.


SCHEEPSWRAKKEN IN BANGLEDESH

Eelco Leemans

Eelco Leemans maakt zich sterk voor verduurzaming van de zeescheepvaart.

 • Toon volledige beschrijving

  Scheepswrakken in Bangladesh

  Een afgedankte olietanker, rijp voor de sloop, wat doe je daarmee? Die vaar je naar India, Pakistan of Bangladesh en ram je het strand op. Zo’n duizend schepen per jaar vinden hun laatste rustplaats op die manier. Bij Chittagong in Bangladesh demonteren arbeiders voor een hongerloontje en onder zeer gevaarlijke omstandigheden deze kolossen van 35.000 ton. Wereldwijd worden politieke maatregelen genomen om deze mensonterende en milieuvervuilende praktijken tegen te gaan, maar het helpt bar weinig. Fotograaf Pierre Torset maakte foto’s van de enorme scheepswrakken en de nietige arbeiders.

  Openingslezing

  Eelco Leemans, directeur van Stichting De Noordzee, maakt zich sterk voor een verduurzaming van de zeescheepvaart. Hij legt uit hoe de Clean Shipping Index rederijen dwingt schoner te varen. Leemans is een van de oprichters van het Shipbreaking Platform: www.shipbreakingplatform.org

  De tentoonstelling is dagelijks van 3 t/m 24 maart te zien in de kleine expositieruimte van de Vrijhof. Openingstijden Vrijhof: maandag t/m vrijdag 8.00 tot 24.00 uur, in het weekend van 9.00 tot 20.00 uur.

  Dit programma is een coproductie van Studium Generale en GeneratIn’, een netwerk van jonge duurzaamheidsprofessionals, Studium Generale TU Delft en Vrijhof Cultuurcentrum.


ENKELTJE MARS

17 februari
Govert Schilling
Wim Dijkshoorn

Govert Schilling en Wim Dijkshoorn vertellen over de Mars One Reis.

 • Toon volledige beschrijving

  Een enkeltje Mars

  Het Mars One project spreekt tot ieders verbeelding: in 2025 reizen, als alles meezit, de eerste astronauten naar Mars. Ze zijn ruim een jaar onderweg en weten één ding zeker: de aarde zien ze nooit meer terug. Deze buffetlezing staat stil bij de vraag wat er allemaal komt kijken bij een bemande reis naar Mars. Waarom willen mensen zo graag naar deze rode planeet? Hoe zinvol is zo’n missie?

  Govert Schilling is wetenschapsjournalist met een grote passie voor sterrenkunde. Hij is kritisch over bemande reizen naar Mars, maar zou toch meegaan als hem dat gevraagd werd. Hij publiceerde onder andere: Handboek sterrenkunde, Big Bang voor in je binnenzak en Mars. Het rode raadsel. Zie ook: www.allesoversterrenkunde.nl

  Wim Dijkshoorn¸ student antropologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is er helemaal klaar voor. Hij zit bij de laatste 700 mensen die ingeloot kunnen worden voor de missie naar Mars. Hij is geïnteresseerd in hoe een kleine gemeenschap zich kan ontwikkelen en kan bloeien. Waarom ziet hij potentie in een enkele reis naar Mars?

  Studenten van het ATLAS University College doen een theatrale simulatie van het koloniseren van Mars. Regie: Gijs van Bilsen, Inspiration Officer bij Pentascope.

  Dit programma is voor iedereen toegankelijk, maar studenten krijgen voorrang. Opgeven is verplicht. Dit kan t/m 10 februari via een mail naar: kivi@utwente.nl De kosten bedragen €5,- inclusief buffet. Dit bedrag dient op de avond zelf contant te worden betaald.

  Dit programma is een coproductie van Studium Generale, KIVI, honoursvereniging Ockham en ATLAS University College.


PLASTIC SOEP

27 januari
Daniël Poolen

Tijdens deze lezing vertelt Daniel Poolen over de enorme plastic soep die in onze oceanen drijft.

 • Toon volledige beschrijving

  Een duik in de plastic soep

  Een relatief jong milieuprobleem begint steeds meer onder de aandacht te komen van het grote publiek: de plastic soep. Plastic in onze wateren blijkt een probleem te zijn waarvan de omvang elke dag groeit. Er leven nog veel vragen: hoe groot is die soep? Wat is er gevaarlijk aan? Waar komt het vandaan? En de belangrijkste vraag: wat kunnen wij eraan doen?

  Daniël Poolen van het Plastic Soup Lab (onderdeel van de Plastic Soup Foundation) duikt in de plastic soep. Hij deelt zijn kennis die hij heeft opgedaan gedurende een Plastic Soup Trip, zodat iedereen meer grip krijgt op dit immense probleem.


SCIENCE CAFE: OORSPRONG VAN COGNITIE

22 januari
Dr. Marc van Duijn

Science Cafe over de oorsprong van menselijke cognitie

 • Toon volledige beschrijving

  De evolutionaire oorsprong van menselijke cognitie

  Het evolutionaire succes van de mens is te danken aan zijn cognitieve vermogens. Lange tijd werd gedacht dat dit uniek voor de mens was. Charles Darwin stelde echter al dat er slechts een gradueel onderscheid tussen mens en dier bestaat. Recent onderzoek wijst uit dat zelfbewustzijn en probleemoplossend vermogen ook bij sommige dieren voorkomen. Zo voldoet het complexe gedrag van insecten al ruimschoots aan de meeste definities van cognitie. Zelfs bij bacteriën zijn de basisprincipes al terug te vinden.

  Dr. Marc van Duijn studeerde functieleer en theoretische psychologie in Leiden en Toronto. In 2012 promoveerde hij in Groningen bij de vakgroep theoretische filosofie op het proefschrift The Biocognitive Spectrum. Hij was werkzaam als universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

  Talkshow host: prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT.

  Side kick: dr. Eric Mulder, conservator van Natura Docet Wonderryck Twente.


ADRIAAN VAN DIS

20 januari
Adriaan van Dis

Samenvatting van het interview met Adriaan van Dis.

 • Toon volledige beschrijving

  Hier is… Adriaan van Dis

  Rode wijn, witte wijn of water? Met deze vraag opende Adriaan van Dis zijn legendarische literaire talkshow Hier is… Adriaan van Dis, waarin hij schrijvers aan het woord liet. Studium Generale laat nu hemzelf spreken. Uiteraard over zijn boeken, zoalsIndische Duinen en het recent verschenen Ik kom terug. Maar ook zijn prachtige documentaires over Afrika en Indonesië komen aan bod. Wat drijft hem? En waarom vindt hij kunst en cultuur zo belangrijk voor de mens, zoals hij als tafelheer bij De Wereld Draait Door vaak benadrukt.

  Adriaan van Dis is een bekend schrijver, documentairemaker en presentator. Hij debuteerde in 1983 met Nathan Sid en publiceerde eind 2014 Ik kom terug.

  Hiska Bakker en Peter Timmerman van Studium Generale gaan in gesprek met Van Dis.


ROW YOUR BOAT

13 januari
Dr. Kurt Jensen
Dr. Rico Schuijers

A former elite rower, Kurt Jensen, and a sport psychologist, Rico Schuijers, talked about physical and mental aspects.

 • Toon volledige beschrijving

  Row, row, row your boat…

  …not gently down the stream, but as fast as you can! Rowing is a difficult sport: it requires a lot of technique to transfer the power of your arms and legs onto the unsteady waters. Furthermore you got to keep a very good balance, not only with your body, but also with your mind. This symposion focusses on the physical and mental aspects of rowing, but is also interesting for other team sports in its emphasis on psychology.

  Dr. Kurt Jensen is a former and elite rower who developed some of the sports most revered evaluation and training methods. He is coach and technical adviser for the Danish Rowing Federation and associate professor at the Department of Sports Science and Clinical Biomechanics of the University of Southern Denmark.

  Dr. Rico Schuijers is a sport psychologist who supported many athletes from different sports to reach their goals during several Olympic Games.


lezingen zonder video's

 • Brein en muziek

  Brein en muziek

  Het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? Wij zijn muzikaler dan we zelf denken. Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Van hiphop tot jazz en van Gershwin tot Rachmaninov. Muziek doet iets met ons, maar hoe werkt dat? Wat gebeurt er in ons brein als we luisteren naar muziek?

  In deze cyclus een lezing en een concert:

  Dinsdag 3 februari

  Prof. dr. Henkjan Honing is hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt de invloed van muziek op ons brein. Hij publiceerde: Iedereen is muzikaal. Wat we weten over het luisteren naar muziek.

  Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

  Dinsdag 10 februari

  Het Nederlands Studenten Orkest toert in februari langs een aantal universiteitssteden en brengt Russische en Amerikaanse romantiek ten gehore: George Gershwins pianoconcert en Sergei Rachmaninovs 2e symfonie. Ook klinkt de gloednieuwe compositie White Heat van David Dramm. Dirigent is Quentin Clare en de solist Tobias Borsboom. Zie: www.nso.nl

 • Ruhr tour: from steel to heavy metal

  Ruhr tour: from steel to heavy metal

  The Ruhr area used to be one of Europe’s most heavily industrialized regions, producing coal and steel. The area was full of mining towers, blast furnaces, chimneys and smoke. Roads, railways and canals crisscrossed the area, where cities grew like mushrooms. When the coal- and steel crisis emerged, most mines and factories had to close, with high unemployment as a consequence. How did this heavily polluted area with a bad image - it was called Germany’s ‘bottom’ - resolve these crises? It miraculously transformed into a livable area with lots of green, where you nowadays enjoy operas or heavy metal concerts in former blast furnaces.

  Thursday 23rd April

  Guided tour by Gert-Jan Hospers and Peter Timmerman. Prof. Gert-Jan Hospers holds a chair in Place Marketing at the Radboud University and teaches Economic Geography at the University of Twente. Ir. Peter Timmerman is philosopher of technology. Together they published the book Het Ruhrgebied voor Romantici.

  Departure: 9.00 hrs. UT-campus/Cubicus. Return: 21.00 hrs.

  Reservation is necessary, please send an email before 14th April toa.heukels@utwente.nl. Prices (incl. lunch, coffee/tea and dinner) €55,- and €15,- (students).