2012 Voorjaar

HIER VIND JE ALLE LEZINGEN UIT HET VOORJAAR 2012.

Einstein ingehaald door neutrino?

21 februari
Prof. dr. ing. Bob van Eijk

  • Toon volledige beschrijving

    Natuurkundigen konden hun ogen niet geloven tijdens het OPERA-experiment waarbij neutrino’s uit CERN dwars door de Alpen naar Italië werden gestuurd: de deeltjes gingen sneller dan het licht. Opnieuw analyseren van meetmethode en meetgegevens lijkt de wonderlijke vondst te bevestigen. Het wachten is op definitief uitsluitsel: is hier sprake van een meetfout of halen een paar neutrino’s Einsteins relativiteitstheorie in? Wat zou dat betekenen voor oorzaak en gevolg, voor ons wereldbeeld?

    Prof. dr. ing. Bob van Eijk legt uit hoe het neutrino-experiment werkt en belicht de stand van zaken. Ook zal hij speculeren over een wereld waarin het mogelijk is om sneller dan het licht te gaan. Van Eijk is hoogleraar hoge energiefysica aan de Universiteit Twente en verbonden aan het NIKHEF te Amsterdam. Hij neemt regelmatig poolshoogte op CERN.

    Dinsdag 21 februari, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en Arago, studievereniging voor Technische Natuurkunde.

Het ‘nee’ van Occupy

5 maart
Drs. Nico Koning

  • Toon volledige beschrijving

    Occupy is een beweging die vooral “nee” zegt. Nee tegen het financiële systeem, nee tegen bankdirecteuren die grote bonussen opstrijken en nee tegen sociale ongelijkheid. Komt deze boodschap over bij de gevestigde orde? Media reageren soms cynisch op het ongeorganiseerde karakter en zijn op zoek naar duidelijkheid: waar zegt Occupy nu eigenlijk “ja” tegen? Deze lezing plaatst Occupy in perspectief.

    Drs. Nico Koning is docent ethiek en filosofie aan de Hogeschool van Amsterdam; ook doceerde hij filosofie op de UvA. Koning is maatschappelijk zeer betrokken en is een van de wetenschappers die schrijft voor www.socialevraagstukken.nl

    Donderdag 8 maart, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

Peter Buwalda over Bonita Avenue

27 maart
Peter Buwalda

  • Toon volledige beschrijving

    Interview
    Dinsdag 27 maart, 19.30-21.00 uur, Vrijhof/Agora

    De vuurwerkramp van Enschede als decor voor een exploderende familie. Met een daverende klap debuteerde schrijver Peter Buwalda in 2010 met Bonita Avenue. Een spannende zedenroman over generatieconflicten, vaderliefde en verraad. Buwalda, die ooit als journalist voor UT-nieuws schreef, liet zich inspireren door de campus met haar markante persoonlijkheden. Heeft Siem Sigerius niet iets weg van voormalig rector Frans van Vught? Herkennen wij in Tubantia Weekly- hoofdredacteur Blaauwbroek niet de contouren van Bert Groenman? En aan wie doet Aaron Bever toch denken?

    In dit interview maken we kennis met Peter Buwalda en de personages uit zijn roman. Ook speuren we plekken op de campus af waar het verhaal zich afspeelt. De Vrijhof met het ‘kantoortje van Blaauwbroek’; de Bastille, ‘een donker ingewand’; en natuurlijk het sportcentrum waar rector Sigerius met studenten over de judomat rolt.

    Peter Buwalda studeerde Nederlands, werkte als journalist voor het UT-nieuws en was redacteur/schrijver voor diverse literaire tijdschriften. Hij sloot zich vier jaar op om aan Bonita Avenue te werken. Van dit boek zijn inmiddels ruim 100.000 exemplaren verkocht; ook zijn er plannen in de maak voor vertalingen en een verfilming.

    Het interview wordt gehouden door Peter Timmerman, hoofd Studium Generale.
    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en UT-nieuws.

cyclus: stoornissen

3 april
Prof. dr. Damiaan Denys

  • Toon volledige beschrijving

    Tien keer het gasfornuis controleren voor je de deur uitgaat. Je handen wassen tot je vel er vanaf valt. Zoveel eten tot je ontploft en alleen nog maar kunt overgeven. Zo weinig eten tot je ondervoed raakt. Het leven van mensen met dwang- of eetstoornissen lijkt soms op een hel. Twee experts proberen te begrijpen waar dit irrationele gedrag vandaan komt en vooral hoe je ervan af kunt komen.

    Dinsdag 3 april
    Het moet! Het moet! Het moet!

    Wat gebeurt er in het brein tijdens een dwanghandeling? Waarom krijgt iemand juist tijdelijk rust bij het ritueel herhalen van handelingen? Hoe verlammend kan deze stoornis zijn?

    Prof. dr. Damiaan Denys ontwikkelde een nieuwe behandelmethode: dankzij elektrostimulatie in het brein knappen patiënten met ernstige dwangstoornissen enorm op. Denys is hoogleraar psychiatrie (UvA) en hoofd van de psychiatrische afdeling van het AMC.

CYCLUS: STOORNISSEN

10 april
Prof. dr. Anita Jansen


  • Toon volledige beschrijving

    Tien keer het gasfornuis controleren voor je de deur uitgaat. Je handen wassen tot je vel er vanaf valt. Zoveel eten tot je ontploft en alleen nog maar kunt overgeven. Zo weinig eten tot je ondervoed raakt. Het leven van mensen met dwang- of eetstoornissen lijkt soms op een hel. Twee experts proberen te begrijpen waar dit irrationele gedrag vandaan komt en vooral hoe je ervan af kunt komen.

    Dinsdag 10 april
    Eten als kwelling

    Als eten – of juist niet eten – een obsessie wordt, ontstaat heel ongezond gedrag dat in het ergste geval tot de dood kan leiden. Hoe ontstaan boulimia en anorexia? Wat hebben deze patiënten voor zelfbeeld? Kunnen buitenstaanders iets doen?

    Prof. dr. Anita Jansen is dé specialist op het gebied van eetstoornissen. In haar lezing staat zij ook stil bij obesitas, op zichzelf geen eetstoornis, maar wel een omvangrijk probleem. Jansen is hoogleraar psychologie (UM).

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Snijden in de ziel

24 april
Bert Keizer

  • Toon volledige beschrijving

    Iedereen heeft er eentje en soms loop je ermee onder je arm. Het gekke is alleen dat nog nooit iemand een èchte ziel gezien heeft. Neurochirurgen die het brein openmaken, zouden er met hun neus bovenop moeten staan, maar zij zien alleen maar grijze cellen. Anatomisch gezien zit de ziel niet in ons lichaam, maar volgens onze ervaring is hij er onmiskenbaar.

    Arts en filosoof Bert Keizer beschrijft deze merkwaardige spanning in zijn boekOnverklaarbaar bewoond. Keizer volgt de verrichtingen van neurochirurgen op de voet en stelt ze kritische vragen. Hoe denken zij over de ziel van de patiënt terwijl ze een tumor wegsnijden? Wat gebeurt er met die ziel als het mes ietsje uitschiet? Is snijden in de hersenen, snijden in de ziel?

    Dinsdag 24 april, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

    Deze avond vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie die dit jaar geheel aan de ziel gewijd is. Een coproductie van Studium Generale en de vakgroep Wijsbegeerte (UT).

Symposium: design for the poor

8 mei
Dr. ir. Jan Carel Diehl
Dr. ir. Laura Franco
Ir. Ana Maria Alvarez Mejia


  • Toon volledige beschrijving

    The Q-drum is a circular jerrycan that rolls smoothly enough for a child to tow it with a rope. This very clever design tackles a job that millions of women and girls spend doing each year – fetching water. This symposium focuses on the urgent question of industrial design for the poor. In what ways can industrial designers help poor people with good artifacts, like eyeglasses, a solar lantern or a complete house? Or on a larger scale: with complete Industrial Parks? What are the economic benefits for the poor and for the designers?

    Dr. ir. Jan Carel Diehl is managing international projects on sustainable product innovation, especially in emerging markets. He is interested in developing products for the so called ‘Base of the Pyramid’, the poorest people. Diehl is an assistant professor for the Design for Sustainability program at TU Delft.

    Dr. ir. Laura Franco is a senior researcher at the CSTM group (UT). With her research she tries to ensure that Sustainable Industrial Parks in Mexico are properly implemented. These parks are to stimulate local economic growth, and at the same time guarantee environment protection and help the poorest people.

    Ir. Ana Maria Alvarez Mejia is an industrial designer. She developed the “Moonlight” a cheap solar powered LED lighting solution for the poor rural population of Cambodja that has no access to the electricity grid.

    Tuesday May 8th, 19.30-21.30 hrs. Vrijhof/Amphitheatre.
    There will be a poster-presentation with smart designs for the poor.

    English spoken!

    This program is a coproduction of Studium Generale and La VOZ, the Latin American Study Association at the UT.