UTStudium GeneraleSG in de media22/9/2015 Vrede door techniek

22/9/2015 Vrede door techniek

Vrede door techniek: van drones tot flitspalen

Showcase image

Geplaatst: 23 september 2015, 10:26
Door: Mart Rozema

Hoe creëer je sociale cohesie? Kun je je cello verkopen aan iemand die in ruil ervoor je hond uitlaat? Leiden drones tot geweld of vrede? Allemaal onderwerpen die dinsdagavond voorbijkwamen op het symposium ‘Vrede door techniek’.

Het symposium ‘Vrede door techniek’ in het Amphitheater van de Vrijhof werd georganiseerd door Studium Generale, de Wetenschapswinkel UT, Enschede voor Vrede en studieverenigingen Daedalus (industrieel ontwerpen) en Ideefiks (wetenschapsfilsofie).

Kommerkamp trapte af met een introductie van 'sociale cohesie in Twekkelerveld'. Hij besprak enkele ontwerpen die studenten industrieel ontwerpen (IO) hadden gemaakt in het kader van het vak 'Social Cohesion Design'. Doel van die ontwerpen was de sociale cohesie tussen bewoners te bevorderen.

Kommerkamp noemde bijvoorbeeld een fietstaxi voor meerdere personen, een baan waar je behalve met een BMX ook met een scootmobiel overheen kunt of de 'verhaalvertel-stoel', die verhalen vertelt mits er voldoende mensen zijn.

Avonturen met spullen van de buren

Een van de projecten werd uitgelicht door Lieke Middel. Met twee medestudenten bedacht zij de 'Biedbox'. Middel: 'Het is een verplaatsbare vitrinekast waar gebruikte spullen in worden tentoongesteld. Ons motto is: “beleef avonturen met de spullen van je buren”. Alles draait om het verhaal erachter, dat wordt verteld op een monitor in de Biedbox.’

‘Omdat het aantal spullen beperkt is, maakt een bestuur een selectie voor de Biedbox’, vervolgde Middel. ‘Na een tijdje wordt een veiling gehouden. Daarbij kun je naast geld ook diensten aanbieden.' Om dit te illustreren hield ze dinsdagavond een voorbeeldveiling met het publiek in het Amphitheater van de Vrijhof. Op een cello werd een bod gedaan dat bestond uit vijftig keer de hond uitlaten.

Drones

Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX for Peace hield een lezing over drones en de relatie tussen techniek en vrede. Hij is tegenstander van het gebruik van drones als oorlogsmiddel omdat ze gebruikt worden voor buitenrechtelijke executies, maar hij noemde ook veel voorbeelden hoe deze en andere technieken op een positieve manier kunnen bijdragen aan vrede.

Zo kunnen drones worden gebruikt voor het opsporen van mijnen en het in kaart brengen van vluchtelingenstromen om effectiever hulp te bieden, aldus Zwijnenburg.

Agressie tegen flitspalen

Ten slotte was het woord aan hoogleraar filosofie Peter-Paul Verbeek, schrijver van het boek De daadkracht der dingen. Verbeek beargumenteerde dat techniek de mens kan ondersteunen in moraliteit, zonder dat dit meteen 'Maoïstisch' is. Als voorbeeld noemde hij agressie tegen flitspalen. Mensen willen niet de bemoeienis van techniek (de flitspaal), terwijl het net zo goed aan techniek te danken is dat ze te hard kunnen rijden.