UTStudium GeneraleSG in de media8/9/2015 Diederik Jekel

8/9/2015 Diederik Jekel

'Niemand wil zich dom voelen'

Showcase image

Geplaatst: 09 september 2015, 13:50
Door: Sieme de Wolf

Diederik Jekel, oud-student technische natuurkunde aan de UT, opende dinsdagavond in de Agora het nieuwe seizoen Studium Generale. Terug op ‘zijn universiteit’, met een verhaal over zwarte gaten en personal human drama.

Met zijn buitengewone talent voor vertellen hield hij het publiek anderhalf uur lang in zijn greep. Deze ‘Nerd van het jaar 2012’ combineert wetenschap, natuurkunde en theater op zo’n manier dat de zaal geen geluid durft te maken. Het is zijn handelsmerk. Maar hoe doet hij dat nu precies?

PhD: Personal human Drama

Zijn eerste geheim is liefde voor het vak. ‘Wetenschap beïnvloedt elk facet van ons leven. Ook het mijne. Ik haal er plezier uit en wil dat graag delen.’ Hij heeft zijn eigen tv-programma de Kennis van Nu en is regelmatig te gast bij DWDD.

Wetenschappelijke kennis overbrengen is volgens Jekel een van de moeilijkste dingen die er is: ‘Ik kan wel veranderen hoe ik praat, maar niet hoe jij luistert. Je doelgroep kennen is de basis van mediatraining.’

Toch lukt het hem de taaie technische kennis over te brengen. ‘Net zoals een mooie dichtregel veel bij iemand los kan maken, gaat in een kleine formule een heel universum verscholen. Daar voeg ik wat PhD aan toe: Personal human Drama. De toevoeging van emotie aan kennis is cruciaal voor het overbrengen van de boodschap.’

Bèta voor Alfa's

‘De basiskennis die iedereen heeft vormt de kapstok waar ik mijn verhaal aan ophang. Mijn missie is om informatie begrijpelijk te maken voor iedereen. Niemand wil zich dom voelen. Daarom gebruik ik veel metaforen om technische kwesties begrijpelijk te maken.’ Een brandkast is een zwart gat, een mooie vrouw staat voor aantrekkingskracht. ‘Bèta voor Alfa’s’ noemt hij het, tevens de titel van zijn nieuwe boek.

Keuzemoment

Wat gebeurt er met licht dat in een zwart gat terecht komt? Een van Jekels’ helden is Stephen Hawking. Natuurkunde toegankelijker maken ziet ook Hawking als zijn missie. ‘Stephen is steeds meer in het nieuws. Hij buigt zich over kwesties als zwarte gaten het tijdruimte continuüm. Zwarte gaten spuwen licht uiteindelijk weer uit, maar in een soort onherkenbare vorm. Dat weten we nu dankzij Hawking.’

Nu volgt een belangrijk moment. Jekel stelt het publiek voor een keuze: zal hij vertellen over zwarte gaten, of heeft iemand anders een interessantere kwestie? Al snel gaan de handen de lucht. Unaniem draagt het publiek Jekel op door te gaan. Het is één van de belangrijkste gereedschappen van de wetenschapper: inspelen op de vraag van het publiek. Het hangt voor de rest van de avond aan zijn lippen. Missie geslaagd.