Zie SG in de media

17-09-2019 Chemie in de keuken

Over rijping, aminozuren en lekker eten

18 / 09 / 2019

| Maaike Platvoet

Kok en culinair journalist Eke Mariën en scheikundige Jan Groenewold hielden gisteravond in de Vrijhof een lezing van Studium Generale over de chemische en fysische processen in de keuken. Ondertussen werd het publiek getrakteerd op blauwe watermeloen en door stikstof bereid sinaasappelijs.

Photo by: Frans Nikkels

Slechts 15 scheikundige processen vormen de basis van het koken, zo luidde gisteravond de eerste boodschap van het duo Cook & Chemist. ‘En als je daar kennis van hebt, zul je een betere kok zijn en dus ook lekkerder eten bereiden.’

Mariën is kok en culinair journalist. Hij schrijft onder andere voor Delicious, een toonaangevend culinair tijdschrift. Groenewold is docent fysische chemie aan de Universiteit Utrecht. Samen geven ze workshops, lezingen en kooklessen en schreven ze twee boeken over moleculaire gastronomie.

Lees hier het hele artikel