UTOBP-vrouwennetwerkActiviteitenVorige activiteitenActiviteiten 2022Overtuigen en inspireren met je stem 17 maart 2022

Overtuigen en inspireren met je stem 17 maart 2022


Workshop Stemgebruik van Erna Lankhorst

De uitnodiging voor de stemworkshop was gericht aan een grote groep, waaraan uiteindelijk negen leden van het OBP vrouwennetwerk deelnamen met als groot voordeel dat er ook ruimte was om de theorie in praktijk te brengen. Immers, oefening baart kunst! Samen oefenen en persoonlijk feedback ontvangen waar je echt verder mee kunt.

De deelnemers kijken dan ook met veel enthousiasme terug op deze geslaagde workshop. Hieronder een reactie van één van de deelneemsters:

“De workshop was heel leuk en heel zeer nuttig - zeker voor de dames onder ons die vaak de sneltrein inzetten in een poging zoveel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd te vertellen”. Daarnaast waren er een aantal dames die het idee hebben dat ze aandacht van publiek kwijtraken en daar graag meer over wilden leren. Ik was de nieuwsgierige die vooral benieuwd was wat je dan zoal met je stem kunt doen. Meer letten op het gebruik van open pauzes was de take away voor mij, samen met het gebruik van een lage stem”.

Het OBP vrouwennetwerk dankt Erna Lankhorst, die jarenlange ervaring heeft in het geven van trainingen op het gebied van presenteren. Zij heeft veel van onze leden geïnspireerd en gemotiveerd met haar kennis en kunde, die zij op geheel eigen wijze weet over te brengen. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zal OBP VN in de toekomst zeker weer workshops op dit gebied aanbieden.

Overtuigen doe je met je stem, je houding en natuurlijk met de inhoud. Uit onderzoek blijkt dat hoe je iets zegt belangrijker is dan wat je zegt. We zijn ons vaak echter nauwelijks bewust van onze stem-mogelijkheden, laat staan dat we ze gebruiken om overtuigender over te komen of om meer autoriteit uit te stralen.

Je kunt meer met je stem dan je denkt. Op een luchtige en speelse manier gaan we ingrediënten als intonatie, melodie, toonhoogte, volume, resonantie, spreektempo en pauze verkennen om te zorgen dat je de aandacht van de luisteraar kunt vasthouden. Daardoor ervaar je wat inspirerender overkomt. Heeft een lage stem meer autoriteit? Staan vrouwen met hogere stemmen daarom bij voorbaat al op achterstand?

Als je binnenkort iets wilt presenteren kun je een tekst meenemen om er alvast mee te oefenen.