UTOBP-vrouwennetwerkActiviteitenVorige activiteiten201819 april: Lunchlezing 'Gezonde leefstijl en de risico's op hart- en vaatziekten bij vrouwen'

19 april: Lunchlezing 'Gezonde leefstijl en de risico's op hart- en vaatziekten bij vrouwen'

Terugblik Lunchlezing Gezonde leefstijl en de risico’s op hart- en vaatziekten bij vrouwen
19 april 2018

Op 19 april 2018 verzorgde Astrid Stinesen, diëtiste en als vrijwilliger verbonden aan de Nederlandse Hartstichting, een lezing over een gezonde leefstijl en de risico’s op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Een belangrijk onderwerp, want een op de vier vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten. Ook onder onze leden kon deze informatieve lezing op belangstelling rekenen: een volgepakte zaal in de Drienerburght met een geïnteresseerd en aandachtig publiek.

Hart- en vaatziekten en behandelmethoden daarvoor zijn van oorsprong vooral onderzocht bij en ontwikkeld voor mannen. Dit zie je ook in de sterftecijfers als gevolg van hart- en vaatziekten bij mannen terug: dat percentage neemt gestaag af en is nu lager dan dat voor vrouwen.

Hart- en vaatziekten uiten zich bij mannen en vrouwen echter niet altijd op dezelfde manier. Zo ontwikkelt slagaderverkalking zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen, hebben vrouwen vaker dan mannen minder duidelijke signalen van een aandoening en hebben vrouwen vaker dan mannen problemen in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. Een tijdige én correcte diagnose van hart- en vaatziekten bij vrouwen is dus van groot belang. Daarnaast dient ook de behandeling op de aard van de ziekte toegesneden te zijn. De Nederlandse Hartstichting heeft dit ook onderkend en hanteert sinds 2015 de eis dat in de onderzoeken die zij financiert ook man-vrouwverschillen worden bestudeerd. Dit moet in 2025 leiden tot voldoende toepasbare kennis en tot het inhalen van de kennisachterstand op dit gebied in 2040. 

Astrid behandelde in haar lezing vijf hart- en vaatziekten en de wijze waarop deze zich bij vrouwen manifesteren. Ook benoemde ze een aantal risicofactoren (“slecht” cholesterol LDL, bloeddruk, gewicht, erfelijkheid) en leefstijlfactoren: roken, stress, voeding en bewegen.

Wat kunnen wij, vrouwen, zelf doen om de kans op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te beperken? Astrid gaf haar publiek tien adviezen mee:

  1. Neem klachten serieus en treed handelend op. Bedenk dat vrouwen soms minder duidelijke signalen krijgen van een hart- en vaatziekte, zoals kortademigheid, duizeligheid, extreme vermoeidheid of slecht slapen.
  2. Rook niet. Het percentage rokers neemt in Nederland (gelukkig) steeds verder af.
  3. Eet gezond. Denk daarbij ook aan de aanbevolen hoeveel groente: 250 gram per dag.
  4. Blijf (of kom) op een gezond gewicht. Ook van belang is waar in het lichaam het vet zit. Veel buikvet betekent een hoger risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond de heupen hier niet of nauwelijks invloed op heeft.
  5. Voorkom een te hoge bloeddruk. Door een te hoge bloeddruk worden de vaten beschadigd. In dit verband is ook het beperken van de hoeveelheid zout belangrijk: blijf onder 6 gram per dag. (Wist je dat ongeveer 80% van het zout dat wij binnenkrijgen in (bewerkte) producten zit?)
  6. Beweeg! Het advies is 150 minuten per week, verspreid over de week, te bewegen waarbij een matige tot redelijke inspanning wordt geleverd. Met name spier- en botversterkende activiteiten, zoals wandelen en traplopen, worden aangeraden. Voorkom veel stilzitten!
  7. Drink genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag, maar beperk de inname van alcohol.
  8. Ga op een goede manier met stress om. Voorkom langdurige stress. Beweeg voldoende en zorg voor ontspanning.
  9. De combinatie van roken en de anticonceptiepil doet de kans op hart- en vaatziekten toenemen.
  10. Wees je bewust van eventuele erfelijke factoren.

 Meer informatie en uitleg over diverse hart- en vaatziekten vind je op de site van de Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vrouwen-en-hart-en-vaatziekten