Zie 2012

26 april: Verslag bezoek UTlabs

OBP-VROUWENNETWERK BIJEENKOMST: BEZOEK UT-LABS OP 26 APRIL 2012

Op 26 april jl. vond een rondleiding plaats voor de leden van het OBP Vrouwennetwerk van de UT.

Het programma startte met een lunch met maar liefst 30 deelnemers in de nieuwe –nog niet compleet ingerichte- meeting room van de Control Engineering groep in gebouw Carré, vloer 3. https://www.ce.utwente.nl/

Na het welkomstwoord van Anja heette ook Stefano Stramigioli, vakgroep voorzitter van CE, de leden van harte welkom. Stefano introduceerde Douwe Dresscher, AIO binnen de CE groep. Douwe gaf een presentatie over de CE groep in het algemeen en over zijn project ROSE https://www.ce.utwente.nl/research/project/rose.html in het bijzonder.

De presentatie werd als zeer informatief gevonden; vaak is onbekend wat er binnen een vakgroep gebeurt.

De delegatie werd daarna begeleid naar het ECTM-lab, verderop op vloer 3. ECTM staat voor The Experimental Centre for Technical Medicine http://www.utwente.nl/tg/ectm/

Hier werd eerst een presentatie gegeven door Els Reeuwijk MSc, in een prachtige, goed uitgeruste ruimte.

Daarna werd de groep in tweeën gesplitst voor demonstraties door studentassistenten Ben Hermans en Joost Ridderhof. Eén demonstratie vond plaats in de IC, waar de nieuwste apparatuur getoond werd. Als patiënt bevind je je daar in goede handen. De andere demonstratie vond plaats in de OK. Deze ruimte is zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd. Zo is er een complete “wasruimte” ingericht. De gedachte daarachter is dat studenten vertrouwd raken met de gebruiken in een OK en daardoor volledig geaccepteerd worden ingeval zij mee mogen draaien. Ook werden er enkele simulaties getoond.

Een wandeling naar de Westhorst volgde. Inge begeleidde ons naar het zogenaamde VR-Lab, Virtual Reality Lab http://vrlab.ctw.utwente.nl/

Roy Damgrave heeft een mooie demo gegeven en toonde ons dat er op het grote scherm complexe besluitvormingsprocessen kunnen worden gesimuleerd met behulp van Virtual Reality-technieken in een omgeving met veel mogelijkheden tot interactie. Maar ook dat er nieuwe producten of diensten kunnen worden getest.

Daarna hebben verschillende leden zelf geoefend met de gaming tables. Het was dat er een groep scholieren voor de volgende demonstratie binnenkwam, anders werd er veel langer doorgegaan.

Al met al was het een zeer geslaagde rondleiding. Er is zeker animo voor meerdere rondleidingen binnen andere faculteiten/vakgroepen. Dit wordt beslist meegenomen in het opstellen van het jaarprogramma.

Wij danken Douwe, Els, Ben, Joost en Roy hartelijke voor hun interessante uiteenzettingen.

Organisatie:

  • Anja Strootman
  • Tanja Gerrits
  • Inge Dos Santos
  • Carla Gouw