In een artikel, vandaag gepubliceerd in Nature Chemical Engineering, delen experts praktische inzichten en een stapsgewijze handleiding voor scheikundig ingenieurs en wetenschappers die hun innovaties willen omzetten in succesvolle bedrijven. UT-hoogleraar David Fernandez Rivas laat zien hoe je al vanaf de eerste fase (ideevorming) de behoeften van stakeholders moet begrijpen om wetenschappelijke doorbraken om te zetten in technologieën die impact maken.
Scheikundig ingenieurs staan vooraan bij het aanpakken van urgente uitdagingen zoals duurzaamheid en energie-efficiëntie. Maar vaak is het een te grote stap om innovaties vanuit het lab naar de markt te brengen, vooral voor wetenschappers met weinig ondernemerservaring. Daarom werkte een groep experts in de chemische technologie en het ondernemerschap samen aan een uitgebreide handleiding voor ambitieuze ondernemers in de chemische technologie.
Strategieën voor succes
Deze samenwerking tussen academische vernieuwers, investeerders en ondernemers belicht elke fase van het ondernemerschap: van onderzoek en opschaling tot het uitstippelen van een exitstrategie. Fernandez Rivas benadrukt daarin de empathische aanpak om grote wereldwijde problemen, zoals klimaatverandering en duurzaamheid, aan te pakken.
“Ingenieurs zijn van nature oplossingsgericht,” legt Fernandez Rivas uit. “Maar om succesvol te zijn als ondernemer, moeten ze hun technische expertise combineren met mensgericht denken.” De oplossingen van ingenieurs moeten een onopgelost en concreet probleem oplossen. Anders zullen potentiële klanten niet betalen voor de innovatie.
De auteurs delen strategieën om obstakels in elke fase van het ondernemerschapsproces te overwinnen. Ze benadrukken dat innovatie binnen de chemische industrie essentieel blijft om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken. Dit artikel geeft onderzoekers de middelen om hun innovaties klaar te maken voor de markt en impact te maken.
Meer informatie
Prof. Dr. Ir. David Fernandez Rivas is hoogleraar binnen de onderzoeksgroep Mesoscale Chemical Systems (MCS; Faculteit TNW / MESA+). Hij is vooral bekend van zijn werk aan naaldvrije injecties, een innovatie die hij succesvol heeft omgezet in de UT-spin-off FlowBeams. Het volledige artikel, getiteld ‘Chemical ventures from ideas to scaled solutions’, is vandaag gepubliceerd in Nature Chemical Engineering.