UTFaculteitenEEMCSNieuws18 miljoen voor inzicht in alle biodiversiteit in Nederland

18 miljoen voor inzicht in alle biodiversiteit in Nederland

Binnen vijf tot tien jaar een duidelijk overzicht van alle meercellige flora en fauna in Nederland en een infrastructuur om de soorten te identificeren. Dat is de ambitie van het megaproject ARISE waarbij door NWO, Universiteit Twente, Naturalis Biodiversity Center, Universiteit van Amsterdam en het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute meer dan 18 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Aan Twentse kant is prof. dr. Joost Kok vanuit zijn expertise in data science de trekker van het project.

Het project ARISE bouwt een wereldwijd unieke infrastructuur om alle meercellige soorten flora en fauna binnen Nederland te identificeren en te volgen. De infrastructuur combineert gegevens van eDNA, beeld- en geluidsherkenning en radargegevens om een volledig beeld te vormen van de biodiversiteit in Nederland. Ook internationaal wordt dit initiatief met grote interesse gevolgd. 

ARISE kan belangrijk zijn om beleidsmakers, waterschappen, provincies en andere betrokkenen van betrouwbaardere informatie te voorzien over biodiversiteit. Bovendien kunnen Nederlandse onderzoekers gebruik maken van de verzamelde informatie. 

Een nieuw tijdperk in soortenherkenning

Prof. dr. Joost Kok, decaan van de faculteit EEMCS van de Universiteit Twente en datawetenschapper, is enthousiast over de ongekende mogelijkheden. In deze infrastructuur combineren we veel nieuwe inzichten in kunstmatige intelligentie en data science. Tien jaar geleden hadden we dit nog niet kunnen doen. ARISE stelt onderzoekers voor het eerst in staat om elke soort te identificeren, ook de soorten die nog niet eerder zijn ontdekt.’

Edwin van Huis, Algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center, ziet dit als een belangrijke stap. ‘Het verlies aan biodiversiteit is een van de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid. We hebben daarom dringend behoefte aan betere instrumenten voor soortherkenning en monitoring van biodiversiteit. Want alleen wanneer we weten wat er is, kunnen we het behouden.’

Volgens Annemarie van Wezel, wetenschappelijk directeur van het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED/UvA), legt ARISE de basis voor een nieuw tijdperk van systematisch ecologisch onderzoek aan biodiversiteit. ‘Op demonstratiesites laten we met wetenschappelijke partners de meerwaarde van de infrastructuur zien. We begrijpen patronen van biodiversiteit en veranderingen daarin beter en verbeteren zo het beheer van biodiversiteit.’

Unieke combinatie: multidisciplinair samenwerken en integratie van expertise

Nederland heeft al langere tijd een leidende rol in internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van soortenkennis en biodiversiteit. ARISE is vanwege de verschillende technieken  vooruitstrevend en uniek in de wereld. ARISE maakt het mogelijk soorten snel en semiautomatisch te identificeren, met als basis de referentie collecties van Naturalis en het Westerdijk Institute. De Universiteit van Amsterdam levert expertise over het functioneren van ecosystemen en de Universiteit Twente brengt state-of-the-art data science en kunstmatige intelligentie kennis in. Alle partijen zijn al actief op het gebied van het gebruik van sensoren, eDNA, beeldherkenning, radar, geluid en data science voor soortherkenning.

Toegang tot de meest geavanceerde near-real-time identificatiedienst

Deze geïntegreerde infrastructuur en faciliteit geeft Nederlandse onderzoekers, natuurbeschermingsorganisaties, overheden en het bedrijfsleven toegang tot de meest geavanceerde, near-real-time identificatiedienst voor monitoring van de biodiversiteit en opsporing van soorten. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om het functioneren van ecosystemen te begrijpen, trends te ontdekken en om biodiversiteit beter te integreren in de grote maatschappelijke opgaven zoals de circulaire economie, natuur-inclusieve stad en de kringlooplandbouw. 

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)