UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsTerugkijken: Campus Talks S02E05: een duurzame campus?

Terugkijken: Campus Talks S02E05: een duurzame campus?

Duurzaamheid is een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Wat betekent het concreet? In Campus Talks van dinsdag 1 juni gingen we in op duurzaamheid op de campus van de Universiteit Twente.

De online talkshow met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek legde dit keer de nadruk op initiatieven die zich richten op energie en grondstoffen. We plakken het etiket duurzaamheid ook op de medewerkers en studenten: hoe duurzaam samengesteld is de gemeenschap van de UT eigenlijk? Studiogast is Mirjam Bult, vicevoorzitter van het College van Bestuur. University Rebellion en andere UT’ers stelden kritische vragen.

Dr. Mirjam Bult vertrekt binnenkort naar de Raad van State. In de zes jaar dat zij in het College van Bestuur zetelt, is zij ondermeer verantwoordelijk voor de campus als terrein en initieerde zij de verduurzaming van energiestromen en productieprocessen. Hoe duurzaam laat Bult de campus straks achter? Welke lijnen heeft zij uitgezet voor de toekomst?

Vaste columnist Erik Kemp liet in zijn column Show me the data! zien hoe de energiestromen op de campus lopen. Zijn de effecten van de coronapandemie in de statistieken terug te zien? En zijn we zo duurzaam als we willen zijn? Nando Tolboom, energy-watcher op de UT, stelde Mirjam Bult een kritische vraag naar aanleiding van alle data. 

Veganistisch eten?

De jonge beweging University Rebellion liet van zich horen tijdens een korte reportage en stelde dat de UT te nauwe banden onderhoudt met Shell, een machtige organisatie die zich vooral op fossiele brandstoffen richt. Volgens University Rebellion kan de UT nog veel duurzamer worden, door bijvoorbeeld in alle kantines uitsluitend veganistisch eten te serveren. Voelt Mirjam Bult hiervoor?

Duurzame gemeenschap

Campus Talks zoomde ook in op de UT-gemeenschap: hoe duurzaam samengesteld is die eigenlijk? Voelen medewerkers en studenten van verschillende nationaliteiten, huidskleur en gender zich thuis op de UT? Alex Jonkhart, initiatiefnemer van Th!nk with Pride, stelde de acceptatie van de lhbti+-gemeenschap van de UT aan de orde.

Verder spraken we met studentenpsycholoog drs. Annemarie Klanderman. Zij ging in op de geestelijke gesteldheid van studenten. Die is nog nadrukkelijker in beeld vanwege de coronacrisis. Online colleges volgen in je kleine studentenkamer is zwaar. Depressies, stress en onzekerheid over de toekomst nemen toe. Klanderman kwam met voorbeelden van veerkracht en nieuwe energie. Juist door de beperkingen raken veel studenten én medewerkers ook geïnspireerd om ongedachte oplossingen te bedenken.   

Campus Talks sloot af met een culturele uitsmijter.

Meer info: www.utwente.nl/campustalks

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)