UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsDroogte maakt water schaars

Droogte maakt water schaars UT zet waterwagen in

Door de aanhoudende droogte is het water op het UT terrein schaars. De UT ligt op hoger gelegen zandgronden waardoor ons wateraanvoer afhankelijk is van de hoeveelheid neerslag. Momenteel valt er te weinig neerslag waardoor het Waterschap een verbod heeft ingesteld voor het onttrekken van water uit beken, sloten en vijvers. Normaal gesproken wordt water uit de vijvers gebruikt voor het sproeien. Aangezien dit niet meer mogelijk is maakt de UT nu gebruik van een waterwagen.

De waterwagen haalt water uit het Twentekanaal en brengt dit naar twee rode containers op de UT. Je vindt deze containers bij de atletiekbaan en op de evenementenweide. Het water in de container bij de atletiekbaan wordt gebruikt om sportvelden te besproeien. Het water uit de container op de evenementenweide gaat naar net aangeplante bomen. Af en toe wordt er een lading water gebruikt om de vijvers bij te vullen.  

Sportvelden
Waterwagen bij vijver
Waterwagen haal water op bij Twentekanaal
Waterwagen bij Twentekanaal

De waterwagen rijdt op aangewezen dagen heen en weer tussen het Twentekanaal en de UT. Frank rijdt op de wagen: ‘’deze wagen wordt normaal gesproken gebruikt om mest te vervoeren, maar vandaag vervoer ik water’’. Zo’n 35.000 liter water wordt per keer uit het Twentekanaal gepompt. Het kost ongeveer 10 minuten om deze hoeveelheid water in de container te pompen. ‘’De container met water is in drie kwartier leeg gesproeid op de sportvelden’’ vertelt Frank.  De Waterwagen rijdt z’n 12 keer op een dag heen en weer. Het hangt van de droogte af hoeveel dagen de waterwagen dit jaar wordt ingezet.