Aanrijdingen met reeën voorkomen

In Overijssel gebeuren nog te veel verkeersaanrijdingen met reeën. Een studententeam van DesignLab helpt de provincie Overijssel aanrijdingen in de toekomst te voorkomen en hebben na data onderzoek, een aantal adviezen op papier gezet.

Reeën in Overijssel

Naar schatting leven in Overijssel ongeveer 10.000 reeën en deze populatie groeit geleidelijk. Het aantal verkeersaanrijdingen neemt, met name op een aantal specifieke plekken, eveneens toe. Reeën leven in verschillende landschappen in de gehele regio, waarbij ze vooral tijdens zonsondergang grotere en kleinere wegen oversteken.

Onderzoek naar faunabeheer

Een team van studenten van DesignLab heeft gewerkt aan een tien weken durend project om de provincie Overijssel beter inzicht te geven in reeënaanrijdingen en faunabeheer. Zij analyseerden een grote hoeveelheid data van de provincie over landgebruik, weggebruik, wildafschot, landbouwgewassen, boomdichtheid en aangereden reeën, met een aantal conclusies en aanbevelingen als eerste resultaat.

Onderdeel hiervan is het advies om in de delen van Overijssel waar de meeste aanrijdingen plaatsvinden (waaronder Zuidwest-Twente) automobilisten actiever te waarschuwen voor overstekend wild.

De studenten werken de resultaten de komende tijd nog verder uit.

Samenwerken voor impact

Dit project werd gefinancierd door de provincie Overijssel en is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Faunabeheereenheid Overijssel. De Provincie is blij met de eerste resultaten.

Deze inzichten helpen ons verder op weg naar optimaal faunabeheer. We houden ons zeker aanbevolen voor de eindresultaten

Sjors van der Graaf, Provincie Overijssel

Ook willen onderzoekers van de provincie de data-analyse van de studenten volgend jaar herhalen, om zo beter inzicht te krijgen in de patronen die de studenten hebben aangetoond.

 Eerder onderzocht een studententeam al de aanleiding voor de vele aanrijdingen met reeën in de provincie.

Opdrachten voor studenten rondom maatschappelijke impact

Organisaties die ondersteuning zoeken bij het oplossen van maatschappelijke problemen kunnen op verschillende manieren geholpen worden vanuit DesignLab. Een van de werkwijzen is werken aan een resultaatgerichte en intensieve opdracht van minimaal zes tot maximaal achttien weken, waarbij een transdisciplinair team van studenten met diverse opleidingsachtergronden concrete adviezen en oplossingsrichtingen oplevert. In overleg met de opdrachtgever kunnen deze in een vervolgtraject verder worden uitgewerkt.

DesignLab verbindt samenleving en onderzoek, in samenwerking met interne en externe partners. Met responsible design, citizen science (burgerparticipatie in onderzoek) en een transdisciplinaire aanpak wordt inzicht gegeven in de uitdagingen waar wij als maatschappij mee te maken hebben en hoe wij kunnen bijdragen aan de oplossing of voortgang.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Of is er een maatschappelijk issue waarbij wij je van dienst kunnen zijn? Neem dan contact op met Maya van den Berg, programmamanager bij DesignLab

dr. M.M. van den Berg (Maya)
Program Manager