Het Debuut Rudolphi Producties

Ontdek aanstormend theatertalent!

Dit jaar in Het Debuut:

Annihilation
I reduce to nothing
Aleksej Ovsiannikov

Flying High
Eva Van Kleef, Maria Marbus

actually... let's forget about me
Charlotte Gillain

SKIN
Jim Buskens & Manouk Pluis

~ jubileumtournee 10e editie ~

Niet meer weg te denken van de Nederlandse podia! Het Debuut lanceert nieuw theatertalent in een avondvullend programma met drie korte voorstellingen en een film. 

Het Debuut loopt voor de troepen uit. Ieder jaar presenteert Rudolphi Producties veelbelovend theatertalent in Het Debuut. De nieuwe generatie theatermakers die de podia in de toekomst gaat bestormen. Pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen.
Tijdens afstudeerpresentaties en theaterfestivals selecteert Rudolphi Producties de drie meest urgente werken van toonaangevende jonge makers. Laat je meevoeren door deze avontuurlijke makers, met lef en scherpzinnigheid tonen zij hun visie op de wereld. Gooi jezelf in het diepe en laat je verrassen door het rauwe en ongepolijste werk. 

Naast drie voorstelling is er dit jaar voor Het Debuut ook een korte film geselecteerd. actually…let’s forget about me van Charlotte Gillain vond origineel plaats in een kale hotelkamer, waar men de video alleen bekeek. Nu is de film een-op-een in de foyer te zien in een filmhokje. Kom daarom eerder naar het theater of bekijk het werk na afloop.
Heb je de film niet in het theater kunnen zien? Na afloop van de avond ontvang je een link naar de online video in je mailbox.
Duur film: 10 minuten

Afgelopen seizoen heeft Rudolphi Producties samen met ITS Festival een uitstapje gemaakt naar ITS 2020 ON TOUR vanwege Covid, waarbij alle afstuderende theatermakers een podium hebben gekregen om hun werk te tonen. 

Met Het Debuut geeft Rudolphi Producties pas afgestudeerde theatermakers een kans om hun werk te tonen en zich verder te ontwikkelen. De afgelopen jaren presenteerde Rudolphi Producties theatermakers als Caro Derkx, Tim Olivier Somer, Tarik Moree, Romano Haynes, Performancegroep ROTOR, La Isla Bonita, Firma Draak, Rundfunk, Performancecollectief URLAND en George Tobal.

“Het Debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Dat bewijzen de drie jonge makers van dit jaar (2019, red.) met verrassende, contemplatieve voorstellingen. Spannend, beangstigend en ontwrichtend – dat is precies waarom je naar Het Debuut gaat.”
, De Volkskrant over de editie van 2019

Annihilation
I reduce to nothing
Aleksej Ovsiannikov
Hoe kun je afstand nemen van jezelf, je ego, en opgaan in de ruimte totdat je er helemaal in verdwijnt? Wat blijft er over als de mens afwezig is? Aleksej onderzoekt hoe het lichaam zich terugtrekt. We zien langzaam de grond onder zijn voeten verdwijnen. Een requiem, een gedicht, een fysieke performance. Het confronteert ons met de kwetsbaarheid van ons bestaan. Een poging tot loslaten in een tijd waarin niks meer vast te houden valt. 

Aleksej Sergevitch Ovsiannikov (1990) geboren en getogen Amsterdam-Zuidoost en opgevoed door Russische ouders, studeerde in 2021 af aan de mimeopleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

concept en spel: Aleksej Ovsiannikov
techniek, geluid: ism Hessel Hilgersom
begeleider: Francesca Lazzeri
met dank aan: Frits van Driel, Fabian Santarciel de la Quintana, Loes van der Pligt, Stella van Leeuwen, Lois Maat

Flying High
Eva Van Kleef, Maria Marbus
Een vriendengroep worstelt met de paradox van onze hedendaagse prestatie- en concurrentiemaatschappij. Het is eng om uitzonderlijk te zijn, maar ook eng als anderen uitzonderlijker zijn dan jij. Krampachtig blijft de groep bij elkaar. Tot een van de vrienden wil uitblinken en het hogerop zoekt. Hij wil vliegen. 

In deze talige, 90’s-inspired voorstelling wordt menselijk gedrag uitvergroot. Een hedendaagse interpretatie van Icarus in gabberkostuums. 

Eva van Kleef (1998) en Maria Marbus (1996) vonden elkaar in hun gezamenlijke liefde voor Griekse mythologie en studeerden in 2021 allebei af aan resp. de regieopleiding en de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. 

regie Eva van Kleef
tekst Eva van Kleef en Maria Marbus
spel Bob Ott, Jelmer de Groot, Maria Marbus, Valentijn de Jonge
kostuum en scenografie Sara Schoon
muziek Thijs Bremmers
tekstbegeleiding Rik van den Bos
met dank aan Toneelacademie Maastricht
geïnspireerd op de mythe van Daedalus en Icarus uit Ovidius’ Metamorfosen. 

actually... let's forget about me
Charlotte Gillain
Een vrouw, alleen in haar slaapkamer. Onzeker over wie ze is en wat ze zal worden. Ze  filmt zichzelf. We treden een anonieme maar toch ook intieme ruimte binnen. In een poging haar zoektocht vast te leggen zien wij haar constant veranderen. Ze daagt ons uit om mee te gaan in een realiteit waar iedereen iedereen zou kunnen zijn. 

actually…let’s forget about me is een interdisciplinair videowerk, ontstaan uit een kruisbestuiving tussen mime en kunstmatige intelligentie. Het gebruik van deepfake software versterkt het thema: in hoeverre zijn wij eigenaar van onze eigen identiteit. 

Charlotte Gillain (1998) afkomstig uit Kalmthout, een klein dorpje naast Antwerpen, studeerde in 2021 af aan de mimeopleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

concept, tekst en spel Charlotte Gillain
geluid Robbi Meertens
kunstmatige intelligentie Arran Lyon
camera Annika Wallis, Lisa Eronini
regie Ruth Borg
begeleiding Maurice Bogaert
met dank aan Emilie Gillain, Evite Ancarola, Olga Tsyganova 

SKIN
Jim Buskens & Manouk Pluis
In SKIN bewegen performers Manouk Pluis en Jim Buskens om elkaar heen in een poging  één genderneutraal lichaam te vormen. Langzaam vervagen de grenzen, ze verstrengelen tot één geheel waarin je niet meer ziet welk lichaamsdeel van wie is. In deze performance overstijgen de dansers de aangeboren fysieke verschillen en gaan ze op zoek naar het nulpunt van ons menselijk lichaam.

SKIN werpt een nieuwe blik op gender en het lichaam. De aangenomen ideeën over wat een mannen- en vrouwenlichaam is worden opgeschud. 

Jim Buskens (1996) en Manouk Pluis (1999) studeerden in 2021 af aan resp. de performance- en  acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Vertrekpunt in hun werk is transformatie, zowel lichamelijk als maatschappelijk. 

concept Jim Buskens, Manouk Pluis
performance Jim Buskens / Manuel Groothuysen, Manouk Pluis
tekst Kae Tempest
coaching Roshanak Morrowatian
dramaturgisch advies Lara van Lookeren
muziek Mina Caputo

“Het Debuut: Geestig, confronterend en kwetsbaar”
Haarlems Dagblad
“Een van de meer bewonderenswaardige concepten in de theaterwereld is Het Debuut van Rudolphi Producties, waarbij een selectie van afstudeervoorstellingen samen op tournee wordt gestuurd.”
NRC
“Met het opheffen van het ITS Festival worden initiatieven als Het Debuut nóg belangrijker. In deze tiende editie reflecteren jonge makers op eigenheid, het individu en de massa.”
Theaterkrant
“Het doet goed dat er veel aanstormend talent komt van de toneelacademies. Deze jonge performers verdienden een groot publiek.”
Reactie van een toeschouwer

INSPIRATIEAVOND

Theatervereniging NEST koos Het Debuut als inspiratieavond; alle leden mogen gratis naar deze voorstelling, mits tijdig aangemeld bij het bestuur.

Prijzen

Studenten€ 5,-
Medewerkers Universiteit Twente€ 7,50
Anderen€ 12,50
Het Debuut Rudolphi Producties
Bestellen