UTVrijhof CultuurAgendaLOCAL PIGMENT PAINTINGS – PIGMENTEN VAN HENGELO
Nicole Schyns

LOCAL PIGMENT PAINTINGS – PIGMENTEN VAN HENGELO Nicole Schyns

Nicole Schyns (Hengelo) wil de natuurlijke kleuren van haar stad laten zien, letterlijk.

Aan de basis van haar manier van werken en denken staat een zoektocht naar verbondenheid tussen mens en natuur. In het geval van deze serie werken die we in de Vrijhof tonen zou je daarbij kunnen spreken van stadsnatuur. Ze verzamelde namelijk in Hengelo grond, stenen en as en verwerkte die materialen uiteindelijk tot verf. Met dat mengsel, “de stadsverf”, maakte Nicole Schyns de vier abstracte schilderijen van deze expositie.
Veel bezoekers van haar voorgaande exposities bovendien, lieten weten dat er het verlangen was om haar schilderijen aan te raken als ze ervoor stonden. Zodoende besloot ze om speciaal voor deze expositie ook een schilderij te maken dat expliciet bedoeld is om aan te raken.

De korte film in deze expositie laat het werkproces zien van steen tot schilderij en te horen is Nicole Schyns met een gedicht dat een indruk geeft van hoe poëtisch ze dit hele werkproces ervaart.

Nicole Schyns zegt zelf over haar manier van werken:

Door mijn liefde voor de natuur en interesse in een duurzaam leven, kwam ik tot het punt, dat schilderen met acrylverf voor mijn geen optie meer was: synthetische kleuren uit een plastic tube knijpen voelde gewoon niet goed.
Mijn ontdekkingstocht naar natuurlijke pigmenten en materialen begon.
Ik werd verliefd. Op de kleuren, de texturen, het hele proces.” 

Opening van de expositie is op donderdag 25 november om 16.00 uur in de kleine expositieruimte van de Vrijhof.

Je vindt Nicole's werk ook op Instagram.