Zie Agenda

EnergyCulture (EnergieCultuur – EnergieKultur) Eva Meijer & Alexandra Bloch Pfister

 Eva Meijer (beeldend kunstenaar, Enschede) en Alexandra Bloch Pfister (historicus, Münster) zien net als velen met hen de  noodzaak van een omschakeling in energieproductie en energieverbruik. Het toenemend aantal windturbines en zonneparken is echter van grote invloed op het landschap. Het landschap verandert hierdoor aanzienlijk. Zij besloten samen, met elk hun eigen disciplines en vragen als basis, een onderzoek te starten met de titel ‘EnergieCultuur-EnergieKultur’. 

De focus in dit onderzoek ligt op de drie ‘energielandschappen’ van Ibbenbüren, Enschede en Saerbeck, die gezamenlijk exemplarisch zijn voor de overgang van fossiele naar duurzame energie. Eva Meijer en Alexandra Bloch Pfister onderzoeken er ieder hun eigen perceptie van de relatie tussen landschap, energie en mens, alsmede de waarnemingen van de bewoners en werknemers van op en rond deze drie ‘energielandschappen’. 

Op de expositie zullen frottages, drukken, foto’s en teksten te zien zijn, waarmee Eva Meijer en Alexandra Bloch Pfister, door hun niet alledaagse benadering van het energievraagstuk, hopen een ander licht te werpen op onze omgang met en beleving van energie. 

EnergieCultuur-EnergieKultur is onderdeel van taNDem, een grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject in de EUREGIO, en wordt gefinancierd door INTERREG

De opening in aanwezigheid van Eva Meijer and Alexandra Bloch Pfister vindt plaats op donderdag 3 september om 16.30 uur.
Met openingswoord van Johan Godschalk (taNDem) en Jeroen Jansen (Enschede Energie).

Achter de naam taNDem staat het INTERREG V A project “Kunstverbinding – Kunstverbindung”. Binnen dit project werken de EUREGIO, Cultuur Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de Stadt Osnabrück, de Landkreis Osnabrück en de Provincies Gelderland en Overijssel samen aan het versterken van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied. Het project “Kunstverbinding - Kunstverbindung” wordt in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincies Gelderland en Overijssel, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium des Landes NRW.