Seksueel Geweld

Seksueel geweld is een term die wordt gebruik om alle seksuele handelingen te omschrijven die een persoon gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of gade te slaan. We kunnen onderscheid maken tussen ‘hands-on’ en ‘hands-off' geweld.

Seksuele intimidatie en geweld (aanranding, verkrachting) komt het meest voor in de leeftijdsgroep van studenten. Voel je vrij om hulp en ondersteuning te vragen, want deze is beschikbaar. We weten dat het moed vraagt om deze stap te zetten en hopen dat deze info behulpzaam is.

In de Student Well-being Canvas site (Engelstalig) kan je uitgebreide informatie vinden over sexual violence, stappen die je kan zetten en (zelfhulp) middelen. Deze website bevat de belangrijkste info.

Mocht je iemand kennen die slachtoffer is van seksueel geweld, dan heb je mogelijk ook baat bij de informatie op de Canvas-site. Zo is het misschien goed om te weten wat je vooral wel of niet moet doen als vriend of mede-student. Je eigen houding kan namelijk veel impact hebben op het slachtoffer en zijn/haar klachten.

Wetgeving

Over het algemeen is de Nederlandse wet van toepassing in het geval van seksueel geweld. Sinds 2020 is de wet seksuele misdrijven van toepassing. Seks met iemand van je weet of kan vermoeden dat hij of zij dat niet wil, is niet onmiddellijk verkrachting, maar wel een strafbaar feit. Dit betekent dat expliciete instemming uitgangspunt is (video in Engels).

Kopje thee en instemming (YouTube video)

Bij wie kan je terecht

  • Binnen de UT
    • Wanneer het geweld gerelateerd is aan een UT-vereniging of plaatsvond binnen je studieprogramma, raden we je aan contact op te nemen met de student vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon zal je door de klachtprocedure (in Engels) helpen wanneer je besluit er een zaak van te maken.
    • Studentenpsycholoog wanneer je psychische klachten ontwikkelt.
    • Studieadviseurs hebben basiskennis over seksueel geweld/procedures. Je studieadviseur kan je helpen wanneer het geweld je studievoortgang beïnvloedt of als er aanpassingen gemaakt moeten worden in (de organisatie van) je studie.
  • Buiten de UT
    • Centrum voor Seksueel geweld/CSG of bel 0800-0188 (gratis en anoniem). Het centrum kan je door medische en wettelijke procedures heen helpen.
    • Neem contact op met je huisarts of de politie.
    • Bel in geval van nood altijd 112.