Studentendecanen

meld je persoonlijke omstandigheden

Ons team van studentendecanen is er om de begeleiding en ondersteuning te bieden die jij nodig hebt tijdens en naast je studie.

Als studentendecanen bieden we advies of begeleiding als je gehinderd wordt in je academische ontwikkeling door onder andere gezondheid, financiën of onduidelijkheid rond wet- en regelgeving. Als jij daar graag hulp bij wilt, proberen wij in een gesprek jouw hulpvraag duidelijk te krijgen, evenals onderliggende oorzaken en mogelijke consequenties en adviseren wij jou over je opties. Jij blijft als student aan het roer staan.

Wat is een studentendecaan?

Een studentendecaan op de universiteit is iets anders dan een decaan in het Voortgezet Onderwijs (VO) of een decaan van een faculteit. Studentendecanen (in het Engels: “student counsellors”) zijn net als studieadviseurs en studentenpsychologen onderdeel van de keten studentbegeleiding en kunnen jou helpen bij vragen of problemen rond wet- en regelgeving die relevant is voor het succesvol doorlopen en afronden van jouw studie aan de Universiteit Twente (UT). De studentendecaan is er voor alle studenten van de UT en werkt onafhankelijk van opleidingen en faculteiten. Alle gesprekken met de studentendecaan zijn vertrouwelijk.

Waar kan een studentendecaan bij helpen?

Mensenlevens lopen nooit helemaal volgens plan. Je mantelzorgrol voor een van je ouders is bijvoorbeeld niet meer te combineren met je studie. Of je hebt een ongeluk gehad met blijvende fysieke klachten en hebt begeleiding nodig. Of je vindt dat je oneerlijk behandeld bent door een docent en merkt dat je dit maar niet los kunt laten en er iets mee wilt doen. Misschien wil je heel graag die bijzondere stage in het buitenland volgen, maar heb je de financiële middelen er niet voor. De hulpvragen die de studentendecaan voorbij ziet komen zijn heel divers! Onderwerpen waar wij studenten vaak bij begeleiden, zijn:

Ga eerst naar de studieadviseur

Meld persoonlijke en/of onvoorziene omstandigheden die van invloed zijn op je studievoortgang altijd eerst bij de studieadviseur van jouw opleiding binnen de faculteit. Dit is de eerste lijn in de studentbegeleiding. Tijdige melding bij de studieadviseur is ook een voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor enkele financiële regelingen. De studieadviseur kun je op veel onderwerpen bevragen, zoals:

Indien nodig, verwijst de studieadviseur je naar de studentendecaan (tweede lijn) of jij neemt zelf het initiatief om een afspraak met ons te maken. Zonder jouw toestemming vindt er geen informatie-uitwisseling plaats over jou tussen studieadviseur en studentendecaan. Je vindt je studieadviseur terug in dit overzicht: Studieadviseurs | Home SACC (utwente.nl).

Hoe maak ik een afspraak?

Je plant een afspraak in via het secretariaat van de afdeling Student Affairs, Coaching & Counselling (SACC) door te bellen (+3153 489 2035) of langs te komen (Vrijhof, 3e etage, rode balie). Vind je het fijner om eerst even e-mailcontact te hebben met een studentendecaan, stuur dan je vraag naar student-counsellor@utwente.nl. (Niet geschikt voor het maken van afspraken!) Wij beoordelen dan of we je van dienst kunnen zijn. 

Neem telefonisch contact op met het SACC secretariaat voor een afspraak
Klik hier

Wie zijn we?

Wij zijn de studentendecanen van de Universiteit Twente. Door jou kortdurend te begeleiden, streven wij ernaar jou weer succes of beweging te laten ervaren in je studie en studentenleven. In sommige gevallen ben je bij ons niet aan het juiste adres. In die gevallen zullen we jou zo goed mogelijk proberen te verwijzen naar professionals binnen of buiten de UT.