SYMPOSIUM
DINSDAG 24 mei 2022 09.00 – 17.00 uur
CONGRESCENTRUM ANTROPIA, DRIEBERGEN
Stel dat je maar één herinnering uit je leven mee mag nemen naar het hiernamaals, welke kies je dan?
Coach en onderzoeker Jacky van de Goor stelde deze vraag aan honderden mensen. Hun antwoorden bieden een uniek perspectief op de manier waarop zin zich in het alledaagse leven manifesteert.
Op dit symposium nemen Jacky en andere vooraanstaande experts je mee in de nieuwste inzichten over zingeving. Ze zijn van cruciaal belang voor jou als professional in zorg, welzijn, onderwijs en HR, en voor iedereen die bijdraagt aan welzijn en welbevinden van mensen.
Hoe help je anderen om meer zin in hun leven te ervaren? En hoe blijf je in de dagelijkse hectiek verbonden met de zin en betekenis van je werk? De keynotes en workshops bieden je kennis, inspiratie en concrete handvatten voor je eigen beroepspraktijk. Vier pijlers staan hierin centraal:
- Ontmoeting: verbondenheid als essentie van zin
- Verwondering en verbeelding: openstaan voor nieuwe perspectieven
- Purpose en richting: actief bijdragen aan iets wat jezelf overstijgt
- Overgave: accepteren en loslaten van grip en control
Accreditatie
De volgende accreditaties zijn toegekend:
- de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPT): 6 punten
- het NIP A&O/A&G psycholoog: 6 punten
- het Registerplein (cliëntondersteuners, GGZ agogen, maatschappelijk werk, mantelzorgmakelaars, psychodiagnostisch werkenden, sociaal agogen en sociaal werkers): 6 punten
- Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV): 1,5 punt
Dagvoorzitter Prof.dr. Gerben Westerhof
Prof. dr. Gerben Westerhof is hoogleraar narratieve psychologie en technologie aan de Universiteit Twente en directeur ven het Story Lab. Hij is geïnteresseerd in de rol die persoonlijke verhalen spelen in zingeving: emoties uitdrukken, woorden geven aan ervaringen, reflecteren, delen en van elkaar leren spelen daarbij een belangrijke rol. Naast zijn meer fundamentele wetenschappelijke werk, past hij kennis en inzichten toe in interventies die bij kunnen dragen aan zingeving en een persoonsgerichte benadering in de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Hij werkt hierin nauw samen met instellingen, professionals en cliënten om te komen tot interventies die wetenschappelijke kennis verbinden met beleids-, vak en ervaringskennis
Keynote spreker Dr. Jacky van de Goor
Dr. Jacky van de Goor werkt als organisatiecoach, leiderschapstrainer, auteur en onderzoeker aan vitale mensen en vitale organisaties. Zingeving staat daarin centraal. Zij werkt vanuit haar eigen bureau Legende en is verbonden aan de master Positive Psychology & Well-being van Tilburg University. In 2021 promoveerde zij op een onderzoek naar zin in het alledaagse leven aan het StoryLab van de UTwente. Jacky is redactielid van het Tijdschrift voor Positieve Psychologie en auteur van diverse boeken, waaronder Je leven in één herinnering, Losbrekers voor meer plezier op het werk en Hartelijk georganiseerd. Meer informatie op www.lifeinonequestion.org en www.legende-advies.nl.
Keynote spreker Prof. dr. Nele Jacobs
Prof. dr. Nele Jacobs is hoogleraar Levenslooppsychologie aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Zij is verantwoordelijk voor de mastervariant Levenslooppsychologie (https://www.ou.nl/levenslooppsychologie). In deze master ligt de nadruk op het begrijpen en bestuderen van de menselijke ontwikkelings-patronen gedurende de levensloop. Zowel in het onderwijs en als in het onderzoek gaat haar interesse uit naar positieve geestelijke gezondheid. Ze is ook als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht. Ze is auteur van talrijke publicaties en boekhoofdstukken en geeft lezingen en workshops. Ook is ze redactielid van o.a. Tijdschrift voor Positieve Psychologie en het handboek Positieve Psychologie.
Keynote spreker Prof. dr. Gaby Jacobs
Prof. dr. Gaby Jacobs is hoogleraar Geestelijke Verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze werkte eerde aan Keele University (UK) en als lector bij Fontys Hogescholen. Haar expertise heeft betrekking op twee in elkaar grijpende thema’s: zingeving en empowerment van kwetsbare groepen en de ondersteuning daarbij door geestelijk verzorgers en andere zorg- en hulpverleners enerzijds; en de normatief-reflexieve ontwikkeling van professionals en professionele leeromgevingen.
Keynote spreker Prof. dr. Hans Alma
Prof. dr. Hans Alma (1962) is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de rol van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing, en op de ontwikkeling van religieus humanisme in relatie tot hedendaagse samenlevingsvragen, met een focus op compassie. Haar laatste boek, Het verlangen naar zin (2020), werd genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021. In het onderwijs is zij verantwoordelijk voor de masteropleiding Spiritual Care, een door de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) erkende initiële opleiding geestelijke verzorging.
Workshop Dr. Mark van Vuuren
Dr. Mark van Vuuren is een hybride academicus, die liefst de werelden van wetenschap en praktijk verbindt. Dat doet hij door zijn positie als associate professor organizational communication aan de Universiteit Twente te combineren met een rol als adviserend onderzoeker in organisaties. Mark doceert en bestudeert de alledaagse manieren waarop professionals samenwerken en betekenis verlenen aan hun werk. Daarover schrijft hij dan artikelen (o.a. over werkmotivatie, mentorrelaties, en professionele identiteit) en boeken (o.a. over gesprekken in organisaties, vrijheid in werk, en impliciete communicatie). Als partner bij WhereWeMeet adviseert hij in strategische trajecten en helpt hij hybride professionals die ook verschillende werelden met elkaar willen verbinden.
Workshop Dr. Joanna Wojtkowiak
Dr. Wojtkowiak is universitair docent en doet al vele jaren onderzoek naar de betekenis van nieuwe rituelen bij transitiemomenten, zoals geboorte en dood. Hierbij focust zij zich met name op vragen rond (her)ontwerp van rituelen in seculiere en plurale contexten. Ook is zij inhoudelijk coördinator en docent bij de celebrantenopleiding van de UvH.
Workshop Rob Lammers
Rob Lammers werkt als beleidsadviseur bij GGzE en is verbonden aan GroeiRijk. GroeiRijk is ontstaan vanuit de overtuiging dat ervaringsdeskundigheid een toegevoegde waarde heeft in het professionele domein. Het is een ontmoetingsplek binnen GGzE voor cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen, ervaringswerkers en vrijwilligers. GroeiRijk is het epicentrum waarin de ontmoeting, verbinding en betekenis in de relatie met mensen centraal staat. Want onze mooiste momenten kwamen niet van onze grootste momenten. De grootste momenten kwamen van onze grote nederlagen, tijdens de grootste struikelblokken. Omdat het tijdens onze struikelmomenten was dat we een manier moesten vinden om weer op te staan!
Workshop Silvia Russel, Msc
Silvia Russel (1969) richt zich in haar onderzoek op de rol van kunstkijken en betekenisgeving bij mensen met ongeneselijke kanker. Samen met Amsterdam University Medical Center, lectoraat Art Education as Critical Tactics (ArtEZ), Narratieve Psychologie (UT) en religiewetenschappen (RU) onderzoekt zij door middel van de methode Art-Based Learning hoe in verhalen van deelnemers die naar kunst kijken, betekenisgeving en het omgaan met een veranderend levensperspectief naar voren komt.
Silvia Russel is beeldend kunstenaar, woonde en werkte hiervoor in New York en Berlijn, en studeerde psychologie en filosofie aan de UVA. In haar werk staan verhalen over omgaan met verandering centraal.
Workshop Wout Huizing
Wout is theoloog en een ervaren supervisor. Hij werkte jarenlang als geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Zijn specialisaties betreffen de thema’s levensverhaal, het levenseinde, geestelijke verzorging en supervisie en intervisie. Hij publiceerde onder meer Als een bewoner om euthanasie vraagt, Zorg rondom het levenseinde, Mijn leven in kaart, In gesprek met mensen met dementie en Mijn leven in kleur. Wout is ook werkzaam aan het Baptisten Seminarium in Amsterdam.