Naarmate publieke organisaties verder digitaliseren, vormen de werknemers in de publieke sector een centrale, maar vaak genegeerde component van deze verandering. Digitalisering kan hun werklast verlichten, het administratieve proces vereenvoudigen en flexibelere werkomstandigheden mogelijk maken, maar digitalisering kan ook leiden tot angst voor ontslagen, een gebrek aan omscholing, technofobie of zelfs professionele vervreemding wanneer banen beginnen te verschuiven naar het digitale tijdperk - waardoor sommigen achterblijven.
Een instrument dat de laatste jaren in de praktijk steeds vaker wordt gebruikt om weerstand tegen digitale verandering te overwinnen, is de rol van change agents. Change agents zijn personen die een actieve rol spelen bij het stimuleren van digitalisering in grote organisaties, ook wel digital agents of digital champions genoemd. In het huidige onderzoek worden digitale kampioenen echter gezien als individuen in de traditionele rollen van Chief Information Officer, managers en ICT-experts, wat de gebruikelijke hiërarchische top-down aard van organisaties in de publieke sector weerspiegelt. Dit project daagt dit begrip uit door de actieve rol van werknemers die het proces vanaf de basis willen aansturen in het onderzoek op te nemen. Met behulp van theorieën over sociale steun en leren van rolmodellen willen we de steun van collega's onderzoeken (zowel de beschikbaarheid als de daadwerkelijke steun door de veranderingsagenten) en de invloed daarvan op de veranderingsbereidheid en -acceptatie, digitale geletterdheid, zelfredzaamheid en het vertrouwen van werknemers in de publieke sector met betrekking tot digitalisering en hun toekomstige werkplek. Zie artikel
Dit onderzoek wordt gefinancierd door het BMS strategisch onderzoeksfonds, de European Academy of Management (https://euram.academy/) en de Friedrich-Naumann-Stichting (https://www.freiheit.org/).