Public Administration (Bestuurskunde)

Alumni Portaal 

Welkom bij de sectie Bestuurskunde van de Universiteit Twente, waar we een transformatieve reis maken op het kruispunt van bestuur, technologie en maatschappelijke vooruitgang. Onze missie is om leiders, beleidsmakers en publieke managers te vormen die niet alleen de complexiteit van modern bestuur begrijpen, maar ook zijn toegerust om de ingewikkelde relatie tussen technologie en maatschappij te navigeren.

Bij de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen (BMS) zijn we een groep technische sociale wetenschappers die de wereld graag willen verbeteren. We zijn net zo enthousiast over de wonderen van de mens als over de krachten van technologie - en door mensen en technologie op innovatieve, verantwoordelijke en waardecreërende manieren samen te brengen, helpen we ze allebei een betere versie van zichzelf te worden.

 • Wat we doen/onze identiteit

  De huidige samenlevingen worden gekenmerkt door maatschappelijke en technologische transformaties en verstoringen die ongekende uitdagingen met zich meebrengen. Denk aan milieuveranderingen en de energietransitie, internationale migratie, cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie, en de huidige crisis van de democratie. Deze uitdagingen worden gedreven door technologische en politiek-bestuurlijke veranderingen en vragen om onderling verbonden technologische en politiek-bestuurlijke oplossingen.

  Het is dan ook geen verrassing dat overheden een sleutelrol spelen bij het ontwerpen van dergelijke oplossingen. Technologische oplossingen kunnen niet effectief en legitiem zijn zonder een goed begrip van de werking van de overheid en publieke organisaties, van politieke besluitvorming en overheidsbeleid. Het succes en falen van technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen hebben vaak hun wortels in politiek-bestuurlijke processen. Bestuurlijke tradities en bureaucratische procedures die doorgaans worden gezien als obstakels voor technologische innovatie kunnen bijvoorbeeld ook essentieel zijn voor het waarborgen van de democratie en de rechtsstaat.

  Voor een technologie-universiteit is het essentieel om te begrijpen hoe politiek-bestuurlijke processen werken en wat de rationaliteiten achter dergelijke processen zijn. Technologieën en ontworpen oplossingen slagen of mislukken vaak door een gebrek aan dergelijk begrip. Bijvoorbeeld, het gebruik van kunstmatige intelligentie in het publieke domein vraagt om nieuwe wetenschappelijke inzichten in de risico's van deze technologieën voor de democratische samenleving. Cyberveiligheid is een internationale uitdaging die een diepgaand begrip vereist van politiek-bestuurlijke samenwerking en beleidscoördinatie tussen overheden over de hele wereld. Bestuurskunde is het academische vakgebied dat een dergelijk inzicht en begrip biedt.

 • Over ons

  Onze afdeling is verantwoordelijk voor onderzoek en onderwijs op het gebied van Bestuurskunde in de hedendaagse technologische context van een Vierde Industriële Revolutie. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van een digitale, eerlijke en duurzame samenleving vanuit het perspectief van bestuurskunde. Ons onderzoek en onderwijs richt zich op hoe de grote maatschappelijke en technologische uitdagingen van onze tijd worden aangepakt door overheden en bestuursinstellingen. Dergelijke uitdagingen zijn duurzame ontwikkeling, kunstmatige intelligentie, big data, algoritmisch bestuur, gegevensbescherming, smart cities en bestuurlijke hervormingen. We betrekken het perspectief van globalisering en lokalisering van bestuur in een technologisch transformerende wereld. De sectie Bestuurskunde is een groep onderzoekers met expertise in de subdisciplines Public Policy, Public Management en Public Governance in een sterke methodologische setting.

  • De rol van technologie in de samenleving begrijpen: In een tijdperk dat gekenmerkt wordt door technologische vooruitgang, verdiepen we ons in de diepgaande invloed van technologie op bestuur. Onze programma's onderzoeken de raakvlakken tussen technologie en openbaar bestuur en bieden inzicht in het beheer van complexe uitdagingen op gebieden als duurzaamheid, crisismanagement, immigratie en (cyber)veiligheid.
  • Complexe maatschappelijke uitdagingen aanpakken: Nieuwsgierig naar hoe overheden en publieke organisaties ingewikkelde problemen in onze onderling verbonden wereld aan te pakken? Verken onze onderzoeks- en onderwijsprogramma's voor bachelor MS&T en master PA en master ES die dieper ingaan op de strategieën die worden gebruikt om uitdagingen aan te pakken, variërend van milieuduurzaamheid tot crisisrespons, immigratiebeleid en het steeds veranderende landschap van (cyber)veiligheid.
  • Boeiende beelden: Boeiende leeromgeving: Dompel jezelf onder in onze leeromgeving door onze cursussen te volgen die de essentie van toewijding aan kennis vastleggen. Onze onderwerpen laten de dynamische kruising van technologie en openbaar bestuur zien en nodigen je uit om deel uit te maken van een leeromgeving die toegewijd is aan het vormgeven van de toekomst.
 • Onze missie

  Het departement Bestuurskunde draagt bij aan de kern van deze missie door politiek-bestuurlijke, maatschappelijke en technologische uitdagingen aan te pakken via de ontwikkeling van publiek beleid, publiek management en publiek bestuur - en zo vorm te geven aan een eerlijke, duurzame, veerkrachtige en digitale samenleving in het licht van meervoudige en tegenstrijdige belangen van belanghebbenden. Haar onderzoek en onderwijs op het gebied van openbaar bestuur richt zich op het vormgeven van verbonden gemeenschappen, duurzame omgevingen, betere gezondheidszorgsystemen, besturen voor een veerkrachtige wereld en het vormgeven van een digitale samenleving. Het onderzoek en onderwijs worden gekenmerkt door de nadruk op het transformeren van politiek-bestuurlijke systemen, het inbedden van nieuwe technologieën in het publieke domein en het vermengen van openbaar bestuur met de maatschappij en technologieën. De afdeling Bestuurskunde brengt maatschappelijke en technologische vraagstukken binnen in de wereld van het openbaar bestuur en integreert en werkt samen met verschillende kennisdomeinen en belanghebbenden.

  Public Administration missie en visie
  Shaping 2030
 • Betrokkenheid bij maatschappelijke uitdagingen

  Het is niet verwonderlijk dat onze medewerkers gevraagd worden om grote maatschappelijke vraagstukken te onderzoeken. Bijvoorbeeld het ongeluk met vlucht MH17 en, op verzoek van de 2e Kamer, de onlangs opnieuw onderzochte vuurwerkramp in Enschede. 

  Gedetailleerde informatie over medewerkers, onderzoeksprojecten en media-activiteiten is ook te vinden via people pages.

Nieuws en evenementen