Zie Nieuws

Judith Austin een van de nieuwe ‘Faces of Science’

Promovenda Judith Austin van de UT behoort tot de twaalf nieuwe ‘Faces’ die de KNAW vandaag toevoegt aan de al bestaande zestig bloggende promovendi. Deze door de KNAW gekozen jonge talenten doen in filmpjes en blogs verslag van hun dagelijkse bestaan in de wetenschap. Judith: “Ik ben heel blij met deze kans en kijk ernaar uit te gaan bloggen en zo mijn ervaringen te delen met scholieren en het bredere publiek.”

Ontwikkeling zelfcompassie-app

Austin ontwikkelt voor haar project een ‘zelfcompassie-app’ voor mensen met recent gediagnosticeerde kanker. Mensen die gediagnosticeerd worden met kanker worden geconfronteerd met talloze psychologische, sociale en fysieke uitdagingen. Ze lopen een groter risico op angst en depressies. Er zijn echter maar weinig patiënten die psychologische hulp zoeken. Het doel van het project van Austin is een laagdrempelige en ondersteunende interventie te ontwikkelen die patiënten helpt om te gaan met de emotionele gevolgen van hun diagnose. Nadruk daarbij ligt op zelfcompassie, een manier om op moeilijkheden te reageren met vriendelijkheid en wijsheid. Dit kan het welzijn bij patiënten verhogen en psychische klachten verminderen. De interventie die vorm krijgt in een app wordt momenteel verder ontwikkeld en gebouwd samen met app ontwikkelaars en wordt volgend jaar geëvalueerd onder patiënten van twee ziekenhuizen (MST en UMCG).

Creatief, kritisch en open houding

Austin werd gekozen uit een groot aantal kandidaten. Zij is voorgedragen door prof. Tatiana Filatova (lid van De Jonge Akademie) en haar copromotor dr. Stans Drossaert.  Drossaert over Austin: “Judith beschikt over een flinke dosis creativiteit, bijvoorbeeld bij het bedenken van de onderzoeksopzet. Ook beschikt zij over een kritische blik en veel organisatietalent, om te zorgen dat het project goed op koers blijft. Tenslotte zorgt Judiths open houding ervoor dat zowel patiënten als zorgverleners zich veilig voelen en openlijk durven te praten over persoonlijke dingen.”

De komende maanden worden van alle nieuwe ‘Faces’- filmpjes gemaakt. Vanaf medio april worden ze online één voor één geïntroduceerd.

Over Judith Austin

Judith begon in juli 2018 met haar promotieonderzoek aan de UT, nadat de projectsubsidie van KWF Kankerbestrijding werd toegekend. In dit onderzoek combineert Judith haar achtergrond in medische psychologie met haar interesses in compassie, mindfulness en welzijn. Nadat zij een paar jaar als onderzoeksassistent/junior onderzoeker heeft gewerkt bij verschillende co-creatieve en multidisciplinaire onderzoeken, betrekt zij bij de UT nu ook design en technologie invalshoeken bij haar onderzoek.

Faces of Science

Faces of Science is een project van KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink met als doel jonge talentvolle wetenschappers in de schijnwerpers te zetten. Op de site facesofscience.nl bloggen de promovendi over hun ervaringen en passies, om een realistisch beeld te geven van hoe het is om wetenschapper te zijn - vooral aan jongeren die voor een studiekeuze staan. Ze treden daarnaast regelmatig op bij bijeenkomsten en in de media. Vanuit de UT is Koen de Koning al bekend als ‘faces of science’ blogger (2018). Koen vangt orkanen in een wiskundig model.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)