UTFaculteitenBMSNieuwsChris Freeman Award voor Marianne Boenink en co-auteurs

Chris Freeman Award voor Marianne Boenink en co-auteurs

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Association for the Study of Science & Technology  (EASST) in Lancaster, UK, is de Chris Freeman Award uitgereikt aan een boek dat is samengesteld en deels geschreven door Marianne Boenink (Wijsbegeerte, Faculteit BMS), in samenwerking met Harro van Lente (Universiteit Maastricht) en Ellen Moors (Universiteit Utrecht): 

Emerging Technologies for Diagnosing Alzheimer’s Disease: Innovating with Care (Palgrave MacMillan 2017).

Deze prijs wordt ter nagedachtenis aan Chris Freeman jaarlijks toegekend aan een publicatie die een belangrijke collectieve bijdrage levert aan de uitwisseling tussen wetenschaps- en techniekonderzoek enerzijds, en innovatiestudies anderzijds. De selectie is gebaseerd op de succesvolle ontwikkeling van sociale benaderingen van de dynamiek van innovatie, originaliteit, en bijdrage aan een beter begrip van het inzetten van innovatie voor maatschappelijke en milieu-doeleinden.

Het boek is een van de resultaten van een onderzoeksproject naar ‘Verantwoorde vroege diagnostiek voor de Ziekte van Alzheimer’ dat werd gefinancierd door het NWO-programma Maatschappelijk Verantwoorde Innovatie (NWO MVI). De auteurs zijn blij dat de jury het belang en de waarde van een praktijkgerichte benadering van verantwoorde innovatie erkent, niet alleen voor het Alzheimer-veld, maar ook voor andere domeinen.

Het boek verkent het internationale biomedische onderzoek en de recente ontwikkelingen op het gebied van vroege diagnostiek van de Ziekte van Alzheimer. Het biedt hoognodige multidisciplinaire reflecties op de maatschappelijke en ethische kwesties die gepaard gaan met de belofte van vroegdiagnostiek en stelt de vraag onder welke voorwaarden opkomende diagnostische technologieën als verantwoorde innovaties kunnen worden beschouwd. De eerste hoofdstukken van het boek geven een overzicht en een kritische bespreking van recente ontwikkelingen in het biomedische onderzoek naar de Ziekte van Alzheimer. De daarop volgende hoofdstukken onderzoeken welke waarden op het spel staan in de huidige manieren van omgaan met Alzheimer en dementie, zowel binnen als buiten het biomedische domein. Nieuwe diagnostische technologieën voor de Ziekte van Alzheimer maken deel uit van een complex en voortdurend schuivend veld met tal van controverses.  ‘Met zorg innoveren’ vereist dan ook dat zorgvuldig in kaart wordt gebracht hoe begrippen, waarden en verantwoordelijkheden geleidelijk gestalte krijgen door de confrontatie van verschillende praktijken. Het boek biedt hiermee een praktijkgerichte  benadering van verantwoorde innovatie die ook ingezet kan worden voor andere domeinen. 

Weblink naar de site van de uitgever en de inhoudsopgave:  https://www.palgrave.com/de/book/9781137540966