Human Resource Management

Door gebruik te maken de juiste technologische innovaties kunnen organisaties personeel aantrekken, behouden en motiveren! De vakgroep HRM van de Universiteit Twente richt zich op het uitvoeren van onderzoek en aanbieden onderwijs op het gebied van human resource management (HRM).

Onze focus ligt daarbij op het snijvlak van HRM, technologie en innovatie. Deze specialisatie vind je terug in onze bachelor- en mastervakken, die studenten zowel de nieuwste inzichten op het gebied van HRM, technologie en innovatie bijbrengen en ze in contact brengen met Nederlandse en internationale bedrijven. Voor meer informatie over ons onderwijs, onderzoek en medewerkers kunt u op de Engelstalige website van de vakgroep of HRM specialisatie terecht.

WAT IS HUMAN RESOURCE MANAGEMENT?

Human resource management (of in het Nederlands: personeel en organisatie, personeel en arbeid, of personeelswetenschappen) draagt zorg voor dat de juiste medewerker op de juiste plaats in de organisatie werkzaam is, gemotiveerd is en ook blijft, en kansen krijgt om zijn of haar talenten te benutten en te ontwikkelen.  

Onderzoekers en professionals in het bedrijfsleven raken steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde van een systematische benadering van HRM. Ook is er steeds meer aandacht voor de mogelijkheden om bedrijfsprestaties te verhogen door middel van het effectief inrichten van HRM. Bovendien is de strategische bijdrage die HRM levert aan bedrijfscultuur van grote waarde. Gezien de doorlopende maatschappelijke en organisatorische veranderingen worden managers constant geconfronteerd met de vraag hoe medewerkers gemotiveerd, innovatief en productief zijn en blijven. Zodoende is er een stijgende vraag naar kennis over het optimaal inzitten en ondersteunen van personeel. Effectief HRM draagt bij aan het behalen van strategische doelen door gedegen werving en selectie van medewerkers, performance management, verandermanagement, veiligheid, welzijn, beloning, communicatie, carrière planning en training. 

Binnen onze onderwijsspecialisatie wordt HRM in de context van internationale, hightech en innovatieve ondernemingen geplaatst. Onze studenten worden uitgedaagd met vragen omtrent het ontwerp en implementatie van talent management, data-gedreven HR beleid en de uitkomsten van elektronisch HRM. Alles met als doel om medewerkers te motiveren, betrekken en productief te laten zijn.

De dagen dat HRM professionals gezien worden als administrateurs is voorbij. Tegenwoordig is de HR functie zo ingericht dat HR professionals bijdragen aan strategische doelen van hun organisatie. Zo zijn ze verantwoordelijk voor het optimaliseren van zowel de mentale- en fysieke gezondheid van medewerkers, het effectief implementeren van HR beleid en het aantoonbaar maken van de uitkomsten van HRM activiteiten.


“Modern HRM is gericht op strategisch management, HR analytics en strategisch talent management. Dit alles dient om de waarde van human capital binnen een onderneming te meten, aan te tonen en te optimaliseren.”

WAAROM HRM STUDEREN AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE?

Of je nou begint aan je masteropleiding Bedrijfskunde na je universitaire bacheloropleiding, of als aansluiting om door te studeren na een schakeljaar / premaster na je hbo bachelor, een keuze voor HRM aan de Universiteit Twente is een goede keuze! Dankzij onze specialisatie op het gebied van HRM, Technologie en Innovatie, ontwikkel je vaardigheden die in later in jouw carrière van pas komen. Onze docenten delen hun expertise in de laatste inzichten en ontwikkelingen zoals: zelfsturende teams, new ways of working, medewerker-gedreven innovatie, HR analytics, elektronisch HRM, HR shared services, en de rol van lijnmanagers in HRM. Deze focusgebieden maken de opleiding HRM een zeer goede basis voor je carrière. Tot slot staat bij ons kleinschalig en persoonlijk onderwijs hoog in het vaandel en kan je zowel in september als in februari instromen in onze opleiding. Twijfel je nog of heb je vragen, zoals over de toelatingseisen van de studie? Kijk dan op de website van de opleiding Business Administration, kom naar de Open Dagen of bekijk de informatie over hoe door of in te stromen na een HBO of WO bachelor.  

WAAROM KIEZEN STUDENTEN VOOR DE HRM SPECIALISATIE?

  • Specialisatie is future proof en toekomstgericht
  • Goede aansluiting bij een HBO bachelor van bijvoorbeeld Hogeschool Saxion, Windesheim of HAN
  • Kleinschalige opleiding
  • Persoonlijk contact met docenten
  • Samenwerking met en bij bedrijven tijdens de studie en afstuderen